Joukkue, jonka ei koskaan pitänyt nousta pääsarjaan. Joukkue, jonka piti hankkia lisää pääomaa, jotta se täyttäisi liigakriteerit. Joukkue, joka on noussut kaksi sarjaporrasta ylemmäs kahdessa vuodessa. Mihin asti Eibarin satutarina voi jatkua?

Viime kausi

Eibar aloitti viime kauden nousijajoukkueena. Segundaankin seura oli tietyllä tapaa liian pieni. Stadion Ipurua vetää vain 5 250 katsojaa, eikä se ollut läheskään joka ottelussa täynnä. Ei sinänsä ihme, sillä koko Eibarin kylässä asuu vain 27 000 asukasta.

Joka tapauksessa kentällä kulki pienen hakemisen jälkeen. Ensimmäisestä yhdeksästä ottelustaan Eibar voitti vain kaksi, pelasi neljä tasan ja hävisi kolme. Sen jälkeen tahti muuttui. Mm. Real Madridin reserviryhmä kaatui lukemin 6-0. Tammikuun puolivälin jälkeen Eibar hävisi vain kaksi kertaa ja eteni Segundan voiton kautta suoraan pääsarjaan.

Copa del Reyssä taival päättyi toiseen otteluun. Toisella kierroksella kaatui Tenerife, mutta kolmannella kierroksella Alcrocón oli liikaa.

Eibarin ponnistelut eivät suinkaan loppuneet viimeiseen ottelukierrokseen. Kauden jälkeen seuran oli kerättävä osakeannilla lähes kahden miljoonan euron potti, jotta se täyttäisi liigan talousvaatimukset. Talkoisiin osallistuivat mm. Xabi Alonso ja Asier Illarramendi, ja Eibar sai summan kasaan.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Diego Jiménez, keskikentän keskusta

35-vuotias veteraani lähti ilmaisella siirrolla jäähdyttelemään kolmannen sarjatason Olímpic Xàtivaan. Viime kaudella 22 ottelua, mutta vain kolme avauksessa.

Matías Ibañez, maalivahti

Siirtyi helmikuussa argentiinalaisesta Olimposta Eibariin. Ei pelannut yhtään ottelua. Nyt takaisin Argentiinaan – tällä kertaa Lanúsiin.

David Mainz, keskushyökkääjä

Tuli tammikuun lopussa Wilstermannista. Viime kaudella 13 ottelua ja kaksi maalia. 29-vuotiaan Mainzin matka jatkui ilmaiseksi Kreikan Larisaan.

Aitor Arregi, toppari

24-vuotias keskuspuolustaja sai viime kaudella vastuuta 12 ottelussa. Hänet lainattiin kolmannen sarjatason Cádiziin.

Urko Vera, keskushyökkääjä

27-vuotias kolossi teki pelasi viime kaudella 31 ottelussa mutta vain viisi kertaa avauksessa. Oli viidellä maalilla joukkueen kolmanneksi paras maalintekijä. Sopimusta ei kuitenkaan uusittu.

Yuri Berchiche, vasen puolustaja

Suuri menetys. Pelasi viime kauden lainalla Real Sociedadista. 37 ottelua, joissa kolme maalia. Sisäisen maalipörssin jaettu kolmas sija.

Gilvan Gomes, vasen laitahyökkääjä

Lainamies Hérculesista. 30-vuotias brasilialainen teki neljä maalia 26 pelaamassaan ottelussa.

Alain Eizmendi, oikea laituri

Real Sociedadin reservijoukkueesta lainattu Eizmendi pelasi 28 ottelussa, joista 16 avauksessa. Kaksi maalia.

José Luis Morales, vasen laitahyökkääjä

Seuraava merkittävä menetys. Morales oli viime kauden runkopelaajia. 38 ottelua ja kolme maalia. Laina päättyi, joten palasi Levanteen.

