Nousijajoukkue Córdoba kuuluu materiaaliltaan sarjan heikoimpiin joukkueisiin. Näillä näkymin kaudesta on tulossa pitkä ja kylmä.

Viime kausi

Córdoba aloitti Segunda-kauden parilla voitolla. Ensimmäinen tappio tuli neljännen kierroksen ottelussa Eibaria vastaan. Heikompi hetki osui marras-joulukuulle, jolloin Córdoba vajosi hetkellisesti 13:nneksi. Tilanne toistui helmikuussa ja uudestaan maalis-huhtikuussa. Siinä välissä päävalmentaja Pablo Villanueva sai potkut, ja hänet korvasi Albert Ferrer.

Uuden luotsin alaisuudessa Córdoba kävi jo melko syvissä vesissä – 16:ntena. Pikkuhiljaa palaset loksahtelivat kohdilleen. Runkosarjavaiheen viimeisestä 11 ottelusta Córdoba hävisi vain yhden. Kausi huipentui viimeiseen kierrokseen. Maaliton tasapeli Real Mallorcasta riitti siihen, että Córdoba pääsi viimeisenä joukkueena mukaan nousukarsintoihin.

Karsintojen välierissä vastaan asettui Real Murcia. Ensimmäinen osaottelu päättyi maalittomaan, joten ratkaisu haettiin toisesta osasta. Pedron ja Raúl Bravon puskumaalit riittivät 2-1-voittoon.

Nousukarsintafinaalien ensimmäinen osa päättyi niin ikään maalittomaan tasapeliin. Jälkimmäinen osa oli täynnä draamaa. Apoño vei toisen puoliajan alussa Las Palmasin johtoon. Lisäajalla Las Palmasin nousujuhliin valmistautuneet kotijoukkueen fanit alkoivat siirtyä katsomosta kentän laidalle, joten ottelu keskeytettiin hetkeksi. Kun ottelua päästiin jatkamaan, Ulises Dávila tuikkasi Córdoban tasoihin ja vierasmaalisäännöllä pääsarjaan.

Copa del Reyssä Córdoban tarina päättyi heti alkuunsa Deportivo La Coruñan käsittelyssä.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Javi Cabezas, oikea laituri

Viime kauden Écija Balompiéssä lainalla pelannut Cabezas lainattiin tulevaksi kaudeksi Huescaan.

Jaime Astrain, toppari

26-vuotias siirtyi vapaana agenttina kolmannen sarjatason Real Jaéniin. Viime kausi vierähti lainalla Cartagenassa.

Arturo Rodríguez, keskushyökkääjä

Tammikuussa La Rodasta hankittu sentteri pelaa tulevan kauden lainalla Alcorcónissa.

Bernardo, toppari

Viime kaudella 21-vuotias keskuspuolustaja pelasi 16 ottelussa. Nyt lainalle Racing Santanderiin.

Fran Cruz, toppari

Vuosi sitten edustusjoukkueeseen nostettu 23-vuotias Cruz sai viime kaudella peliaikaa jo 33 ottelussa. Siitä huolimatta lähetettiin lainalle Alcorcóniin.

Pelayo, keskikentän keskusta

Elchen keskikenttäpelaaja pelasi viime kauden lainalla Córdobassa. 24 ottelua, joissa yksi maali.

Ulises Dávila, hyökkäävä keskikenttä

Ratkaisevan maalin nousukarsintafinaalissa iskenyt Dávila oli viime kaudella lainamies Chelseasta. 23-vuotiaan saldoksi tuli 38 ottelua, joissa seitsemän maalia ja kaksi maalisyöttöä.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Deivid, toppari

Las Palmasin riveistä hankittu toppari. 25-vuotias pelasi viime kaudella 40 ottelussa. Näillä näkymin avauksen mies.

Mike Havenaar, keskushyökkääjä

Mielenkiintoinen sentteri, joka saapui ilmaiseksi Hollannin Vitessestä. 27-vuotias Havenaar iski viime kaudella Eredivisiessä 10 maalia. 194-senttiselle lienee luvassa vastuuta.

Aritz López Garai, keskikentän keskusta

Kokenut 33-vuotias tuli viime kevääksi lainalle Sporting Gijónista. Tilille yhdeksän ottelua. Nyt pysyvästi Córdoban miehistöön.

Patrick Ekeng, keskikentän keskusta

Lausannesta vapaana agenttina siirtynyt Ekeng pelasi viime kaudella 27 ottelua Sveitsin pääsarjassa.

José Carlos, vasen laitahyökkääjä

Viime kaudella Rayo Vallecanossa peliaikaa kolmessa ottelussa. Siirtyi Córdobaan ilmaiseksi.

Aleksandr Pantic, oikea puolustaja

22-vuotias serbi hankittiin lainalle Villarrealista. Pelaa lähtökohtaisesti puolustuksen oikeassa laidassa, mutta voi pelata myös keskellä. Viime kaudella yhdeksän peliä liigassa.

Fausto Rossi, puolustava keskikenttä

Juventuksesta lainalle hankittu Rossi pelasi viime kauden Real Valladolidissa, joten La Liga on tuttu sarja. 23-vuotias tuo keskikentän pohjalle aggressiivisuutta.

Fidel, vasen laitahyökkääjä

Mielenkiintoinen lainahankinta Elchestä. Pelasi viime kaudella kolmea vaille kaikissa Elchen liigaotteluissa. Tehoja syntyi kahden maalin ja kolmen maalisyötön verran.

