La Liga -kausi on saatu päätökseen. On siis aika jakaa kunniaa niille, joille se kuuluu. Kauden 2013-14 tähdistökentällinen sujahtaa muotoon 3-4-3. Monta muutakin pelimiestä olisi perustellusti voitu valita tähdistöön, mutta näin tällä kertaa.

Maalivahti: Keylor Navas, Levante

Atlético Madridin Thibaut Courtois voitti toisen kerran peräkkäin Zamora-palkinnon, mutta kauden paras maalivahti on silti Levanten Keylor Navas. 27-vuotias molari pelasi 37 ottelua La Ligassa ja kaksi Copa del Reyssä. Maaleja meni selän taakse yhteensä 40 (joista seitsemän avauskierroksella Barcelonaa vastaan), nollapelejä kertyi 18. Levante sijoittui sarjassa 10:nneksi mutta päästi viidenneksi vähiten maaleja. Kiitos kuuluu toki koko joukkueen puolustuspelille, mutta viimeisenä lukkona toimi Navas. Costa Rican ykkösvahdin sopimus päättyy vuoden kuluttua, joten nyt jos koskaan on Levanten aika rahastaa.

Puolustaja: Sergio Ramos, Real Madrid

Iker Casillas ei montaa ottelua tällä kaudella La Ligassa pelannut, joten Sergio Ramos johti virkaa tekevänä kapteenina valkoisia käytännössä läpi kauden. Ja hyvin johtikin. Monipuolinen Ramos onnistui tuttuun tapaan pelin eri osa-alueilla. Toki topparille tuli muutamia pelinluku- ja sijoittumisvirheitä, mutta niin tuli muillekin. Pääpelissä Ramos oli tutun vahva molemmissa päädyissä. Lisäksi espanjalainen oli tärkeässä roolissa avauspelissä. Realin pelaajista vain Xabi Alonso syötti ottelua kohden enemmän. Maaleja Ramos teki neljä. Kolme syntyi loppukauden kierroksilla – siis silloin, kun Real vielä taisteli mestaruudesta.

Puolustaja: Federico Fazio, Sevilla

Sevillan Federico Fazio oli tällä kaudella mies paikallaan alakerrassa. 195-senttinen toppari katkoi hyökkäyksen toisensa jälkeen. Fazio pärjäsi erinomaisesti purkupallo- ja pääpallotilastoissa. Fazio on isäntä, jota ei ilmatilassa kovin moni voita. 27-vuotias on kehittynyt viime aikoina yhdeksi sarjan parhaista toppareista, mutta yllättäen Argentiinan MM-joukkueeseen ei kutsua tullut.

Puolustaja: Diego Godín, Atlético Madrid

Atlético Madridin sensaatiomainen kausi kulminoituu Diego Godíniin. Uruguaylainen ei ole joukkueensa kapteeni, mutta kentällä hän on toiminut esimerkillisenä johtajana. Godín ei kovin montaa kertaa ottelussa taklaa. Hänen ei tarvitse. Hyvä sijoittuminen ennaltaehkäisee vaaratilanteet. Pääpalloissa 28-vuotias on suvereeni, sekä puolustus- että hyökkäyspäässä. Oli jotenkin niin symbolista, että juuri Godínin maali (kauden neljäs) ratkaisi La Liga -mestaruuden kauden viimeisessä ottelussa Barcelonaa vastaan.

Keskikentän oikea laita: Koke, Atlético Madrid

Koke pelasi Atético Madridin keskikentällä kerrassaan erinomaisen kauden. Milloin oikeassa laidassa, milloin keskellä ja milloin vasemmassa laidassa. Koke pärjäsi jokaisella pelipaikalla, parhaiten laidoilla. Loistava syöttötaito poiki 13 maalisyöttöä, mutta lisäksi espanjalainen viimeisteli itse kuusi osumaa. 22-vuotias Koke sai palkinnoksi esityksistään paikan Espanjan alustavaan MM-joukkueeseen. Ei pidä ihmetellä, mikäli nuorukaiselle irtoaa lippu kisakoneeseen.

Keskikentän keskusta: Luka Modric, Real Madrid

Real Madridin paras pelaaja tällä kaudella ei välttämättä ollut Cristiano Ronaldo. Viime kaudella odotuksiin nähden vaisusti pelannut Luka Modric dominoi keskikenttää ihailtavalla tavalla. Kontrasti vahvistui, kun Xabi Alonso pelasi heikomman kauden kroatialaisen vieressä. Modric teki koko kauden peliä eleettömän kliinisesti. Ei räiskyviä yksilösuorituksia, mutta sitäkin enemmän peliä edistäviä ratkaisuja. Kertoo paljon, että Modricin syöttöprosentti (89,7) oli sarjan paras, mikäli viittä edellä olevaa Barcelona-pelaajaa ei lasketa.