Jota, hyökkäävä keskikenttä

Ehkäpä se kaikkein suurin menetys. Pelintekijä, joka oli myös joukkueensa paras maalintekiä. 11 maalia 35 otteluun. Lainapestin päättymisen myötä yrittää vakiinnuttaa paikkansa Celta Vigossa.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Borja Ekiza, toppari

Athletic Bilbaosta hankittu toppari tuo leveyttä Eibarin puolustukseen. Pelasi viime kaudella yhden pelin La Ligassa ja yhden Copa del Reyssä.

Dani Nieto, oikea laitahyökkääjä

Barcelonan reservijoukkueesta hankittu mielenkiintoinen hyökkäyspään pelaaja. Voi pelata kummallakin laidalla. Viime kaudella 34 ottelua Segundassa, kuusi maalia ja kaksi maalisyöttöä. Osunut kesän harjoitusotteluissa sekä Barcelonalle että Eibarille.

Jaime Jiménez, maalivahti

Kokenut 33-vuotias Jiménez pelasi viime kaudella Real Valladolidissa 10 ottelua. Siirtyi vapaana agenttina Eibariin. Toimii todennäköisesti kakkosvahtina Xabi Iruretalle.

Raúl Navas, toppari

Kauden päätteeksi Navas siirtyi ilmaisella siirrolla Real Sociedadiin, mutta hänet lainattiin saman tien takaisin Eibariin. Viime kaudella 38 ottelua keskuspuolustuksessa. Eibarin onneksi Navas saatiin vielä jäämään täksi kaudeksi.

Ángel Rodríguez, keskushyökkääjä

Maalintekijänä pieni kysymysmerkki. Saapui Eibariin Levantesta pääsarjajoukkueen statuksella. Todellisuudessa viime kaudella 10 ottelua, joista yksi avauksessa. 27-vuotiaan parhaat näytöt muutaman vuoden takaa Elchestä, jonka paidassa 28 maalia 66:ssa Segundan ottelussa.

Dani García, keskikentän keskusta

Pelasi jo viime kauden lainalla Eibarissa. Sesongin päätteeksi García siirtyi vapaana agenttina pysyvästi Real Sociedadin reserveistä Eibariin. Urakoi viime kaudella 38 ottelua. Erittäin tärkeä pelaaja.

Javi Lara, hyökkäävä keskikenttä

Eibar maksoi 28-vuotiaasta Larasta hurjan 14 000 euron korvauksen. Jotan saappaisiin hankittu Lara pelasi viime kaudella Ponferradinan paidassa 37 Segundan ottelua. Neljä maalia ja kuusi maalisyöttöä.

Abraham, vasen puolustaja

Lainattiin Real Zaragozasta. 28-vuotias pelasi viime kaudella Segundassa 24 ottelua.

Julen Iriarte, keskushyökkääjä

22-vuotias hyökkääjä vietti viime kauden lainalla kolmannen sarjatason Logroñésissa. Nyt takaisin Eibarissa.

Joukkueen vahvuudet

Suomen kielen sana sisu sopii melko hyvin Eibariin. Aina altavastaaja, aina liian pieni tai liian köyhä. Ja silti sarjanousu sarjanousun perään. Vaikka Eibar on velaton seura, sen oli kerättävä rahaa kesän aikana. Vain koska säännöt sanovat niin. Kerättävä summa oli melko hurja, mutta se saatiin kasaan. Riittääkö pienen ja piskuisen sisu pääsarjassa?

Ihan pelkällä pyhällä hengellä Eibar ei pärjää. Onneksi joukkue osaa myös puolustaa. Viime kaudella 42:ssa Segundan pelissä vain 28 päästettyä maalia. Puolustuslinjassa paljon urakoineista Raúl Navas ja Raul Albentosa saadettiin pidettyä joukkueessa, samoin keskikentän tärkeä palanen Dani García. Viimeisenä lukkona toimii 28-vuotias maalivahti Xabi Irureta.

