Lauantaina 9.8. Helsingin Olympiastadionilla pelattavan HJK-Barcelona-ottelun kunniaksi Laliiga.com muistelee Barcelona-legendoja kolmen osan juttusarjassa. Jokaisessa artikkelissa muistelemme yhden legendaarisen Barcelona-pelaajan uran käänteitä ja tähtihetkiä.

László Kubala

Lionel Messi on kenties maailman tämän hetken paras pelaaja. Jotkut sanovat hänen olevan kaikkien aikojen paras. Silti monelle vanhemmalle Barca-kannattajalle László Kubala on numero yksi.

Vuonna 1927 Budapestissä syntynyt kymppipaikan pelaaja ajautui Barcelonaan jokseenkin vahingossa. Itäeurooppalaisten pakolaisten joukkue pelasi Espanjassa kolme harjoitusottelua, joiden aikana tiettävästi sekä Barcelona että Real Madrid iskivät silmänsä Kubalaan. Kubala valitsi Barcelonan ja allekirjoitti sopimuksen kesäkuussa vuonna 1950. Sosialistisesta Unkarista loikannut Kubala oli tosin saanut Fifalta vuoden pelikiellon, joka siirsi uuden hyökkäyspään pelaajan debyyttiä lähes vuodella. Vuoden 1951 huhtikuussa unkarilainen päästettiin irti. Kubala toi mukanaan menestyksen. Vuosina 51-53 Barcelona voitti käytännössä kaiken mahdollisen.

Menestystä seurasivat tuberkuloosi (joka uhkasi päättää pelaajan uran) ja loukkaantumiset. Aggressiiviset puolustajat teloivat Kubalan sairastuvalle. Tuohon aikaan tuomaritkaan eivät suojelleet pelaajia samalla tavalla kuin nykyään. 50-luvun lopussa Kubala sai taas juonesta kiinni ja johdatti Barcan vielä kahteen liigamestaruuteen ennen siirtymistään naapuriseura Espanyoliin vuonna 1961.

Kaiken kaikkiaan Barcelona voitti sankarinsa avulla neljä liigamestaruutta, viisi Espanjan Cupia ja lukuisia muita cup-muotoisia turnauksia. Jos ystävyysottelut (joita tuohon aikaan järjestettiin paljon) otetaan mukaan, Kubala pelasi Blaugranan paidassa 345 ottelua, joissa syntyi 280 maalia. Varsinaisissa kilpailuissa tehtyjä maalejakin syntyi 194. Saldo oikeuttaa seuran sisäisessä maalitilastossa kolmanteen sijaan.

Barcelonan verkkosivuilla Kubalaa kuvaillaan fyysisesti ilmiömäiseksi ja teknisesti erinomaiseksi pelaajaksi, jonka pelinäkemys oli poikkeuksellinen. Lisäksi hän oli erikoistilanteiden spesialisti ja johtaja kentällä. Muiden lähteiden mukaan Kubala oli myös epätavallisen hyvä kuljettaja, ja hänen laukauksensa oli painava. Puhutaan siis melko täydellisestä pelaajasta.