MM-turnauksen toistaiseksi suurin yllätys on nähty. Espanja on ulkona pudotuspeleistä jo kahden ensimmäisen ottelun jälkeen. Kuoliniskun tarjoili Chile, joka kaatoi hallitsevan maailmanmestarin lukemin 2-0.

Espanjan turnaus ei olisi kovin paljon huonommin voinut mennä. Tuskin kukaan olisi uskonut, että kahden ensimmäisen ottelun jälkeen Espanjan tilastot näyttäisivät kahta tappiota ja maalieroa 1-7. Hollannilla ja Chilellä on kuusi pistettä, joten Espanja ei voi enää edetä jatkoon. Näin ollen lohkovaiheen viimeinen ottelu Australiaa vastaan on Espanjalle pelkkä nöyryyttävä muodollisuus. Chile sen sijaan ratkaisee lohkovoiton Hollannin kanssa lohkovaiheen viimeisellä kierroksella.

Katastrofiin päättyneen Hollanti-ottelun jälkeen Espanjan päävalmentaja Vicente del Bosque teki avauskokoonpanoon kaksi muutosta. Javi Martínez korvasi topparina Gerard Piquén, ja ylempänä Xavin tilalle valittiin Pedro. Pedro ei tarjonnut Espanjan hyökkäyspeliin mitään erityistä, mutta ei Espanja Pedroon myöskään kaatunut. Sen sijaan Xabi Alonso oli lohduttoman surkea. Chilen molemmat maalit syntyivät Alonson heikkojen ratkaisujen seurauksena.

Chilellä hyvä alku

Heti ensimmäisellä minuutilla Chilen Arturo Vidal onnistui pelaamaan pallon Eduardo Vargasille muutamaan metriin, mutta Espanjan puolustus pääsi viime hetkellä väliin. Tilannetta seuranneesta kulmapotkusta Gonzalo Jara pääsi puskemaan täysin vapaasti – ohi maalin.

Kahdeksan minuutin jälkeen Espanja loi ensimmäisen tilanteensa. Alonson vapaapotku löysi takatolpalta Sergio Ramosin, jonka pusku karkasi ohi maalin.

15. minuutilla Espanja pääsi pallonriiston jälkeen erinomaiseen vastahyökkäykseen. Diego Costan laukaus epäonnistui, mutta Andrés Iniesta haki vielä pallon ja petasi Chile-puolustuksen kautta paikan Alonsolle. Real Madrid -pelaajan laukaus tärähti päin Chilen maalia vartioinutta Claudio Bravoa.

Alonson heikko jakso

Muutamaa minuuttia myöhemmin Espanja sai kylmän suihkun päälleen. Alonso antoi heikon syötön Ramosille, ja Chile pääsi vastahyökkäykseen. Charles Aranguiz pelasi pallon Eduardo Vargasille, ja Valencia-hyökkääjä tuikkasi lukemat 1-0:aan.

27. minuutilla Alonson pallonriisto päättyi Costalle pelattuun maalipaikkaan. Atlético Madrid -hyökkääjän yritys sujahti sivuverkkoon.

Alonso oli pelitapahtumien keskiössä seuraavan kerran viisi minuuttia ennen taukoa. Ruma taklaus Mauricio Islan nilkoille poiki Alonsolle varoituksen.

Hetkeä myöhemmin Alonson ilta synkkeni entisestään. Rike Alexis Sánchezia vastaan ja vapaapotku Chilelle. Sánchezin vapaapotkun Iker Casillas torjui, mutta jatkopallosta Aranguiz iski kärkkärillä pallon maaliin.

Puoliajalla del Bosque teki ainoan oikean ratkaisun ja otti surkean 45-minuuttisen pelanneen Alonson vaihtoon. Viikingin tilalle nostettiin Atléticossa loistavan kauden pelannut Koke.

Espanja terävänä toisen puoliskon alussa

Toisen puoliskon ensi minuuteilla Iniesta tarjoili hyvän pystysyötön Costan juoksulinjalle. Laukaus kesti ja painui lopulta ohi maalin.

52 minuutin jälkeen Bravo nyrkkeili Ramosin vapaapotkun Costalle. Espanjalaistunut Costa pelasi saksipotkulla pallon vielä takatolpalle, mutta Sergio Busquets suti täysin vapaassa maalipaikassa pallosta ohi.

Chilen oikeastaan ensimmäinen tilanne toisella puoliajalla syntyi reilun tunnin pelin jälkeen. Casillasilla oli lieviä vaikeuksia Vargasin laukauksen vangitsemisessa, mutta vain lieviä.

Nelisen minuuttia myöhemmin Vargas levitti vastahyökkäyksellä pallon boksin vasempaan kulmaan ylös nousseelle Eugenio Menalle. Epäonnistunut laukaus päätyi takatolpalle toisen puolen laitapakille Mauricio Islalle. Isla venytti palloon, mutta yritys suuntautui yli maalin.

Kymmenisen minuuttia ennen täyttä aikaa vaihdossa ottelun aloittanut Arsenalin Santi Cazorla laukoi hyvin boksin ulkopuolelta, mutta Bravo venytti erinomaisen torjunnan alakulmasta. Muutamaa minuuttia myöhemmin oli Iniestan vuoro yrittää kaukolaukausta. Jälleen Bravo venyi pallon tielle. 88. minuutilla Bravo torjui jälleen Cazorlan alakulmaan suuntautuneen laukauksen – tällä kertaa vapaapotkusta.

Yrityksistä huolimatta Espanja ei onnistunut ohittamaan Bravoa, joten luvassa on grillausta paikalliselta medialta.