Joukkueen heikkoudet

Velkaa ei ole, mutta ei ole rahaakaan. Eikä sitä tule. Jos peleissä käy keskimäärin noin 2 000-3 000 katsojaa, ja parhaimmillaankin stadion vetää reilut 5 000 henkeä, voidaan unohtaa sellainen merkittävä tulonlähde kuin lipputulot. Vaikka seurajohto ja valmennus olisivat kuinka hyviä tahansa, huipputasolla rahalla on iso rooli. Eibar ei voi käytännössä maksaa hankinnoista siirtokorvauksia, joten katseet kääntyvät lainoihin ja vapaisiin agentteihin. Mutta toisaalta, samassa tilanteessa on moni muukin espanjalaisseura.

Hyökkäys näyttää ongelmalliselta osa-alueelta. Eibar teki viime kaudella 49 maalia. Kesän menetysten myötä noista 49 maalista lähti 30. Toistaiseksi hyökkäystä on hankittu vahvistamaan Dani Nieto ja Ángel Rodríguez. Saa nähdä, riittääkö Eibarin hyökkäyspelaaminen pääsarjan tasolle.

Valmennus

Gaizka Garitano on valmentanut koko uransa Eibarissa. Ensin kauden 2009-10 edustusjoukkueen apuvalmentajana, seuraavat kaksi vuotta reservijoukkueen päävalmentajana, ja viimeiset kaksi kautta edustusjoukkueen päävalmentajana. 39-vuotiasta espanjalaisluotsia pidetään melkoisena kultasormena, sillä molemmilla kausillaan vastuuvalmentajana Eibar on myös noussut sarjatason ylöspäin.

4-2-3-1-ryhmitykseen luottava Garitano on filosofialtaan puolustusorientoitunut valmentaja. Garitanon ajattelussa 0-0 on ihan hyvä tulos, saahan siitäkin pisteen. Viime kaudella Eibar pelasi peräti yhdeksän maalitonta tasapeliä.

Kovinkaan suurta rotaatiota Garitano ei ole harrastanut, mutta siihen ei oikeastaan ole ollut mahdollisuuttakaan. Sen verran kapea kokoonpano Eibarilla on.

Tärkein pelaaja

Dani García

Pelasi viime kaudella lainamiehenä neljää vaille kaikki ottelut. Eibarin onneksi Real Sociedad oli halukas myymään 24-vuotiaan keskikentän keskustan pelaajan. Garcíalla on tärkeä rooli Eibarin puolustuspelaamisessa, joka toimi erinomaisesti Segundassa, ja jonka on toimittava myös alkavalla kaudella, mikäli Eibar mielii säilyttää sarjapaikkansa.

Arvio

Eibarin materiaali ei varsinaisesti häikäise silmiä. Baskijoukkueen mahdollisuus lepää onnistuneissa lainahankinnoissa ja vapaissa agenteissa. Ilman siirtomarkkinoiden nappionnistumisia putoaminen uhkaa. Mutta jotenkin on sellainen tunne, että Eibar raapii kasaan tarvittavan määrän niitä 0-0-tasureita ja jatkaa satutarinaansa vielä ainakin toisen kauden ajan pääsarjassa.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Xabi Irureta
13 Jon Irazusta
Jaime Jiménez

Puolustajat

2 Eneko Bóveda
3 Gorka Kijera
4 Txema Añibarro
5 Aitor Arregi
6 Raúl Albentosa
18 Lillo Castellano
21 Abraham
22 Raúl Navas
23 Borja Ekiza

Keskikenttäpelaajat

8 Jon Errasti
14 Dani García
20 Diego Rivas
Javi Lara

Hyökkääjät

7 Ander Capa
10 Mikel Arruabarrena
20 Dani Nieto
Ángel Rodríguez
Julen Iriarte

Valmentaja

Gaizka Garitano