Villarreal palasi viime kaudella kertaheitolla espanjalaisen jalkapallon kärkikahinoihin. Kuherruskuukausi (tai -vuosi) on ohi. Riittävätkö Keltaisen sukellusveneen paukut samaan tai jopa vielä parempaan tällä kaudella?

Viime kausi

Ennakoimme vuosi sitten nousijajoukkueelle kohtuullisen korkeaa sijoitusta keskikastissa. Emme kuitenkaan osanneet odottaa, että Villarreal painelisi kuudenneksi ja samantien Eurooppa-liigan karsintoihin.

Kausi alkoi Keltaisen sukellusveneen osalta todella hyvin. Ensimmäiset kuusi otteluaan joukkue klaarasi ilman tappioita. Villarreal pakotti jopa Real Madridin tasapeliin. Pikkuhiljaa alkoi tulla tappioita, mutta Villarreal säilytti neljännen sijansa sarjataulukossa.

Syyskausi päättyi kahteen niukkaan tappioon Barcelonalle ja Sevillalle. Pistemenetysten myötä Villarreal putosi sarjassa kuudenneksi. Vuodenvaihteen jälkeen pistepotti alkoi taas kasvaa. Peräkkäisissä peleissä Rayo Vallecanoa ja Real Sociedadia vastaan Villarreal latoi taululle peräti 10 maalia, joista Ikechukwu Uche viimeisteli viisi.

Loppukaudesta Villarreal menetti syksyä enemmän pisteitä. Neljäs sija ei enää ollut realismia, mutta myös viides sija karkasi ulottumattomiin. Lopulta viimeisen kierroksen voitto Real Sociedadista nosti nousijajoukkueen tasapisteisiin juuri Sociedadin kanssa. Villarreal sijoittui ylemmäs eli kuudenneksi keskinäisten otteluiden ansiosta.

Copa del Reyssä keskinäinen taistelu kääntyi Sociedadille. Neljännellä kierroksella Villarreal kaatoi Elchen yhteismaalein 3-2. Neljännesvälierissä Sociedad oli parempi niukasti 1-0.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Jérémy Perbet, keskushyökkääjä

Ranskalainen oli viime kaudella erikoisessa roolissa. Päävalmentaja Marcelino päästi Perbet’n liigassa avaukseen vain 13 kertaa. Toiset 13 ottelua 29-vuotias hyökkääjä sai vyölleen vaihtopenkin kautta. Oli vähäisestä peliajasta huolimatta joukkueensa kolmanneksi paras maalintekijä 10 osumalla. Lisäksi syötti kolme maalia. Perbet on ainoa pelaaja, josta Villarreal on toistaiseksi kesän aikana sanut siirtokorvauksen. Turkkilainen Basaksehir maksoi Perbet’stä noin 1,5 miljoonaa euroa.

Aleksandar Pantic, oikea puolustaja

Vuosi sitten Belgradin Punaisesta Tähdestä hankittu 22-vuotias laitapakki lähetettiin säännöllisen peliajan toivossa lainalle Córdobaan. Sai viime kaudella vastuuta 13 ottelussa, kun kaikki kilpailut otetaan huomioon.

Jonathan Pereira, keskushyökkääjä

Rayo Vallecanoon lainalle lähetetyn kaksikon ensimmäinen osa. 27-vuotias keskushyökkääjä sai viime kaudella liigassa peliaikaa 30 ottelussa, joista puolet avauksessa. Viimeisteli tehot 4+5.

Javier Aquino, oikea laitahyökkääjä

Rayo Vallecanoon lainalle lähetetyn kaksikon toinen osa. 165-senttinen meksikolainen pelasi viime kaudella La Ligassa 32 ottelua, mutta hänkin mahtui vain 18 kertaa avaukseen. Syötti Pereiran tavoin viisi osumaa.

Joan Román, vasen laitahyökkääjä

Barcelonan reserveistä viime kevääksi lainattu Román sai lopulta vastuuta vain kahdessa ottelussa.

Óliver Torres, hyökkäävä keskikenttä

Atlético Madridin lupaava 19-vuotias pelasi Románin tavoin viime kevään lainalla Villarrealissa. Peliaikaa yhdeksässä ottelussa.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Luciano Vietto, keskushyökkääjä

Perbet’n ja Pereiran saappaita täyttämään hankittu 20-vuotias argentiinalainen. Mielenkiintoinen pelaaja, joka viimeisteli viime kaudella viisi maalia 37 ottelussa. Riittääkö taso vielä tällä kaudella La Ligaan? Vietton hankinta maksoi Villarrealille kuutisen miljoonaa euroa.

