Lionel Messi on pelannut tasan 10 vuoden ajan Barcelonan edustusjoukkueessa. Kirpusta on tullut La Ligan kaikkien aikojen toiseksi paras maalintekijä – ja ykköspaikkakin on vain kahden osuman päässä. Historia voisi olla hyvin erilainen, jos Messi olisi aikoinaan hyväksynyt Arsenalin tarjouksen.

– Vaikka kykyjenetsintäsysteemi ei ollut läheskään niin kehittynyt kuin tällä hetkellä, olisi ollut mahdotonta olla huomaamatta Barcan 87-ikäluokkaa. Kaudella 2002-03 Arsenal seurasi tarkkaan Cadete A -joukkuetta. He halusivat hankkia paitsi Cesc Fàbregasin, myös Gerard Piquén ja Leo Messin, tunnettu jalkapallotoimittaja Guillem Balague kirjoittaa teoksessaan Messi.

Arsenalin edustaja Francis Cagigao oli ällikällä lyöty, kun Barcan juniorijoukkue kaatoi Parman. Hän yritti päiväkausia etsiä käsiinsä Messin agenttia.

– Kun Barcelona oli pelaamassa, Cagigao puhui puhelimessa. ”Kunpa löytäisin jonkun, joka tekee töitä argentiinalaisen kanssa…” Kun Cagigao laski puhelimen, yksi Leon edustajista, Horacio Gaggioli, joka oli kuullut keskustelun, lähestyi häntä. ”Luulen, että etsit minua.”

Samana iltana Cagigao ja Gaggioli kävivät illallisella, joka päättyi Arsenalin Jorge Messille tekemään tarjoukseen.

– Cagigao oli ainoita, todennäköisesti ainoa eurooppalaisten suurseurojen agentti tällaisissa turnauksissa, joten Arsenalin tarjous oli Leon ensimmäinen hänen Barcelona-aikanaan.

Kuten tiedetään, Messit eivät hyväksyneet tarjousta.

– Englantilaisseura ei kyennyt tarjoamaan perheelle asuntoa, ja työluvan saaminen olisi ollut hankalaa. Askel kerrallaan kiinnostus laski, ja tarjous kuivui kasaan.

Messin sijaan Arsenal onnistui saamaan Fàbregasin, eikä Piquékään ollut kaukana.

– Piqué matkusti Lontooseen katsomaan heidän harjoitusolosuhteitaan. Kaikki oli sovittu ja vahvistettu, mutta hän ei ollut tarpeeksi vanha tekemään sopimusta. Arsenal ehdotti suullista sopimusta, joka olisi pantu täytäntöön Piquén täytettyä 16. Kyse oli samasta sopimuksesta, jonka he tekivät Cescin kanssa. Piqué (tai tarkemmin hänen agenttinsa) sanoi ei.

Toimittajan sana

Koko Barcelonan historia voisi olla kovin erilainen, jos Messi olisi lähtenyt Fàbregasin vanavedessä Arsenaliin. On vaikeaa edes kuvitella, millainen Barcasta olisi tullut ilman Messiä. Jälkikäteen ajatellen Barcelonan uskottavuus olisi ottanut melkoisen iskun, jos Fàbregasin lisäksi Messi ja Piqué olisivat lyöneet läpi Arsenalissa.