Toissa kaudella Segundan voittanut Elche onnistui uusimaan pääsarjapaikkansa tälle kaudelle. Maalinteon on parannuttava, tai putoaminen uhkaa.

Viime kausi

Elchen kausi alkoi kaksijakoisesti. Ensimmäisellä kuudella kierroksella nousijajoukkue kyllä onnistui napsimaan kolme tasapeliä. Toisaalta tappioitakin tuli kolme, eikä voittoja yhtään. Sekin ongelma taittui seitsemännessä ottelussa, jossa Elche voitti Celta Vigon 1-0. Perään voitot Espanyolista sekä Real Betisistä, ja Elche olikin jo 10:s sarjataulukossa.

Betis-pelin jälkeen tahti muuttui tahmeammaksi. Kymmenestä seuraavasta ottelustaan Elche voitti vain yhden. Voitto tosin oli sitäkin makeampi, sillä se tuli paikallisvastustaja Valenciasta. Joukkueen sarjapaikan pelasti vierasvoitto Málagasta kolmanneksi viimeisellä kierroksella. Seuraavassa ottelussaan Elche puolestaan vaikutti omalta osaltaan mestaruustaisteluun venymällä maalittomaan tasapeliin Barcelonaa vastaan.

Loppujen lopuksi Elche oli kolmen putoajan joukossa vain kahdesti. Nekin ensimmäisen ja seitsemännen kierroksen jälkeen. Lopullinen sarjasijoitus oli 16. Putoaminen jäi pisteen päähän.

Copa del Reyssä Elchen tarina päättyi heti neljännellä kierroksella. Ensimmäinen osa Villarrealia vastaan päättyi tasan 2-2. Toisessa Keltainen sukellusvene oli parempi 1-0.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Sergio Mantecón, keskikentän keskusta

Kokenut 34-vuotias keskikenttämies sai viime kaudella vastuuta lähinnä vaihtomiehen roolissa. 12 ottelua, joista vain kaksi avauksessa. Oli Elchen tarkimpia syöttäjiä. Lähti jäähdyttelemään kolmannen sarjatason Cádiziin.

Pelayo, keskikentän keskusta

Viime kausi vierähti lainalla Córdobassa. On siis ollut kahdella peräkkäisellä kaudella nostamassa joukkuettaan pääsarjaan. Viime sesongilla 24 ottelua. Nyt lainalle Lugoon.

Fidel, vasen laitahyökkääjä

Merkittävä lähtijä. Pelasi viime kaudella kolmea vaille kaikki liigapelit. Tuli tosin 15 kertaa mukaan vaihdosta. Rooliin nähden tehoja liian vähän – kaksi maalia ja kolme maalisyöttöä. Siirtyi ilmaiseksi sarjanousija Córdobaan.

Charlie I’Anson, toppari

Sarjan ainoa englantilaispelaaja lainattiin Real Murciaan. Viime kaudella 21-vuotias keskuspuolustaja pelasi lähinnä Elchen kakkosjoukkueessa kolmannella sarjatasolla.

Alberto Rivera, keskikentän keskusta

Pari vuotta Elcheä edustanut Real Madridin kasvatti sai viime kaudella vastuuta vain 13 ottelussa. Päätti uransa 36-vuotiaana.

Manu del Moral, vasen laitahyökkääjä

Viime kauden lainapelaajia. Palasi 24 ottelun ja kahden maalin jälkeen Sevillaan.

Carles Gil, piilokärki

21-vuotias lainattiin viime kaudeksi Valencian reserveistä. Oli syöttöpelin rytmittäjänä tärkeässä roolissa. Tehoja (1+2) olisi saanut tulla enemmän 33 ottelussa.

Rubén Pérez, keskikentän keskusta

Elchen parhaimmistoon kuulunut Pérez oli niin ikään lainamies. Puolustava keskikenttäpelaaja urakoi 31 ottelussa ja keräsi kunnioitettavat 13 varoitusta. Palasi Atlético Madridiin.

Alberto Botía, toppari

Iso menetys. 25-vuotias keskuspuolustaja muodosti David Lombánin kanssa hyvän duon. Kovaotteinen Botía napsi 15 keltaista korttia ja palasi lainansa jälkeen takaisin Sevillaan.

Javi Márquez, keskikentän keskusta

Merkittävä menetys tämäkin. Keskikentän keskustassa 29 ottelua ja kaksi maalia. Laina päättyi ja palasi Real Mallorcaan.

