Levante menetti sensaatiomaisen ykkösmaalivahtinsa Keylor Navasin Real Madridiin. Suurempi vaikutus joukkueen pelaamiseen taitaa kuitenkin olla uudella valmentajalla.

Viime kausi

Levante on viime vuosina osoittanut kuuluvansa pääsarjaan. Joukkue on pelannut tasaisesti, eikä suuria notkahduksia ole tullut. Viime kauden ensimmäisen ottelun jälkeen näytti pahalta. Barcelona myllytti taululle seitsemän maalia, mikä sai kulmakarvat kohoamaan. Turhaan. Seuraavassa kymmenessä ottelussaan Levante hävisi vain Real Madridille. Marraskuussa alkoi hieman heikompi jakso. Neljä tappiota peräkkäin, välillä voitto Elchestä, minkä jälkeen taas kaksi tappiota.

Taantumasta selvittyään Levante petrasi jälleen otteitaan. Kahdeksan tappiottoman ottelun putkeen sisältyivät voitot Málagaa ja Sevillaa vastaan, sekä tasapelit Barcelona- ja Real Sociedad -otteluista. Loppukaudesta Levante voitti ja hävisi tasaisesti pelejä. Kausi päättyi 0-1-tappioon Málagalle ja 10. sijaan.

Copa del Reyssä Levante voitti neljännellä kierroksella Recreativo Huelvan yhteismaalein 4-1. Neljännesvälierissä taipui Rayo Vallecano niukasti 1-0. Puolivälierävaiheessa tuli rumasti turpaan Barcelonalta. Ensimmäinen osa päättyi 4-1, ja toinen 5-1, joten Barcelona jatkoon yhteismaalein 9-2.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Keylor Navas, maalivahti

Koko sarjan paras maalivahti viime kaudella. Paljon kertoo sekin, että 27-vuotias johdatti niinkin vahvan jalkapallomaan kuin Costa Rican MM-kisojen puolivälieriin. Siirtyi Real Madridiin 10 miljoonalla eurolla. Mahdoton korvattava.

Roger, keskushyökkääjä

Viime kaudella Real Zaragozassa lainalla pelannut 23-vuotias Roger viimeisteli mukavat 12 maalia 26 Segundan ottelussa. Lähetettiin silti uudestaan lainalle – tällä kertaa Real Valladolidiin.

Miguel Pallardó, puolustava keskikenttä

27-vuotias Pallardó pelasi viime kaudella vain kolmessa liigaottelussa. Sopimusta ei uusittu.

Pedro Ríos, oikea laituri

32-vuotias laitapelaaja siirtyi ilmaiseksi Recreativo Huelvaan. Viime kaudella 13 ottelua, joissa tehot 1+1.

Nagore, oikea puolustaja

Kokenut 33-vuotias Nagore pelasi viime kaudella vain neljässä ottelussa. Siirtyi ilmaiseksi Alcorcóniin.

Ángel Rodríguez, keskushyökkääjä

Siirtyi ilmaisella siirrolla Eibariin. Viime kaudella 27-vuotias sai vastuuta 10 ottelussa, mutta vain kerran avauksessa. Onnistui kahdesti maalinteossa.

Sérgio da Silva Pinto, keskikentän keskusta

Seuraava laidan yli heivattu konkari. 33-vuotias saksalais-portugalilainen siirtyi Fortuna Düsseldorfiin. Viime kaudella 18 ottelua.

Babá, keskushyökkääjä

Viime kauden lainapelaaja Sevillasta. Teki kolme maalia ja antoi kaksi maalisyöttöä 20 ottelussa.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Jesús Fernández, maalivahti

Keylor Navasin tilalle hankittu maalivahti. Toimi viime kaudella Real Madridin kolmosvahtina. Ei pelannut yhtään ottelua. Levante maksoi 26-vuotiaasta noin puoli miljoonaa euroa.

Víctor Pérez, puolustava keskikenttä

26-vuotias espanjalainen pelasi viime kauden Real Valladolidissa. 19 ottelua, joissa yksi maali. Viettää seuraavat kaksi kautta Levantessa lainalla.

Jaime Gavilán, vasen laitahyökkääjä

Ilmaisella siirrolla Getafesta saapunut Gavilán sai viime kaudella vastuuta 20 ottelussa, tosin vain viisi kertaa avauksesta lähtien. Syötti kaksi maalia.

Rafael Martins, keskushyökkääjä

25-vuotias Martins siirtyi Levanteen brasilialaisesta Audaxista. Viime kaudelta hyvät näytöt Portugalin liigasta. 14 maalia 28 ottelussa. Kannattaa laittaa nimi mieleen

Víctor Camarasa, puolustava keskikenttä

Omista junioreista nostettu 20-vuotias Camarasa pääsi jo viime kaudella kentälle kolmessa ottelussa.

Iván López, oikea puolustaja

Niin ikään 20-vuotias López pelasi viime kauden lainalla Gironassa. Vastuuta 29 Segundan ottelussa, joissa yksi maali ja kolme maalisyöttöä.

José Luis Morales, vasen laitahyökkääjä

Morales vietti viime sesongin lainalla pääsarjaan nousseessa Eibarissa. 38 ottelua. Tehoja kolmen maalin ja viiden maalisyötön verran.

