Mestarien liigan toinen kierros on pelattu. Mitä opimme toisen kierroksen otteluista?

Bayern München edelleen mestarisuosikki

Bayern Münchenin tulokasvalmentaja Pep Guardiolaa on kritisoitu kovasti saksalaismediassa kauden alun kynnyksellä hyvistä tuloksista huolimatta. Kritiikki kohdistuu enemmänkin katalaanivalmentajan peluutukseen; yleinen mielipide on se, että ei kannata lähteä rukkaamaan voittavan joukkueen pelityyliä. Bayern München voitti viime kaudella triplan lähes täydellisyyttä hipovalla pelillään Jupp Heynckesin johdolla.

Keskiviikkoillan 3-1-murskavoiton jälkeen Manchester Citystä Guardiola tukki varmasti monien epäilijöiden suut. Manchester City, joka näytti Englannin Valioliigassa vahvuutensa 4-1-voitossa paikallisvastustaja Manchester Unitedia vastaan, oli täysin aseeton entisen Barca-luotsin miehistöä vastaan. Bayern oli joka osa-alueella parempi, ja Bayern olisi hyvin voinut tehdä Joe Hartin selän taakse viisi tai kuusi maalia.

Bayernin seurajohdon vaikutusvaltainen kolmikko Hoeness-Beckenbauer-Rummenigge on varmasti tyytyväinen joukkueensa keskiviikon otteisiin, ja Guardiolan nimitys FC Hollywoodin peräsimeen alkaa vihdoin näyttää järkevältä. Vaikka kausi on vasta alussa, ei ole ennenaikaista sanoa, että Bayern on ennakkosuosikki nostamaan Mestarien liigan kannun keväällä.

Juventus vaikeuksissa

B-lohko oli ennakkoon ajatellen yksi Mestarien liigan ensimmäisen vaiheen selvimmistä lohkoista. Lohkossa B, jossa pelaavat myös Galatasaray sekä FC Kööpenhamina, suurin taistelu etukäteen piti käydä ykköstilasta Real Madridin ja Juventuksen välillä.

Juventus on kuitenkin aloittanut lohkon yskähdellen ja on vielä voitoitta kahdella tasapelillä ensimmäisten ottelujen jälkeen. Torinolaisseura näytti haavoittuvuutensa keskiviikkona Galatasarayta vastaan, kun se menetti viime hetkien johtomaalinsa kahden minuutin jälkeen turkkilaisjätin vastahyökkäyksestä. Didier Drogba näytti eilisellä peliesityksellään, että hän kuuluu edelleen 35-vuotiaana Mestarien liigaan.

Juventuksen tilannetta vaikeuttaa se, että Juventus pelaa seuraavat kaksi ottelua nimenomaan Madridia vastaan, jolta helppoja pisteitä ole luvassa. Jos Antonio Conte meinaa viedä suojattinsa jatkoon lohkosta, pitää temperamenttisen italialaisluotsin korjata joukkueensa ongelmat sekä hyökkäys- että puolustuspäässä. Lohkossa on kuitenkin vielä neljä ottelua jäljellä korjata tilanne, ja Juventus nousi viime kauden lohkossa samankaltaisesta tilanteesta jatkoon tiputtaen Chelsean. Tällä kertaa suurimpana haastajana on Galatasaray.

Atléticosta tämän kauden musta hevonen?

Atlético Madrid on aloittanut kautensa todella vakuuttavasti, jo on tällä hetkellä yksi Euroopan kuumimmista joukkueista, vaikka ei aina otsikoissa paistattelekaan. Diego Simeone on tehnyt madridilaisseuran peräsimessä erinomaista työtä, ja Atlético jakaa La Liigan ykköstilan Barcelonan kanssa pistemenetyksittä. Viime kauden Copa del Rey -mestari kaatoi edellisellä kierroksella vakuuttavalla esityksellä Real Madridin vieraskentällä 1-0.

Simeonen miehistöllä ei ole vielä paljon kokemusta Mestarien liigan peleistä, mutta se ei keskiviikko-iltana näkynyt. Atlético kaatoi Porton 2-1. Porto hävisi ensimmäistä kertaa kotikentällään Mestarien liigassa sitten vuoden 2009, kun Chelsea haki kolme pistettä Portugalista. Tapa, jolla voittomaali syntyi, kertoo Madridin tämänhetkisen ykkösjoukkueen pelimoraalista sekä Simeonen juurruttamista ideoista. Arda Turanin viimeistelemä voittomaali viisi minuuttia ennen loppua oli kuin toisinto vuoden 1998 MM-kisoista, kun Simeonen kapteenoima Argentina teki hienon vapaapotkukuvion seurauksena tasoitusmaalin Englantia vastaan.

Simeone on jatkuvalla syötöllä todennut, etteivät he voi pärjätä kotimaan kentillä merkittävää taloudellista etua tv-tuloista ansaitseville jättiseuroille FC Barcelonalle ja Real Madridille. Argentinalaisluotsi todennäköisesti onkin oikeassa, vaikka joukkue johtaakin tällä hetkellä liigaa. 38 ottelua on pitkä taival, jossa Barcelonan ja Madridin materiaalin leveys tulee varmasti näkymään. Mestarien liigassa heillä on kuitenkin mahdollisuus, sillä yksittäisissä otteluissa Atlético voi pysäyttää kenet tahansa. Barcelona ei kahdella yrityksellä onnistunut voittamaan madridilaisseuraa tämän kauden Espanjan Supercupissa, ja Atléticolla on lähihistoriasta kokemusta kahdesta Eurooppa-liigan mestaruudesta.

Jos Atléticon otteet jatkuvat samankaltaisena, mikään suurseuroista ei varmastikaan halua sitä vastaansa jatkokierroksilla.

Patrick Lees