Barcelona on kohdannut voittajansa. Ei, en suinkaan puhu Mestarien liigan puolivälierätasapelistä Atlético Madridia vastaan. Puhun jalkapalloilevaa maailmaa tällä hetkellä vavisuttavasta siirtokiellosta, jonka kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa langetti Barcelonalle. Kiellon myötä Barcelona saa tehdä pelaajakauppoja seuraavan kerran kesällä 2015.

Syyt löytyvät linkin takaa aiemmasta jutusta, mutta perustilanne on se, että Barcelona on syyllistynyt viime vuosien aikana sääntöjen vastaisiin alaikäisten kansainvälisten pelaajien siirtoihin.

Huh. Vedetään hetki happea ja mietitään, mitä siirtokielto käytännön tasolla tarkoittaa.

Ykkösvahtina Olazábal, varalla Masip?

Barcan ykkösmaalivahti Víctor Valdés on jo hyvissä ajoin sanonut, ettei hän aio jatkaa seurassa kuluvan kauden jälkeen. Barcelonalla olisi ollut aikaa hankkia Valdésille korvaaja jo aikaa sitten tai ainakin tammikuun siirtoikkunassa.

Toistaiseksi julkistamattomien tietojen mukaan Barca on sopinut Marc-André ter Stegenin siirrosta, jonka piti tapahtua virallisesti tulevana kesänä. Fifan rangaistuksen jälkeen siirto menee jäihin. Samalla ter Stegen muuten joutuu ikävään välikäteen, sillä Borussia Mönchengladbach ehti jo hankkia ter Stegenin korvaajaksi Yann Sommerin.

On toki mahdollista, että Valdés tässä tilanteessa muuttaakin mieltään ja jää tukemaan kasvattajaseuraansa vielä vuodeksi. Valdés on joka tapauksessa sivussa marraskuuhun asti polvivamman takia, joten pulassa Barca on, katsoi asiaa miten päin tahansa.

Tällä hetkellä Valdésia tuuraa kakkosvahti José Manuel Pinto. 38-vuotiaan suht epävarman maalivahdin sopimus päättyy niin ikään tämän kauden jälkeen. Jatkosopimuksesta ei ole puhuttu sanallakaan, mutta nyt Barca taitaa olla pakkoraossa. Nimet sopimukseen, maksoi mitä maksoi.

Barcelonan kolmas maalivahti, 24-vuotias Oier Olazábal, on pelannut toistaiseksi peräti kaksi ottelua edustusjoukkueessa. Barcan kannalta pahimmassa tapauksessa tämä mies, vai pitäisikö vielä pojaksi sanoa, vahtii maalipuita ensi kaudella. Ja penkillä on reservijoukkueen Jordi Masip.

Pitikö se toppari hankkia?

Muutaman viime vuoden ajan on puhuttu siitä, että Barcelonalla on kapea materiaali keskuspuolustuksessa. Että joukkue tarvitsee peliä avaavan huipputopparin. Että joukkue tarvitsee ylipäätään topparin. Paljon puhetta, ei tekoja. Nyt on vähän myöhäistä.

Barca-kapteeni ja joukkueen suuri ikoni Carles Puyol ilmoitti hiljattain lopettavansa uransa tähän kauteen. Siirtokiellon myötä joukkueessa on tulevalla kaudella kolme topparia, Gerard Piqué, Javier Mascherano (joka on oikeastaan keskikenttäpelaaja) ja Marc Bartra. Loukkaantumisiin ja pelikieltoihin ei pahemmin ole varaa. Barca-fanit, varautukaa jo nyt: ensi kaudella tulee tutuksi Alex Songin ja Adrianon näkeminen puolustuslinjassa.

Tai ehkä Puyol vielä pyörtäisi päätöksensä ja käyttäisi one more year -kortin. Se ei kovin paljon Barcaa lohduta, sen verran paljon Tarzan on viettänyt viime vuosina aikaa sairastuvan puolella.

Katseet peiliin

Väliotsikko pitää paikkaansa kahdesta eri syystä. Ensin tietysti, miksi piti rikkoa Fifan sääntöjä? ”Ei me tiedetty” ei oikein kelpaa perusteluksi, jos johdetaan tämän kokoista jalkapallo-organisaatiota. Viimeisimpänä rikkomuksena Barca hiljattain tiedotti tehneensä sopimuksen kroatialaisen lupauksen Alen Halilovicin kanssa – ikää 17 vuotta. Sekään siirto ei nyt toteudu.

Toiseksi, miksei Barcelona hankkinut maalivahtia ja topparia aiemmin? Miksi hankinnat piti jättää viime tinkaan ja oikein kaivamalla kaivaa verta nenästä.

Hyviä kysymyksiä, joihin ei vastauksia saada. Neymar-saagassa ryvettynyt ja potkut saanut seuran puheenjohtaja Sandro Rosell todennäköisesti huokailee tällä hetkellä helpotuksesta. Hänen ei tarvitse olla vastailemassa kysymyksiin, joita Espanjan media, Barcelonan yhteistyökumppanit ja kannattajat lähipäivinä, -viikkoina ja -kuukausina aivan varmasti kysyvät. Tällä kertaa kiirastuleen joutuu Josep Maria Bartomeu – katsotaan, miten mies selviää.

Oli miten oli, Barcelona voi syyttää tulevan kauden katastrofista vain ja ainoastaan itseään. Huonoista ja ennen kaikkea sääntöjen vastaisista päätöksistä joutuu yleensä maksamaan. Nyt hintana on se, että kaudesta 2014-2015 tulee katalaaneille pitkä ja kylmä.