Kausiennakko 2014/15 – Espanyol

© Kuva: Getty Images

Espanyol menetti kauden päätteeksi muutamia runkopelaajia, mutta markkinoilta on hankittu myös päteviä paikkaajia. Suurin kysymysmerkki liittyy uuteen päävalmentajaan, jolla on vain kourallinen otteluita vyöllään.

Viime kausi

Espanyol lähti kauteen tutuista asetelmista. Keskikastin joukkue on keskikastin joukkue, eikä se muuksi muutu. Vuosi sitten näytti hetken aikaa siltä, että tilanteeseen tulisi muutos. Viidestä ensimmäisestä ottelustaan Espanyol voitti kolme ja pelasi kaksi tasan. Seuraavasta kahdeksasta pelistä tulikin sitten kuusi tappiota ja sijoitus sarjataulukossa laski 12:nneksi. Toisaalta heikon jakson aikana joukkue kukisti Atlético Madridin.

Kausi jatkui melko tasaisissa merkeissä maaliskuun loppuun asti. Tuolloin Espanyol oli yhdeksäntenä, ja tilanne näytti hyvältä. Kauden toisesta Barcelonan paikallispelistä alkoi loppukauden kestänyt alamäki. Kauden kahdeksasta viimeisestä ottelustaan Espanyol ei voittanyt yhtäkään. Saldona kaksi tasapeliä ja kaksi tappiota. Joukkueen onneksi se oli ehtinyt kerätä tarpeeksi pisteitä ennen alamäkeään. Lopulta Espanyol keräsi kolme pistettä enemmän (yhteensä 42) kuin viimeinen putoaja ja sijoittui 14:nneksi.

Copa del Reyssä Espanyol putosi puolivälierävaiheessa. Neljännellä kierroksella kaatui Real Jaén ja neljännesvälierissä Alcorcón. Puolivälierissä Real Madrid voitti molemmat osaottelut 1-0 ja eteni välieriin.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Sergio Tejera, keskikentän keskusta

Pari vuotta sitten Espanyoliin hankittu Tejera pelasi viime kevään lainalla Segundan Alavésissa. Nyt lainalle samaan osoitteeseen.

Pizzi, vasen laitahyökkääjä

Viime kauden lainamies Benficasta. Kolme maalia 28 ottelussa. Joukkueensa tarkimpia syöttäjiä viime sesongilla.

Sidnei, toppari

Pizzin tavoin 24-vuotias lainapelaaja Benficasta. Ehti pelata Espanyolissa 12 liigaottelua.

Gabriel Torje, oikea laitahyökkääjä

Udinesesta lainattu 167-senttinen romanialainen pääsi avaukseen vain kuusi kertaa. Yhteensä 12 peliä, ei tehoja.

Jhon Córdoba, keskushyökkääjä

Meksikon liigan Jaguaresista lainattu 21-vuotias hyökkääjä, joka teki Espanyolille neljä maalia 28 ottelussa. Lisää tehoja olisi kaivattu.

Joan Capdevila, vasen puolustaja

36-vuotias maailmanmestari ja Euroopan mestari ei pelaa enää tulevalla kaudella Espanyolissa. Viime kaudella vastuu oli jo hyvin vähäistä: kaksi ottelua avauksessa ja kolme vaihtopenkin kautta. Capdevila on tällä hetkellä työtön.

Simão Sabrosa, vasen laitahyökkääjä

Simãolle kävi kuten Capdevilalle. Seurajohto ei nähnyt portugalilaiselle enää käyttöä, joten hänen sopimustaan ei uusittu. Viime kaudella Simão pelasi 34 ottelua, joista 30 avauksessa, joten menetys tuntuu. Samalla lähti hyvä erikoistilanteiden antaja.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Álvaro González, toppari

Real Zaragozasta hankittu González paikkaa Sidnein jättämää aukkoa. Todennäköisesti ei mahdu avaukseen, mutta täyttänee paikkansa tuuraajana. Tilanne muuttuu, mikäli Héctor Moreno lähtee seurasta. Viime kaudella González pelasi Segundassa 39 ottelua. Siirtosumma 1,2 miljoonaa euroa.

Salva Sevilla, hyökkäävä keskikenttä

Real Betisin tehokkaimpia pelaajia viime kaudella. 30-vuotias Sevilla iski 21 pelaamassaan ottelussa neljä maalia ja antoi neljä maalisyöttöä. Tuo Espanyoliin pelintekotaitoa ja erikoistilanneosaamista.

Felipe Caicedo, keskushyökkääjä

Ecuadorin maajoukkuehyökkääjä siirtyi Espanyoliin ilmaiseksi Al-Jazirasta. Parhaat tehot kaudelta 2010-11, jolloin teki Levanten paidassa 13 maalia 27 La Liga -ottelussa. Sen jälkeen hiljaisempaa.

Paco Montañés, oikea laituri

Tuli Álvaro Gonzálezin kanssa samasta osoitteesta eli Zaragozasta. Siirtohintakin sama eli 1,2 miljoonaa euroa. Viime kaudella 36 ottelua, joissa neljä maalia ja kahdeksan maalisyöttöä.

Anaitz Arbilla, oikea puolustaja

Mielenkiintoinen hankinta Rayo Vallecanosta. Viime kaudella 30 ottelua, joissa yhdeksän varoitusta. Hyvä sekä jalalla että pääpalloissa. Taistellee Javi Lópezin kanssa oikean pakin paikasta. Arbilla voi pelata myös topparina.

Pau López, maalivahti

Espanyolin reserveistä nostettu 19-vuotias nuorukainen. Peliaikaa korkeintaan Copa del Reyssä.

