Perinteikäs Deportivo La Coruña tekee paluun pääsarjaan vuoden tauon jälkeen. Viimeisen 10-15 vuoden aikana Super Depor on muuttunut hissijoukkueeksi, joka seilaa pääsarjan ja Segundan väliä. Pystyykö Deportivo tällä kertaa välttämään putoamisen?

Viime kausi

Deportivo aloitti kauden 1-0-voitolla Las Palmasista. Syys-lokakuussa tuli viiden ja marras-joulukuussa kuuden ottelun tappioton putki, joiden ansiosta Deportivo nousi sarjakärkeen. Joulutauon molemmin puolin oli hetken aikaa vaikeaa, mutta kurssi korjaantui jälleen parempaan suuntaan.

Maalis-huhtikuussa Deportivo pelasi kuuden ottelun jakson, jonka aikana se voitti neljä peliä ja tasasi pisteet kahdesti. Hyvää jaksoa seurasi totaalinen sulaminen – kauden seitsemästä viimeisestä ottelusta vain yksi voitto. Eibar meni ohi ja Segundan voittoon, mutta Deportivon onneksi se pystyi pitämään suoran nousun taanneen kakkospaikan itsellään.

Copa del Reyssä Depor voitti toisella kierroksella Córdoban. Kolmannella kierroksella Real Jaén oli parempi maalein 2-0.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Antonio Núñez, oikea laitahyökkääjä

35-vuotias laituri pelasi viime kaudella 22 ottelussa, joista vain seitsemässä hän oli avauksessa. Siirtyi vapaana agenttina Recreativo Huelvaan.

Luis Fernández, keskushyökkääjä

Viime kaudella vastuuta 28 ottelussa – yleensä vaihtopenkin kautta. Deporin toiseksi paras maalintekijä viidellä osumalla. 20-vuotias lainattiin peliajan perässä Lugoon.

Carlos Marchena, toppari

Maailman- ja Euroopan mestaruuden Espanjan paidassa voittanut Marchena ei saanut enää jatkosopimusta Deporiin. 34-vuotias veteraani pelasi viime kaudella 22 ottelussa ja teki vieläpä kolme maalia.

Borja Bastón, keskushyökkääjä

Suuri menetys. Deporissa lainalla pelannut 21-vuotias Bastón palasi Atlético Madridiin. Viime kaudella Bastón voitti seuran sisäisen maalipörssin 10 osumalla. 191-senttinen pelasi 33 ottelussa.

Ibrahim Sissoko, vasen laitahyökkääjä

Viime kauden laina-apu Wolfsburgista. Peliaikaa 16 ottelussa.

Bryan Rabello, vasen laitahyökkääjä

Miniatyyrilaituri, joka palasi lainansa jälkeen Sevillaan. Vain 163-senttinen Rabello pelasi viime kaudella 19 ottelua.

Diego Ifrán, keskushyökkääjä

Lainattiin kauden pariksi viimeiseksi kuukaudeksi Real Sociedadista. Ehti pelata 11 ottelua, joissa mukavat neljä maalia.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Roberto Canella, vasen puolustaja

Sporting Gijónista lainattu 26-vuotias laitapakki. Pelasi viime kaudella 37 ottelua ja toimi reilussa 20 pelissä joukkueensa kapteenina.

Isaac Cuenca, oikea laitahyökkääjä

Ilmaishankinta Barcelonasta. Vaikka Depor sai Cuencan ilmaiseksi, pelaajaan liittyy suuria riskejä. Viimeiset pari vuotta Cuenca on ollut käytännössä loukkaantuneena – niin nytkin. Jos vielä toipuu täyteen pelikuntoon, on vahvistus.

Lucas Pérez, oikea laitahyökkääjä

Atlético Madridin junioreista aikanaan noussut Lucas on viime vuodet kiertänyt itäistä ja kaakkoista Eurooppaa. Viime kaudella kreikkalaisessa PAOKissa 50 ottelua, 10 maalia ja 15 maalisyöttöä. Tuli Deporiin lainalle.

José Rodríguez, keskikentän keskusta

Mielenkiintoinen laina Real Madridin reserveistä. 19-vuotias keskikenttäpelajaa sai viime kaudella vastuuta jo 37 ottelun verran. Pääsi kolmessa pelissä edustusjoukkueen penkille muttei kentälle asti.

Luis Fariña, hyökkäävä keskikenttä

23-vuotias Fariña voi pelata hyökkäyksessä keskellä tai laidalla. Argentiinalaisen viime kausi vierähti lainalla Arabiemiraateissa.

Rudy, piilokärki

Rudy pelasi viime kevään lainalla portugalilaisessa Belenensesissä. Ehti pelata syksyllä 18 ottelua Deporin paidassa. Portugalin pääsarjassa viisi peliä lisää. Ei maaleja.