Keskikentän keskusta: Ivan Rakitic, Sevilla

Ivan Rakitic kantoi Sevillaa harteillaan lähestulkoon läpi kauden. Viime kesänä reilusti heikentyneeseen joukkueeseen ei kovin paljon luotettu ennen kautta, mutta Rakitic hinasi andalusialaiset lopulta La Ligassa viidenneksi ja Eurooppa-liigan mestaruuteen. Keskikentän keskikaistan eri tonteilla tällä kaudella pelannut Rakitic viimeisteli liigassa 12 maalia ja syötti päälle 10. Rakiticin arvo näkyy parhaiten, kun vertaillaan Sevillan sisäisiä tilastoja. Joukkueen maalipörssissä kroatialainen oli kolmas, syöttöpörssissä Rakitic oli omaa luokkaansa. 26-vuotias laukoi eniten mutta antoi myös eniten avainsyöttöjä ottelua kohden. Kaiken kaikkiaan voidaan sanoa, että tämän kauden Sevillassa Rakitic oli keskipiste, jonka kautta kaikki tapahtui.

Keskikentän vasen laita: Ángel di María, Real Madrid

Viime kesänä Ángel di María oli jatkuvasti mukana siirtospekulaatioissa. Puhuttiin, ettei hänelle riitä peliaikaa, kun Gareth Bale saapuu Madridiin. Osittain totta. Carlo Ancelotti ratkaisi nerokkaasti ongelman asettamalla di Marían keskikentälle. Puolustusvelvoitteet di María on hoitanut tarpeeksi hyvin, ja maalipaikkojen luojana hän on ollut loistava. La Ligan syöttöpörssin ykkössija irtosi 17 maalisyötöllä. Nuudeli oli sarjan ykkönen myös avainsyötöissä, joita hän jakoi keskimäärin 2,7 ottelua kohden. Perille mennyissä keskityksissä di María joutui tyytymään kakkossijaan.

Oikea laitahyökkääjä:

Barcelonan kausi oli tietyllä tapaa vaisuin moneen vuoteen. Lionel Messin kausi samaten. Siitä huolimatta Barca taisteli liigamestaruudesta vielä viimeisessäkin ottelussa ja ylsi Copa del Reyn finaaliin. Parjattu Messi oli Barcan paras ja La Ligan toiseksi paras maalintekijä 28 täysosumalla. Maalien päälle Messi merkkautti 11 syöttöpistettä ja antoi di Marían jälkeen eniten avainsyöttöjä per ottelu – 2,4. On totta, että Messi näytti ajoittain haluttomalta. Lisäksi loukkaantumiset söivät osan kaudesta. Tilastot puhuvat silti edelleen puolestaan.

Keskushyökkääjä: Diego Costa, Atlético Madrid

Sentteriksi on vain yksi vaihtoehto. Atléticon joukkueessa oli monta suurta onnistujaa. Siinä missä Godín pelasti puolustuspään, Diego Costa dominoi hyökkäyksessä. Kesällä pelättiin, ettei joukkueesta löytyisi ratkaisuvoimaa, kun Radamel Falcao otti ja lähti. Mitä vielä, Costa latoi tauluun peräti 27 maalia, debytoi Espanjan maajoukkueessa ja mitä todennäköisimmin johtaa hyökkäystä myös MM-turnauksessa.

Vasen laitahyökkääjä: Cristiano Ronaldo, Real Madrid

Real Madridin Cristiano Ronaldo pelasi jälleen erinomaisen kauden valkoisten syömähampaana. Kevään loukkaantumisista huolimatta portugalilainen rikkoi ainoana pelaajana 30 maalin rajan tämän kauden La Ligassa. Yhteensä osumia syntyi 31, mikä oikeutti jaettuun Kultaiseen kenkään yhdessä Luis Suárezin kanssa. Maaliensa lisäksi Ronaldo syötti yhdeksän maalia. Ronaldo laukoo ylivoimaisesti eniten sarjassa – keskimäärin 7,2 kertaa ottelua kohden. Moni hyökkäys tyrehtyy epäonnistuneeseen laukaukseen, mutta niin kauan kuin maalimäärät ovat tätä luokkaa, pelikavereita tuskin haittaa Ronaldon vetohanakkuus.