Richmond Boakye, keskushyökkääjä

21-vuotiaan Juventus-lainan piti tuoda tehoja hyökkäyspäähän. Voitti joukkueen sisäisen maalipörssin kuudella osumalla, mutta 31 ottelussa olisi kaivattu enemmän.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Enzo Roco, toppari

Lainahankinta Universidad Católicasta. 21-vuotias chileläinen tuo leveyttä keskuspuolustukseen. Elche maksoi Rocon lainaamisesta arviolta miljoona euroa, joten odotukset nuorukaista kohtaan ovat suuret.

Adrián González, keskikentän keskusta

Elche hankki Gonzálezin ilmaiseksi Rayo Vallecanosta paikkaamaan keskikentän keskustan miesvajetta. Vastuuta vain 17 ottelussa, joissa yksi maali. Tuo osaamista Elchen syöttöpeliin.

Pedro Mosquera, keskikentän keskusta

Toinen ilmainen keskisektorin mies – tällä kertaa Getafesta. Viime kaudella 25 peliä, ei tehoja. Profiililtaan peruspelaaja, jolle ei satu juurikaan pahoja virheitä.

Faycal Fajr, keskikentän keskusta

SM Caenista ilmaiseksi hankittu ranskalais-marokkolainen keskikenttämies. Pelannut Caenin paidassa sekä Ranskan ykkös- että kakkostasolla. Viime kaudella Ligue 2:ssa kahdeksan maalia ja 15 maalisyöttöä 35 ottelussa. Tuonee tehoja myös Elcheen.

José Ángel Alonso, toppari

Elchen reservijoukkueesta nostettu 25-vuotias keskuspuolustaja. Ei vaikuta Botían veroiselta.

Jonathas, keskushyökkääjä

Italian kakkostason Pescarasta lainattu brassihyökkääjä. Kokoa löytyy 190 sentin verran. Paperilla sopii hyvin Elchen pelitapaan.

Mario Pasalic, keskikentän keskusta

Mielenkiintoinen laina Chelseasta. Kuuluu Barcelonaan siirtyneen Alen Halilovicin ohella Kroatian kirkkaimpiin lupauksiin. 19-vuotias onnistui jo maalinteossa Elchen harjoitusottelussa.

Przemyslaw Tyton, maalivahti

PSV:stä lainattu 27-vuotias maalivahti pelasi viime kaudella Hollannin pääsarjassa vain kuusi ottelua. Toimii Elchessä todennäköisesti Manu Herreran varamiehenä.

Diego Rivas, maalivahti

Palasi Tenerife-lainan jälkeen takaisin Elcheen. On hyvin mahdollista, että lainataan tai myydään siirtoikkunan aikana eteenpäin.

Joukkueen vahvuudet

Puolustuspeli. Elche antaa materiaalissa tasoitusta, jonka se paikkaa tiiviillä puolustuspelillä. Viime kaudella omiin meni 50 maalia. Jopa viidenneksi sijoittunut Sevilla päästi enemmän. Hyvästä puolustamisesta kertoo mm. sarjakauden toiseksi viimeinen ottelu, jossa mestaruudesta taistellut Barcelona jäi maalittomaan tasapeliin.

Elchen maalinteko on muuten heikkoa, mutta kun tarkastellaan viime kauden otteluiden viimeistä varttia, Elche oli hyvä. Kaikilla muilla vartin jaksoilla Elchen maalisuhde oli negatiivinen, mutta minuuteilla 76-90 maaliero oli 10-7. Statistiikka viittaa kahteen asiaan. Ensinnäkin, Elchen pelaajien fysiikka on kunnossa. Bensa ei lopu koneesta viime minuuteilla. Toiseksi, Elche luottaa omaan pelitapaansa ja siihen, että se tuottaa maalin vaikka sitten viimeisellä minuutilla.

Joukkueen heikkoudet

Jos viimeistä varttia ei oteta mukaan, maalinteko on tervanjuontia. 30 tehtyä maalia 38 ottelussa – vähiten koko sarjassa. Elche ei tehnyt yhdessäkään ottelussa yli kahta maalia. Ja niitä kahden maalin pelejäkin oli noin viisi. Kollektiivinen maaliujous oli sitä luokkaa, että joukkueen sisäinen maalitilasto voitettiin kuudella osumalla. Paras maalintekijä Richmond Boakyekin oli lainamies, joten tilanne ei näytä yhtään helpommalta kuin viime kaudella.

