Lauantaina 9.8. Helsingin Olympiastadionilla pelattavan HJK-Barcelona-ottelun kunniaksi Laliiga.com muistelee Barcelona-legendoja kolmen osan juttusarjassa. Jokaisessa artikkelissa muistelemme yhden legendaarisen Barcelona-pelaajan uran käänteitä ja tähtihetkiä. Sarja päättyy.

Jari Litmanen

Suomen kaikkien aikojen jalkapalloilija on pelannut molemmissa lauantain harjoitusottelussa esiintyvissä joukkueissa. HJK:ssa vuosina 1991 ja 2011, Barcelonassa kaudet 1999-2001.

Litmanen siirtyi Klubiin Lahden Reippaassa viettämänsä neljän kauden jälkeen. Ensimmäisellä HJK-visiitillään Litti paukutti välittömästi 16 maalia 27 ottelussa. Siirtyessään MyPan kautta Ajaxiin Barcelona oli jo tiettävästi Litmasen perässä. Kesti kuitenkin vielä muutaman vuoden, että Kuningas pukisi päälleen sinipurppuraisen pelipaidan.

Voitettuaan Hollannissa kaiken Litmanen siirtyi tutun valmentajan Louis van Gaalin kosiskelemana Barcaan vuonna 1999. Barca-fanien ja suomalaisten jalkapallon ystävien harmiksi Litti ei koskaan yltänyt Blaugranassa samalle tasolle kuin Ajaxissa. Loukkaantumiset toivat merkittävää takapakkia, samoin pelipaikkataistelu, jonka Litmanen hävisi Rivaldolle. Lopullisesti Kuningas joutui sivuraiteelle, kun van Gaal vaihtui Llorenc Serra Ferreriin. Kaiken kaikkiaan Litmanen pelasi Barcelonassa 32 ottelua ja teki neljä maalia.

Huolimatta siitä, ettei Litmasen ura Barcelonassa mennyt ruusuilla tanssimiseksi, harva edelleenkään ymmärtää kuinka kovasta saavutuksesta on kyse. Litti todella pelasi samassa joukkueessa Rivaldon, Luis Figon, Patrick Kluivertin, Pep Guardiolan, Marc Overmarsin, Frank de Boerin, Sergi Barjúanin, Emmanuel Petit’n, Luis Enriquen, Xavin ja Carles Puyolin kanssa.

Harva pelaaja saa Barcelonan seurajohdon matkustamaan toiselle puolelle maanosaa kesäiseen harjoitusotteluun. Litmanen sai. Vanha pelikaveri Enrique ojentaa Litmaselle muistopalkinnon HJK-ottelun alla. Se kertoo jotain siitä, kuinka paljon Littiä edelleen arvostetaan Barcassa.

On vain yksi Kuningas.