Sergio Asenjo, maalivahti

Pelasi jo viime kauden Villarrealissa lainalla. Pelasi kolmea vaille kaikki liigapelit ja vakuutti joukkueen valmennusjohdon. 25-vuotias Asenjo Irtosi pysyvästi Atlético Madridista noin viidellä miljoonalla eurolla.

Jonathan dos Santos, keskikentän keskusta

Kolmas kesähankinta, josta Villarreal on maksanut siirtokorvauksen. Barcelonalle pulitetun kahden miljoonan euron myötä dos Santosin veljekset pelaavat taas samassa joukkueessa. Ei saanut missään vaiheessa kunnolla luottoa Barcassa, mutta Villarrealin keskikentällä tilanne saattaa muuttua.

Javier Espinosa, keskikentän keskusta

Dos Santosin vanavedessä Barcelona B:stä Villarrealiin siirtynyt keskikenttäpelaaja. 21-vuotias pelasi viime kaudella 37 Segundan ottelua, joissa syntyi seitsemän maalia ja kuusi maalisyöttöä. Barca ei nähnyt Espinosassa tarpeeksi potentiaalia. Villarreal näki.

Antonio Rukavina, oikea puolustaja

Segundaan pudonneesta Real Valladolidista ilmaiseksi hankittu kokenut laitapakki. 30-vuotias serbi oli Valladolidin runkopelaajia viime kaudella. Haastanee Mario Gasparin oikean pakin paikalla.

Denis Cheryshev, vasen laitahyökkääjä

Real Madridin kasvatti pelasi viime kauden lainalla Sevillassa. Loukkaantumisten pilaama kausi tuotti vain viisi ottelua. Nyt uusi yritys lainalla – tällä kertaa Villarrelissa.

Víctor Ruíz, toppari

Mateo Musacchion lähdöllä on spekuloitu enemmän tai vähemmän viimeisen vuoden ajan. Toistaiseksi Musacchio on Villarrealin pelaaja, mutta hänen mahdollista lähtöään varten Villarreal lainasi Valenciasta Ruizin. Viime kaudella kaikki kilpailut mukaan lukien 19 ottelua.

Matías Nahuel, hyökkäävä keskikenttä

Omista reserveistä nostettu Nahuel on vasta 17-vuotias. Viime kaudella nuorukainen pääsi kokeilemaan siipiään La Ligassa neljässä ottelussa. Nyt peliaikaa tullee hieman enemmän.

Aitor Fernández, maalivahti

Nahuelin tavoin omista reserveistä nostettiin edustukseen myös Fernández. Voi hyvin olla, ettei 23-vuotias pelaa yhtään minuuttia tällä kaudella. Lähtökohtaisesti kolmosvahti.

Jonathan de Guzmán, keskikentän keskusta

Pari viime kautta lainalla Swanseassa pelannut de Guzmán on vuosi vuodelta nostanut tasoaan. Valioliiga-joukkue haluaisi tiettävästi edelleen lainata hollantilaisen, mutta voi olla, että keskikenttäpelaajalle olisi käyttöä nyt Villarrealissakin. Toisaalta joukkuetta on jo vahvistettu kesän aikana muutamalla keskisektorin pelaajalla. Viime päivinä de Guzmán on yhdistetty vahvasti Queens Park Rangersiin.

Gerard Moreno, keskushyökkääjä

22-vuotiaan viime kausi vierähti lainalla Real Mallorcassa. Teki 12 maalia ja antoi seitsemän maalisyöttöä 32 ottelussa.

Hernán Pérez, oikea laitahyökkääjä

Pelasi syksyllä Villarrealin paidassa 13 ottelua, joissa teki yhden maalin. Kevät meni lainalla Olympiakosissa.

Joukkueen vahvuudet

Usein puhutaan ottelun puoliajalla pidettävän tauon merkityksestä. Huilataan, tankataan ja käydään läpi nopeasti selitettäviä ja omaksuttavia taktisia asioita. Villarrealin kopissa tauot osattiin ainakin viime kaudella käyttää erinomaisesti hyväksi. Toisen puoliskon ensimmäisen vartin aikana eli minuuteilla 45-60 Villarreal teki liigassa 12 maalia ja päästi vain kaksi. Vielä seuraavankin vartin aikana joukkueen maalisuhde oli positiivinen, mutta välittömästi tauon jälkeinen 15-minuuttinen oli monesti se eron tehnyt vartti.