Christian Alfonso, keskikentän keskusta

25-vuotiaan viime kausi vierähti lainalla Alcorcónissa. Segundassa 17 ja Copa del Reyssä neljä ottelua. Ei suurta roolia alkavalla kaudella.

Cristian Gómez, keskikentän keskusta

Hiljattain 25 vuotta täyttänyt keskikenttäpelaaja lainattiin viime kaudeksi Real Madridin reserveihin. Sai vastuuta 11 ottelussa.

Thievy Bifouma, keskushyökkääjä

Vuosi sitten Espanyoliin hankittu 22-vuotias hyökkääjä pelasi syyskauden aikana 387 minuuttia La Ligaa ja teki kolme maalia, eli maalin 129 minuutin välein. Lainattiin silti kevääksi Valioliigan West Bromwichiin, jossa tahti parani entisestään. Kaksi maalia 252 minuutin aikana. Luulisi saavan vastuuta alkavalla kaudella.

Carlos Clerc, vasen puolustaja

Viime kaudella kolmessa eri sarjassa. Espanyolin edustusjoukkueessa yksi ottelu, reserveissä 18 kolmannen sarjatason peliä ja kevään aikana lainalla 15 Segundan ottelua. Saattaa mahtua kokoonpanoon täyttämään Joan Capdevilan jättämää aukkoa.

Joukkueen vahvuudet

Kaksinkamppailupelaamisessa Espanyol on todella vahva. Joukkue hallitsi viime kaudella voitettujen pääpallojen tilastoa. Myös taklauksissa ja katkoissa Espanyol pärjäsi hyvin. Erityisen hyviä pääpelissä ovat hyökkääjä Christian Stuani, keskikentän pohjalla pelaava David López ja toppari Diego Colotto.

Espanyol on erikoistilanteissa huomattavasti sarjasijoitustaan parempi. 11 maalia vapaa- ja kulmapotkuista sekä viisi rankkareista. Kielii siitä, että Espanyol pakottaa hyökkäyspäässä vastustajan rikkeisiin. Kun laadukas erikoistilanteiden antaja yhdistetään vahvaan pääpallopelaamiseen, jälki on hyvää.

Joukkueen heikkoudet

Syöttöpeli ei ota onnistuakseen. Espanyolin syöttöprosentti oli viime kaudella sarjan toiseksi heikoin – vain 70,6 prosenttia syötöistä meni omille. Samalla ontui pallonhallinta. Espanyol piti keskimäärin palloa hallussaan 43,7 prosenttia peliajasta. Loogisesti ajateltuna heikot tilastolukemat liittyvät toisiinsa.

Materiaalin kapeus on toinen ongelma. Viime kaudella peräti 10 pelaajaa urakoi vähintään 31 ottelussa. Vaihtopenkiltä ei joko löytynyt tarpeeksi laatua, tai sitten Javier Aguirre ei uskaltanut luottaa varamiehiinsä.

Valmennus

Viime kaudella Espanyolia valmentanut Aguirre vaihtui sesongin päätteeksi Sergio Gonzáleziin. Nyt puhutaan todella kokemattomasta valmentajasta. Espanyolin reservijoukkueesta nostettu 37-vuotias espanjalaisluotsi on ehtinyt toimia vastuuvalmentajana tasan viime kevään ajan. Viime kaudella Espanyol B sijoittui kolmannen sarjatason kolmoslohkossa kahdeksanneksi.

Gonzálezin pelitavasta tai filosofiasta ei ole vielä kovinkaan tarkkaa tietoa. Se tiedetään, että seurajohto kertoi ihastuneensa nuoren valmentajan metodeihin.

Tärkein pelaaja

Diego Colotto

Hyvin tärkeä mies Espanyolin keskuspuolustuksessa. 33-vuotias argentiinalainen katkoo hyökkäyksiä sijoittumisellaan ja purkaa pallot pois omalta alueelta. Ei joudu kovinkaan usein taklaustilanteisiin, eikä siten myöskään syyllisty rikkeisiin. Puolustuksen johtamisen ohella hyvä erikoistilannepelaaja – viime kaudella neljä maalia. Rooli korostuu entisestään, mikäli Héctor Moreno lähtee viereltä pois.

Arvio

Espanyolin kannalta iso kysymys on, lähteekö Moreno muualle. Toinen merkittävä kysymysmerkki on keltanokkapäävalmentajan pätevyys. Vastuuvalmentajakokemusta alle 20 ottelun verran. Ja nekin kolmannelta sarjatasolta. Miten rahkeet riittävät? Espanyol on keskikastin joukkue, vaikka voissa paistaisi. Ei häikäise tälläkään kaudella, mutta uusii sarjapaikkansa. Sijat 14-16.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Germán Parreño
13 Kiko Casilla
Pau López

Puolustajat

2 Felipe Mattioni
3 Raúl Rodríguez
4 Álvaro González
15 Héctor Moreno
16 Javi López
17 Víctor Álvarez
18 Juan Rafael Fuentes
19 Diego Colotto
Carlos Clerc
Anaitz Arbilla

Keskikenttäpelaajat

4 Víctor Sánchez
11 Paco Montañés
14 David López
22 Álex
23 Abraham González
Christian Alfonso
Cristian Gómez
Salva Sevilla

Hyökkääjät

8 Christian Stuani
9 Sergio García
12 Manuel Lanzarote
Felipe Caicedo
Thievy Bifouma

Valmentaja

Sergio González


400% bonus vedonlyöntiin: Talleta 10€ ja saat 50€ pelirahaa!

  1. Avaa pelitili Betsafelle alapuolen napista.
  2. Talleta 10€.
  3. Talletuksen jälkeen saat 50€ pelirahaa.