Pääsarjan minimipalkasta sopimus – Almería-pelaajan palkka tuplattiin

© Kuva: Getty Images

Espanjan valtion virallinen julkaisu (BOE) kertoi uudesta hyväksytystä sopimuksesta, jonka mukaan jokaisen pääsarjassa ja toisella sarjatasolla pelaavan on tienattava tietty minimisumma kuukausi- ja vuositasolla.

Pääsarjassa minimivuosipalkka on uuden sopimuksen myötä 129 000 euroa. Segundassa pelaajalle on maksettava vuodessa vähintään 64 500 euroa. Ero tavalliseen espanjalaiseen palkansaajaan on valtava. Maan kansallinen minimipalkka on 9 034 euroa vuodessa.

Kuukausitasolla pääsarjassa pelaavan tilin on lihottava 5 375 eurolla. Segundassa vastaava summa on 3 335 euroa. Jos pääsarjapelaajalle maksetaan minimikuukausipalkan mukaista palkkaa koko kauden ajan, yhteissumma nousee vain 75 250 euroon. Ero vuosittaiseen minimipalkkaan on kurottava kiinni allekirjoituspalkkioilla ja muilla bonuksilla. Sama koskee Segundaa.

Minimipalkkasopimuksen myötä Almerían Édgar Méndez on saanut seuraltaan palkankorotuksen. Sportin tietojen mukaan Méndez tienasi vielä muutama päivä sitten 64 500 euroa vuodessa. Nyt tilinauhaan merkitään vuositasolla toiset 64 500.

Palkka-asioiden lisäksi sopuun päästiin muistakin työehtoasioista. Tästä lähtien pelaajalla on oikeus saada siirtosummasta 15 prosenttia itselleen. Pelaajan työpäivä puolestaan saa kestää maksimissaan seitsemän tuntia, ja vapaapäiviä on oltava viikossa 1,5. Joululomalle on päästävä 23.12.-2.1. väliseksi ajaksi. Yhteensä lomapäiviä on oltava vähintään 30 kalenterivuoden aikana.

Ottelupäivinä pelaajan on saatava 20 ottelulippua, jotka hän voi jakaa perheelleen ja ystävilleen. Keräilykorteista ja -tarroista saatavista tuloista 65 prosenttia menee sarjoja hallinnoivalle LFP:lle ja 35 prosenttia pelaajien etujärjestö AFP:lle.

Toimittajan sana

Minimipalkka-asiat eivät käytännön tasolla koske suurimpia seuroja. Barcelonan ja Real Madridin toimistoilla tuollaiset rahasummat ovat kärpäsen surinaa. Sen sijaan pienimmille seuroille pelkkä minimipalkan maksu tarkoittaa vuosittain 3,2 mljoonan euron menoja, jos ajatellaan, että kokoonpanoon kuuluisi 25 peluria. Se on suuri summa joukkueille, joiden yleisömäärät pyörivät 10 000:ssa tai jopa sen alla.

Sen sijaan pelaajasiirtoihin liittyvä 15 prosentin siivu tuntuu suurseuroissa. Jos Real Madrid esimerkiksi myisi Gareth Balen eteenpäin samaisella 100 miljoonalla, seura kuittaisi siirrosta ”vain” 85 miljoonaa, ja siitä vielä vähennettäisiin erilaiset agentti- ja muut palkkiot.


500% talletusbonus – 10€ talletuksella 60€ pelirahaa!

  1. Avaa pelitili Nordicbetille alapuolen napista.
  2. Talleta vähintään 10 euroa.
  3. Saat pelitillesi heti 60€ pelirahaa vedonlyöntiin (maksimibonus 50€)