Suuri päivä alkaa olla käsillä. Taas on se aika vuodesta, kun pelataan kauden ensimmäinen El Clásico. Pelipaikkana Santiago Bernabéu, vastakkain Real Madrid ja Barcelona. Panoksena koko maan, kenties koko jalkapallomaailman herruus.

Poissaolot

Real Madrid

Jesé (loukkaantunut)
Gareth Bale (loukkaantunut)
Fábio Coentrão (loukkaantunut)
Sergio Ramos (loukkaantunut, mahdollisesti pelikunnossa)

Barcelona

Thomas Vermaelen (loukkaantunut)
Adriano (loukkaantunut)
Douglas (loukkaantunut)
Sergio Busquets (loukkaantunut, mahdollisesti pelikunnossa)

Edelliset ottelut

Real Madrid

Liverpool – Real Madrid 0-3 (Mestarien liiga, 22.10.14)
Levante – Real Madrid 0-5 (La Liga, 18.10.14)
Real Madrid – Athletic Bilbao 5-0 (La Liga, 5.10.14)

Barcelona

Barcelona – Ajax 3-1 (Mestarien liiga, 21.10.14)
Barcelona – Eibar 3-0 (La Liga, 18.10.14)
Rayo Vallecano – Barcelona 0-2 (La Liga, 4.10.14)

Edelliset keskinäiset ottelut

Barcelona – Real Madrid 1-2 (Copa del Reyn finaali, 16.4.14)
Real Madrid – Barcelona 3-4 (La Liga, 23.3.14)
Barcelona – Real Madrid 2-1 (La Liga, 26.10.13)

Arvio

Kauden ensimmäinen Clásico. Vaikka pelataan vasta yhdeksättä liigakierrosta, panokset ovat suuret. Barcelona johtaa sarjaa 22 pisteen potilla. Real on kolmantena, neljä pistettä Barcasta jääneenä. Jos Real voittaa, ero kutistuu yhteen pisteeseen, ja kaikki on taas auki. Jos taas Barcelona onnistuu voittamaan, kuilu kasvaa seitsemään pinnaan, jolloin Realin takaa-ajo vaikeutuisi oleellisesti.

Viime viikkojen vire on molemmilla hyvä. Ensimmäisten kierrosten kompastelun jälkeen Real on löytänyt voittavan jalkapallon salat. Kun kaikki kilpailut otetaan huomioon, voittoputki on jo kahdeksan ottelun mittainen. Viimeisen kolmen ottelun maaliero on murskaava 13-0.

Barcelonan sarja ei juuri kalpene Realin rinnalla. Joukkue ei ole hävinnyt tämän kauden La Ligassa vielä kertaakaan. Kaikkein hämmästyttävintä on, ettei Barca ole päästänyt maaliakaan. Mestarien liigassa on sen sijaan tullut tappio ja maalejakin on mennyt omiin. Tosin kenraaliharjoituksessa Ajaxia vastaan Blaugrana oli todella dominoiva.

Sairastuvan puolella Real antaa Barcalle tasoitusta. Suurin takaisku on Gareth Balen poissaolo. Walesilainen on tällä kaudella muodostanut erittäin toimivan BBC-ketjun Cristiano Ronaldon ja Karim Benzeman kanssa. On hyvin mahdollista, että myöskään Sergio Ramos ei pysty pelaamaan. Puolustuksen johtajan puuttuminen heikentäisi Realin puolustuspäätä, mutta samalla alivoimalle joutumisen todennäköisyys pienenisi. Pepen topparipariksi asetetaan mitä todennäköisimmin Raphaël Varane, jos Ramosia ei ehditä parsia pelikuntoon. Sairastuvalla ovat lisäksi Jesé ja Fábio Coentrão.

Barcelonan loukkaantumiset painottuvat puolustukseen. Thomas Vermaelen, Adriano ja Douglas tekivät kaikki omia harjoitteitaan perjantain treeneissä. Näin ollen kolmikko voitaneen ruksia yli huomisesta kokoonpanosta. Tilanne on Barcan kannalta sikäli hyvä, että kukaan edellä mainituista ei kuulu avauskokoonpanoon. Sen sijaan Sergio Busquetsin pelikunto on pieni kysymysmerkki, ja hänen puuttumisensa vaikuttaisi paljonkin katalaanien pelaamiseen. Busquetsilla on todella tärkeä rooli keskikentän pohjalla hyökkäysten käynnistäjänä ja kenttätasapainon pitäjänä. Jos Busquets ei pelaa, hänen paikkansa ottanee Javier Mascherano, jolloin toppareina nähtäneen parivaljakko Gerard PiquéJérémy Mathieu. Jos taas Busquets pystyy pelaamaan, Piqué pudonnee Mascheranon tieltä penkille.

Yksi mielenkiintoisimmista kysymyksistä kuuluu: miten Carlo Ancelotti paikkaa Balen jättämän aukon? Nyt ei ole käytössä Ángel di Maríaa, joka oli suorastaan maaginen viime kauden Bernabéu-Clásicossa. Sen sijaan käytössä on James Rodríguez. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että Ancelotti muotoilee pakkansa ryhmitykseen 4-4-2, jossa James olisi oikea laituri, Luka Modric ja Toni Kroos keskikentän keskustassa, ja Isco vasemmalla laidalla. Tällöin Benzema ja Ronaldo operoisivat kahdestaan hyökkäyksessä.

Toinen äärimmäisen mielenkiintoinen kysymys, joka puhuttaa ympäri maailmaa: pelaako Luis Suárez? Uruguaylaisen pelikielto on ohi, ja hänet voidaan nimetä kokoonpanoon. Uskaltaako Luis Enrique tyrkätä Suárezin suoraan avaukseen? Toisaalta Pedro, Munir El Haddadi ja Sandro Ramírez eivät ole pelanneet mitenkään erityisen säkenöivästi viime peleissä, joten sikäli Suárezille olisi paikka tarjolla oikeana hyökkääjänä. Ehkä todennäköisempää on, että Suárez aloittaa penkillä, ja hänet vaihdetaan toisella puoliskolla sisään, jos Barcelona on häviöllä.

Kolmas kysymys: rikkooko Lionel Messi Telmo Zarran ennätyksen? Zarra teki urallaan 251 La Liga -maalia, Messillä on nyt kasassa 250. Jos rikkoo, keskeytetäänkö peli juhlallisuuksien ajaksi? Kukaan ei tunnu tietävän vastausta. Ja edelleen, jos peli keskeytetään, miten Bernabéun yleisö reagoi? Taputtamalla? Viheltämällä? Kyseessä on todella mielenkiintoinen yksittäinen sivujuonne tässä Clásicossa.

Viime kaudella Barcelona voitti molemmat liigaklassikot, ja Real oli parempi huhtikuussa pelatussa Copa del Reyn finaalissa (viime kauden peleihin voi tutustua tästä). Pääpiirteittäin muutos viime kauteen on se, että Realin parhaat onnistujat Clásicoissa eivät pelaa. Di María myytiin pois ja Bale on loukkaantunut. Lähes päivälleen vuosi sitten pelatun Clásicon Barcelonalle ratkaissut Alexis Sánchezkaan ei ole enää mukana. Varmaa on joka tapauksessa se, että tulivoimaa löytyy molemmista leireistä. Ronaldo on ollut käsittämättömässä maalivireessä, Neymar on kehittynyt viime kaudesta selvästi, ja Messistä on kuoriutunut erinomainen ratkaisusyöttöjen antaja. Odotettavissa on jälleen kerran huikea kamppailu.