Real Madridin bruttovelka painui tuoreimman tilinpäätöksen myötä 602 miljoonaan euroon. Velan määrä on kasvanut vuodessa 11,3 prosenttia. Suurin osa velasta (267 miljoonaa euroa) on maksuja, jotka on maksettava 12 kuukauden kuluessa, mutta myös pitkäaikaista velkaa on reilusti (241 miljoonaa).

Samaisen 12 kuukauden tarkastelujakson (1.7.13-30.6.14) aikana seuran tulot kasvoivat viiden prosentin verran lukemaan 550 miljoonaa euroa. Pottiin sisältyy Mestarien liigan voitosta saatu 60 miljoonan tilitys. 550 miljoonan euron kokonaissumma on reilusti pienempi, kuin mitä Real Madridin puheenjohtaja Florentino Pérez ilmoitti muutama viikko sitten (604 miljoonaa)

Viime tilikauden päättymisen jälkeen Real Madrid on jatkanut investointien tekemistä. Kesän siirtoikkunasta tuli ostot ja myynnit mukaan lukien 30 miljoonaa takkiin. Lisäksi Pérez haluaisi tehdä arviolta 400-500 miljoonaa maksavan remontin Santiago Bernabéulle.

Madridismojen arvoja ajavan yhdistyksen (Asociación por los Valores del Madridismo) puheenjohtaja ja Real Madridin jäsen Carlos Mendoza kritisoi Pérezin myllerrystä sekä lehdissä että seuran vuotuisessa jäsenkokouksessa. Pérez kimpaantui oikein kunnolla kritiikistä.

– Puhun nyt Carlos Mendozalle, joka on raivokkaasti kritisoinut seuran velkaa. Jokainen ihminen valitsee oman roolinsa elämässä. En ymmärrä sinun rooliasi Real Madridissa. Annat ampumatarvikkeita (kuvainnollisia) ihmisille, jotka eivät pidä seurasta ja yrittävät jakaa meitä, Pérez sanoi jäsenten kokouksessa.

– Sinun olisi syytä miettiä tekojasi. Sanot olevasi lakimies tai että sinulla on politiikan tutkinto. En tiedä, missä työskentelet tai mitä olet opiskellut. Mutta sinulla ei ole tietoakaan kirjanpidosta. Kuulet asioita muilta, ja he ovat ymmärtäneet asiat väärin.

– Kysy Uefalta tai Espanjan pörssiltä nettovelasta. Koko maailma ihailee meitä, ja sinä sanot sanomalehdelle, että meillä on kestämätön määrä velkaa. Harvardissa opiskellaan Madrid-casea. Ihmiset vaivoin ymmärtävät, miten me pyöritämme yritystä tällaisilla luvuilla ilman, että sijoitamme yhtään rahaa yhtiöön.

Toimittajan sana

Pérezin bisnesajattelu ei ole järin kestävällä pohjalla. On hyvin mahdollista, että Real saa edelleen hyvin matalakorkoista lainaa seuralle suosiollisilta pankeilta. Mutta jatkuvasti kiristyvässä taloudellisessa tilanteessa aletaan tulla siihen pisteeseen, että lisälainan saanti edellyttää korkean koron hyväksymistä. Se puolestaan lisää entisestään seuran lainaa. Viime vuosien pelaajaostot (Bale 100 miljoonaa, Rodríguez 80 miljoonaa) eivät ainakaan auta lainan lyhentämisessä. Samat sanat pätevät jatkuvasti nouseviin palkkamenoihin. Madridilaislehti AS:n haastatteleman analyytikon mukaan Real Madridin taloudellinen tilanne on ”kamala”. Se kertonee oleellisen.