Taloustilanne on samaa luokkaa kuin niin monella muullakin La Liga -seuralla. Rahaa ei ole, jolloin vaihtoehdoiksi jäävät vapaiden pelaajien markkinat ja lainasiirrot. Viime kaudella moni laina osoittautui runkopelaajaksi. Ongelma on siinä, että joukkueen runko muuttuu vuosittain. Elchen toimistolla avataan taas arpoja ja toivotaan, että lainahankinnat menevät nappiin.

Valmennus

Fran Escribá on luotsannut Elcheä kahden vuoden ajan. Sitä ennen 49-vuotias espanjalainen toimi Quique Sánchez Floresin apulaisvalmentajana Atlético Madridissa, Benficassa, Valenciassa ja Getafessa.

4-2-3-1-ryhmitykseen luottava Escribá on puolustusorientoitunut valmentaja. Viime kaudella Elche piti palloa vastustajiaan vähemmän – keskimäärin 47,5 prosenttia per ottelu. Elchen ongelma pelin kontrollointiin liittyen on siinä, että se saa syötöistään vain kolme neljästä omille. Lisäksi pääpalloissa Elche oli sarjan neljänneksi huonoin. Loogisesti ajateltuna hävityt pääpallot ja harhasyötöt heikentävät joukkueen pallonhallintaa entisestään.

Elche puolustaa joukkueena hyvin. Viime kaudella joukkueen vastustajat laukoivat keskimäärin 11,1 kertaa ottelussa, vain Atlético Madrid ja Barcelona pystyivät parempaan. Kaiken lisäksi Elche pystyy ohjaamaan laukaukset laidoille paremmin kuin mikään muu joukkue. Hyvästä puolustamisesta kertoo myös se, ettei joukkue taklaa kovinkaan paljon. Hyvin synkronoidulla sijoittumisella Elche yksinkertaisesti vie vastustajaltaan tilan pois. Toisaalta, puolustaminen ei tapahdu täysin puhtaasti. Vaikkei Elche syyllistynyt erityisen paljon rikkeisiin, sen pelaajat keräsivät 111 varoitusta ja kahdeksan ulosajoa viime kaudella.

Hyökkäyspelissään Elche käyttää korostetun paljon pitkiä syöttöjä. Se selittää osaltaan heikon syöttöjen onnistumisprosentin. Joukkue hyökkää selvästi eniten vasenta kaistaa pitkin. Ongelma on se, ettei Elche pääse vasemmalta juuri mihinkään. Kaikista sarjan joukkueista Elche laukoi viime kaudella vähiten keskisektorista ja eniten vasemmalta. Vasemmalla pelasi yleensä Fidel, joka viimeisteli kauden aikana peräti kaksi maalia. Kaiken kaikkiaan Elche laukoi viime kaudella ottelua kohden 11 kertaa, joista vain kolme suuntautui maalia kohden. Niistäkin laukauksista suuri osa lähti rangaistusalueen ulkopuolelta ja huonosta sektorista. Ei siis mikään ihme, ettei Elche tehnyt yhdessäkään ottelussa yli kahta maalia.

Tärkein pelaaja

Edu Albácar

Kapteeni Albácar on Elchen isähahmo. 34-vuotias vasen pakki pelasi viime kaudella vain 18 ottelua loukkaantumisten vuoksi. Kokenut Albácar on Elchen harvoja hyviä pallollisia pelaajia. Kertoo paljon, että puolet kauden otteluista pelannut pakki oli joukkueen kolmanneksi paras maalintekijä viime sesongilla. Syöttöarsenaalin lisäksi Albácar antaa Elchen erikoistilanteita, joten hän on materiaaliltaan heikohkolle joukkueelle äärimmäisen arvokas pelaaja.

Arvio

Moni runkopelaaja lähti. Tilalle on hankittu uusia lainamiehiä ja vapaita agentteja. Elchen puolustuspelaaminen on kunnossa, mutta maalintekoon on saatava lisää paukkuja. Mitä todennäköisimmin Elche taistelee jälleen putoamista vastaan. Säilyy niukasti. Sijat 15-17.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Manu Herrera
13 Toño
Przemyslaw Tyton
Diego Rivas

Puolustajat

2 Damián Suárez
4 David Lombán
18 Sergio Pelegrín
19 Cristian Sapunaru
21 Edu Albácar
23 Domingo Cisma
José Ángel Alonso
Enzo Roco

Keskikenttäpelaajat

7 Aarón Ñíguez
24 Carlos Sánchez
Mario Pasalic
Faycal Fajr
Pedro Mosquera
Adrián González
Pelayo

Hyökkääjät

11 Coro
25 Garry Rodrigues
28 Cristian Herrera
Jonathas

Valmentaja

Fran Escribá