Toinen merkittävä vahvuus Villarrealin pelaamisessa on koko joukkueen puolustustyöskentely. Toki Mateo Musacchion tasoinen yksilö auttaa, mutta muutkin tekevät osuutensa. Loppujen lopuksi Villarreal päästi nousijajoukkueeksi hyvin vähän maaleja viime kaudella – 44.

Joukkueen heikkoudet

Villarrealin kokoonpano on melko kapea. Viime kaudella peräti 11 pelaajaa urakoi vähintään 30 liigaottelussa. Pelaajia on hankittu mutta myös myyty. Esimerkiksi keskushyökkääjän tontti on edelleen melko loukkaantumisherkkä. Muistetaan nyt, että tällä kaudella Villarreal pelaa La Ligan lisäksi fyysisesti hyvin rasittavaa Eurooppa-liigaa, mikäli se etenee karsinnoista lohkovaiheeseen.

Lisäksi Villarreal puolustaa niin alhaalta, että pallonriiston hetkellä vastustajan maalille on rutkasti matkaa. Loogisesti ajateltuna tämänkaltainen pelitapa lisää etenkin hyökkääjien rasitusta entisestään.

Valmennus

Marcelino aloittaa ensimmäisen täyden kautensa Villarrealin puikoissa. Toistaiseksi 48-vuotiaan espanjalaisen alaisuudessa Villarrealin tarina on ollut yhtä satua. Ensin nousu pääsarjaan, ja viime kaudella nousijajoukkueeksi sensaatiomainen sijoitus.

4-2-3-1-ryhmityksen nimeen vannova Marcelino haluaa Villarrealin puolustavan melko alhaalta. Palloa ei tarvitse hallita, mutta pelin on syytä pysyä omassa kontrollissa. Jotain samaa siis kuin Atlético Madridin Diego Simeonessa.

Tiiviisti puolustava Villarreal ei anna vastustajan hyökkäyksille tilaa. Siitä esimerkkinä Villarreal päästi viime kaudella vastustajansa laukomaan viidenneksi vähiten koko sarjassa. Kaiken lisäksi suuri osa laukauksista pystytään ahdistamaan vastustajan kannalta huonoihin sektoreihin.

Pallon saadessaan Keltainen sukellusvene eroaa monesta muusta alas vetäytyvästä joukkueesta siinä, että se käyttää korostetun paljon lyhyitä syöttöjä. Pääpalloja ei haeta myöskään keskitysten kautta, vaan maalipaikkoihin pyritään murtautumaan lyhytsyöttökuvioiden ja läpisyöttöjen kautta. Hyökkäyspelaamisessa tärkein palanen on Giovani dos Santos, josta enemmän alempana.

Tärkein pelaaja

Giovani dos Santos

Gio on Villarrealin hyökkäyspelille kaikki kaikessa. Viime kaudella hän pelasi 31 liigaottelussa, oli joukkueensa toiseksi paras maalintekijä ja eniten maalisyöttöjä kerännyt pelaaja. Villarrealin hyökkäyksissä dos Santos on usein se pelaaja, joka antaa maaliin tai maalitilanteeseen johtavan murtavan syötön.

Arvio

Villarrealin tilanne näyttää hyvältä. Joukkue ei ole pakotettuna joutunut luopumaan oikeastaan kenestäkään. Sen sijaan kassasta on löytynyt varoja muutaman täsmähankinnan tekemiseen. Nyt materiaali on viime kautta leveämpi, mutta onko se vieläkään tarpeeksi leveä?

Pelitapa toimi viime kaudella erinomaisesti, joten siihen ei ole odotettavissa suuria muutoksia. Kaikin puolin Villarreal vaikuttaisi olevan tasapainossa. Ei ole mikään ihme, jos joukkue uusisi viime kauden sijoituksensa. Mestarien liigaan paukut eivät vielä ihan riitä.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Sergio Asenjo
25 Juan Carlos

Puolustajat

2 Mario Gaspar
3 Bojan Jokic
5 Mateo Musacchio
15 Antonio Rukavina
16 José Antonio Dorado
18 Jaume Costa
20 Gabriel Paulista
29 Pablo Iñiguez
Víctor Ruiz

Keskikenttäpelaajat

4 Tomás Pina
7 Jonathan dos Santos
10 Cani
13 Jonathan de Guzmán
14 Manu Trigueros
21 Bruno Soriano
22 Javier Espinosa
27 Moisés Gómez
44 Matías Nahuel

Hyökkääjät

8 Ikechukwu Uche
9 Giovani dos Santos
11 Hernán Pérez
12 Denis Cheryshev
19 Gerard Moreno
23 Luciano Vietto

Valmentaja

Marcelino