Joukkueen vahvuudet

Pakko antaa kunniaa Deporin tärkeimmälle sidosryhmälle – katsojille. Heikoimpana päivänä 14 000 katsojaa, ja parhaimmillaan yli 33 000. Noilla lukemilla olisi viime kaudella yltänyt pääsarjan yleisötilastoilla puolivälin paikkeille. Riazor antanee omilleen tukensa myös alkavalla kaudella. Joukkueen vain olisi vielä opittava pelaamaan paremmin kotiyleisönsä edessä. Viime kaudella Deportivo oli Segundan keskikastia kotiottelupisteissä.

Toisena vahvuutena mainittakoon joukkuepuolustaminen. 42 ottelussa 36 maalia omiin. Vain Eibar pystyi viime kauden Segundassa parempaan tilastoon. Puolustuspelaamisessa Deporin on syytä keskittyä erityisesti viimeiseen puoleen tuntiin. Viime kaudella joukkue päästi minuuteilla 61-90 yhteensä 20 maalia – yli puolet kaikista maaleistaan.

Joukkueen heikkoudet

Kuka tekee maalit? Viime kauden kolme parasta maalintekijää lähti. Tilalle ei ole hankittu yhtään kunnon maalintekijää. Ja hankituistakin hyökkääjistä sekä Cuenca että Lucas ovat tällä hetkellä loukkaantuneina. Paikallislehti La Voz de Galicia kirjoitti, että Deportivo pyrkii vahvistamaan erityisesti keskuspuolustustaan. Puolustamalla voi saada yksittäisiä pisteitä, mutta voittoihin tarvittaisiin myös maalintekijöitä.

Espanjassa harva seura voi taloudellisesti hyvin. Deportivo La Coruña ei kuulu siihen harvalukuiseen joukkoon. Rahatilanne on niin huono, ettei Depor voi käyttää oikeastaan yhtään rahaa hankintoihin. Markkinoilta saa ilmaiseksikin pelaajia, mutta silloin joutuu tulemaan vastaan laadussa.

Valmennus

Naurettavaa sekamelskaa. Pääsarjaan Deportivon nostanut Fernando Vázquez sai kolmisen viikkoa sitten potkut kritisoituaan seuran hankintapolitiikkaa. Tilalle palkattiin 53-vuotias Víctor Fernández.

Fernández muistetaan parhaiten Real Zaragozasta, jonka hän luotsasi Copa del Reyn ja Cup-voittajien Cupin mestariksi 1990-luvun puolivälissä. Sittemmin Fernández on nähty Tenerifessä, Celta vigossa, Real Betisissä, FC Portossa ja Gentissä. Listalta pistää silmään Celta Vigo, joka on Deportivon pahin kilpailija. Fernández valmensi Celtaa vieläpä neljän vuoden ajan. Mielenkiintoista nähdä, miten yleisö ottaa Fernándezin vastaan.

Tärkein pelaaja

Juan Domínguez

24-vuotias keskikenttäpelaaja oli viime kaudella mukana kolmea vaille kaikissa otteluissa. Vain toppari Pablo Insúa pelasi yhtä paljon kuin Domínguez. Keskikentän keskustassa Domínguezilla on suuri rooli pelintekijänä mutta nyt myös maalinteossa. Mikäli joukkueeseen ei hankinta yhtään kunnon maalintekijää, Domínguez joutuu kantamaan vastuuta myös maalinteosta. Viime kaudella neljä osumaa ja sisäisen maalipörssin jaettu kolmas sija.

Arvio

Talous kuralla, eikä pelaajamateriaali ei vakuuta. Valmentaja vaihtui kuusi viikkoa ennen kauden alkua. Kaiken lisäksi neljä pelaajaa on jo loukkaantunut harjoituskauden aikana. Deportivon tilanne on tällä hetkellä kiltisti sanoen vaikea. Perinteikkään seuran lippulaivajoukkue kerää yleisöä Riazorille, mutta kentällä taso ei tahdo riittää. Sijat 18-20, ja taas uudet vauhdit Segundasta.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Germán Lux
13 Fabri
26 David Gómez

Puolustajat

2 Manuel Pablo
15 Laure
16 Luisinho
22 Diego Seoane
23 Alberto Lopo
28 Pablo Insúa
29 Uxío Marcos
34 Stefan Deak
Roberto Canella

Keskikenttäpelaajat

4 Álex Bergantiños
10 Juan Domínguez
20 Cezary Wilk
25 Juan Carlos
José Rodríguez

Hyökkääjät

11 Javier Arizmendi
18 Toché
32 Dani Iglesias
Diogo Salomão
Lucas
Isaac Cuenca
Rudy

Valmentaja

Víctor Fernández