Federico Cartabia, vasen laitahyökkääjä

Toinen pääsarjasta lainattu laitahyökkääjä. 21-vuotias Cartabia pelasi viime kaudella Valencian paidassa 25 ottelua La Ligassa ja 12 Eurooppa-liigassa, jossa maalejakin syntyi kolme.

Ryder Matos, piilokärki

Parin edellisen tavoin mielenkiintoinen laina. Viime kaudella 23 ottelua (vain viisi avauksessa) Serie A:ssa Fiorentinan paidassa. Pelipaikastaan huolimatta 21-vuotias Matos pelaa vahvasti myös alaspäin. Tuo erikoistilanneosaamista.

Dani Pinillos, vasen puolustaja

Nostettiin omista reserveistä. Viime kaudella 16 ottelua Segundassa ja kuusi kolmannella sarjatasolla. 21-vuotias on tulevien vuosien pelaaja. Saa nähdä, saako vastuuta jo tällä kaudella.

Joselu, oikea laitahyökkääjä

Viime kausi vierähti lainalla Real Jaénissa. Ei kovin merkittäviä ansioita.

Joukkueen vahvuudet

Jos jotain, niin Córdoba osaa kääntää heikon tilanteen hyväkseen. Ensin viime kauden runkosarjassa, jossa se nappasi viimeisessä ottelussa juuri sen nousukarsintoihin tarvitun pisteen. Toisen kerran Córdoba väänsi väkisin voiton nousukarsintavälierissä. Nousukarsintafinaali on kokonaan oma lukunsa. Lisäaikamaali toivottomassa tilanteessa oli komea päätös Córdoban kaudelle. On toki kokonaan toinen asia, kuinka pitkälle se kuuluisa usko omaan tekemiseen riittää, kun vastaan tulee materiaaliltaan huomattavasti laadukkaampia joukkueita.

Córdoban puolustus toimi viime kaudella hyvin. Ei mitenkään erinomaisesti, kuten Eibarilla, mutta hyvin kuitenkin. Nousukarsinnat mukaan lukien 45 päästettyä maalia 46 ottelussa. Jälleen on tosin esitettävä kysymys: riittääkö Córdoban puolustus pääsarjajoukkueita vastaan?

Joukkueen heikkoudet

Hyökkäyspelaaminen ei vakuuta. Tai ei vakuuttanut viime kaudella. Jos tekee Segundassa 49 maalia 46 ottelussa, kysymysmerkkejä riittää. Ei ole ollut järin suuri yllätys, että Córdoban seurajohto on vahvistanut kesän aikana nimenomaan hyökkäyspäätä. Nyt Xisco ja Pedro saavat maalintekoapuja Havenaarilta, Matosilta, Fideliltä ja Cartabialta. Kauden alussa nähdään, miten uusittu hyökkäysosasto toimii.

Valmennus

Albert Ferrer korvasi Pablo Villanuevan helmikuun puolivälissä. Alku oli hankala, mutta loppujen lopuksi Ferrer johdatti joukkueensa pääsarjaan. 4-2-3-1-ryhmityksen nimeen vannova 44-vuotias espanjalaisluotsi on miesten tasolla melko kokematon. Ennen nykyistä työtään Ferrer valmensi vajaan kauden ajan hollantilaista Vitesseä. Siitäkin on tosin jo kolme vuotta.

Alkukaudella on mielenkiintoista nähdä, miten Ferrer pitää samaan aikaan puolustuksen viime kauden tapaan tiiviinä, mutta samaan aikaan nostaa pallollisessa pelaamisessa sen verran riskitasoa, että joukkue pääsee aiempaa useammin maalipaikoille.

Tärkein pelaaja

Juan Carlos

Nousijajoukkueen kohdalla maalivahdin arvo on usein normaaliakin suurempi. 25-vuotias Juan Carlos aloitti viime kauden varavahtina, mutta 31:nnen kierroksen jälkeen Ferrer haki muutosta joukkueen peliin. Carlosin aloittaessa urakkansa Córdoba oli sijalla 16. Carlos ehti pelata 15 ottelua, joissa maali pysyi koskemattomana seitsemän kertaa. Alkavalla kaudella Carlosin on syytä jatkaa hyviä otteitaan, mikäli Córdoba mielii säilyä sarjassa.

Arvio

Tällä hetkellä näyttää siltä, että vaikeaa tulee. Toki nousijajoukkue voi pelata huippukauden, kuten Villareal päättyneellä sesongilla. Córdoban kohdalla samanlaiseen sensaatioon ei ole minkäänlaisia perusteita. Jos oli hankalaa Segundassa, miten pääsarjassa voisi olla samankaltaisella ryhmällä yhtään sen helpompaa? Sijat 18-20.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Juan Carlos
13 Mikel Saizar
26 Antonio Sillero

Puolustajat

3 Samu
4 Iago Bouzón
14 Raúl Bravo
33 Edu Campabadal
Deivid
Dani Pinillos
Adrián Gunino

Keskikenttäpelaajat

6 Luso
14 Patrick Ekeng
20 Juanlu
21 Carlos Caballero
23 Abel Gómez
40 Nwankwo Obiora
Aritz López Garai

Hyökkääjät

7 Miguel Ángel Nieto
9 Xisco
15 Pedro
16 Fidel
19 José María López Silva
28 Federico Cartabia
Matos
Mike Havenaar
José Carlos
Joselu

Valmentaja

Albert Ferrer