Eibarin sunnuntainen 1-0-voitto Deportivo Alavésista varmisti pienen baskijoukkueen nousun Espanjan pääsarjaan. Pääsarjapaikka on ensimmäinen seuran historiassa. Ennnen kahta viimeistä kierrosta Eibarilla on 67 pistettä, joten 60 pisteessä oleva Las Palmas ei voi enää kolmospaikaltaan nousta Eibarin ohi.

Eibarin sankariksi nousi Jota, joka iski ottelun ainoan maalin 62. minuutilla. Kuusi minuuttia ennen loppua Eibarin Raúl Navas ajettiin ulos kentältä, mutta kotijoukkue onnistui pitämään maalinsa puhtaana.

Eibarin tarina on hyvin poikkeuksellinen. Joukkue nousi vasta viime kaudeksi toiselle sarjatasolle, eikä seuralla ole lainkaan velkaa. Ongelma on Eibarin stadion, joka vetää vain 5 250 henkeä.

Taloudelliset rajat saattavat jopa estää Eibarin nousun. Seuran on kerättävä 6. elokuuta mennessä pääomapotti, joka vastaa 25:ttä prosenttia sarjan joukkueiden keskimääräisistä menoista. Laissa ei oteta huomioon sarjan kahden suurimman ja kahden pienimmän joukkueen menoja. Eibar pyrkii keräämään rahat 1,7 miljoonan euron arvoisella osakeannilla. Talkoisiin ovat lähteneet mukaan mm. Real Madridin Xabi Alonso ja Asier Illarramendi.

– On ristiriitaista, että seura, joka on taloudellisesti terve ja velaton, on pakotettu tekemään tällaista, kun samaan aikaan on muita, joilla on paljon suurempia ongelmia. Toivottavasti voimme antaa heille kunnon sysäyksen, jotta saamme pidettyä heidät siellä, missä he ansaitsevat olla, sanoi Alonso, joka pelasi seurassa lainalla kaudella 2000-01.

Halukkaat voivat muuten tukea Eibaria tässä osoitteessa. Mikäli rahoja ei saada kasaan, seura saatetaan pudottaa takaisin kolmannelle sarjatasolle.