Aloys Nong, keskushyökkääjä

Kokenut hyökkääjä ehti pelata viime kaudella La Ligaa, Segundaa, Copa del Reytä ja Ranskan pääsarjaa. Kaiken kaikkiaan 25 ottelua, joissa yksi maali. Vietti viime kevään lainalla Recreativo Huelvassa, nyt takaisin Levantessa.

Joukkueen vahvuudet

Levante on – tai oli ainakin viime kaudella – hyvin vahva puolustussuuntaan. Joukkue päästi viidenneksi vähiten maaleja liigassa. Vain Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid ja Athletic Bilbao pystyivät parempaan päästettyjen maalien saldoon. Hyvään puolustuspeliin vaikutti Joaquín Caparrósin puolustusorientoitunut pelitapa – sekä tietysti Keylor Navas.

Keskikaistan hallinta. Viime kaudella lähinnä 4-2-3-1-ryhmitystä käyttänyt Levante pystyi hyvin kontrolloimaan keskustaa sekä puolustus- että hyökkäyspäässä. Levantea vastaan lauottiin toiseksi vähiten keskisektorista. Omista laukauksistaan Levante puolestaan tulitti 64 prosenttia keskeltä.

Joukkueen heikkoudet

Olematon pallokontrolli. Jos vain maataan alhaalla, ja hyökkäyksissä viljellään jatkuvasti pitkää palloa, pallokontrolli kärsii. Levante hallitsi viime kaudella palloa keskimäärin 37,4 prosenttia ottelua kohden. Ero toiseksi huonoimpaan pallonhallintajoukkueeseen on valtava. Almería nimittäin hallitsi palloa keskimäärin 43,5-prosenttisesti.

Maalinteko on toinen murheenkryyni. Heikko tehtyjen maalien tilasto on osittain seurausta huonosta pallokontrollista. Viime kaudella Levante teki 38 liigaottelussa vain 35 maalia. Ainoastaan Granada, Osasuna ja Elche onnistuivat harvemmin maalinteossa. Levanten paras maalintekijä oli David Barral, joka onnistui seitsemän kertaa.

Valmennus

Kauden päätteeksi Joaquín Caparrós ilmoitti lähtevänsä, ja hänen tilalleen palkattiin José Luis Mendilibar. 53-vuotias espanjalaisluotsi on aiemmin urallaan valmentanut Athletic Bilbaon junioreita ja edustusjoukkuetta, Aurrerá de Vitoriaa, Lanzarotea, Eibaria, Real Valladolidia ja Osasunaa. Mendilibar oli käytännössä koko viime kauden sapattivapaalla, sillä hänet potkittiin pois Osasunasta jo kolmen kierroksen jälkeen.

Caparrósin tavoin 4-2-3-1-ryhmityksen nimeen vannova Mendilibar on huomattavasti hyökkäysorientoituneempi valmentaja kuin edeltäjänsä. Pallonhallinta, joka oli viime kaudella olematonta, näytellee tällä kaudella merkittävää roolia. Samalla parantunee syöttöjen onnistumisprosentti, joka oli viime kaudella sarjan heikoin. Mendilibarin joukkueet myös laukovat reilusti, joten niitäkin nähtäneen. Caparrósin ajoilta pelitapaan jäänee aggressiivisuus.

Tärkein pelaaja

Papakouli Diop

Kaksi vuotta sitten lähes ilmaiseksi Racing Santanderista hankittu Diop on osoittautunut erinomaiseksi löydöksi. Viime kaudella 28-vuotias senegalilainen dominoi Levanten keskikentän pohjalla yhdessä Simãon kanssa. Kaiken lisäksi Diop oli joukkueensa toiseksi paras maalintekijä neljällä osumalla. Taklaus- ja pääpelissä Diop on hyvä. Syötöt saisivat osua paremmin kohteisiinsa. Alkavalla kaudella Diopin rooli on aiempaa suurempi, sillä Levante siirtänee puolustuksesta paukkuja hyökkäykseen. Lisäksi takaa puuttuu Navasin kaltainen viimeinen lukko.

Arvio

Kuten viime kaudella, Levanten menestys riippuu siitä, pystyykö se ratkaisemaan maalinteko-ongelmansa. Mendilibar on hyökkäysorientoituneempi valmentaja, jolle pelivälineen hallitseminen on tärkeää. Onnistuuko hän tekemään Levanten hyökkäämisestä tehokkaampaa? Isoja karikoita ei ole näköpiirissä, joten joukkue säilyttänee sarjapaikkansa – Navasin myynnistä huolimatta. Sijat 10-14.

Kokoonpano

Maalivahdit

13 Javi Jiménez
Jesús Fernández

Puolustajat

2 Iván López
4 David Navarro
5 Héctor Rodas
6 Loukas Vyntra
12 Juanfran
15 Nikolaos Karabelas
16 Issam El Adoua
19 Pedro López

Keskikenttäpelaajat

8 Nabil El Zhar
10 Rubén García
11 José Luis Morales
14 Jaime Gavilán
17 Jordi Xumetra
20 Víctor Pérez
21 Andreas Ivanschitz
22 Mohamed Sissoko
23 Papakouli Diop
24 Simão
Víctor Camarasa

Hyökkääjät

3 Aloys Nong
7 David Barral
9 Rafael Martins
18 Víctor Casadesús

Valmentaja

José Luis Mendilibar