Mestarien liigan lohkovaihe pyörähtää kesätauon jälkeen taas käyntiin. Laliiga.com käy jokaisen lohkon läpi. Miten käy espanjalaisnelikon?

A-lohko

Manchester United, Shakhtar Donetsk, Bayer Leverkusen, Real Sociedad

Joku voisi sanoa, että Manchester Unitedilla kävi arpaonni. Ei käynyt. Valioliigan hallitseva mestari saa tehdä täyden päivätyön selvitäkseen pudotuspeleihin.

Lohkossa ei ole yhtään heittopussia. Sami Hyypiän valmentama Bayer Leverkusen oli viime kaudella Bundesligassa kolmas, Real Sociedad Espanjan La Ligassa neljäs ja Shakhtar Donetsk dominoi Ukrainassa.

Viime kaudella Man United putosi ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Real Madridille. Shakhtar koki saman kohtalon Borussia Dortmundia vastaan. Leverkusen pelasi Eurooppa-liigaa ja hävisi siellä aina finaaliin edenneelle Benficalle.

Unitedilla riittää haastetta jo siinä, että manageri David Moyesille Mestarien liiga on uusi maailma. Englantilaisryhmän onni on toisaalta se, että Shakhtar menetti kesän aikana kaksi avainpelaajaansa, Henrik Mkhitaryanin ja Fernandinhon.

United jyrää rutiinilla lohkosta jatkoon. Leverkusen ja Shakhtar taistelevat tiukasti toisesta jatkopaikasta. Real Sociedad jää jumboksi, mutta pisteitä se napsii sieltä täältä.

Arvio: 1. Manchester United, 2. Bayer Leverkusen, 3. Shakhtar Donetsk, 4. Real Sociedad

B-lohko

Real Madrid, Juventus, Galatasaray, FC Kööpenhamina

Kyllä, Galatasaray oli viime kaudella Mestarien liigan puolivälierissä. Se ei tee turkkilaisista Euroopan top 8 -joukkuetta.

B-lohko on kahden kauppa. Real Madrid ja Juventus etenevät jatkoon, vain lohkovoittaja on hämärän peitossa. Juventuksen peli on paremmassa tasapainossa, mutta Realilta löytyy enemmän yksilövetoista ratkaisuvoimaa.

Galatasaray edennee lohkokolmosena Eurooppa-liigaan. FC Kööpenhaminan europelit päättyvät kuuden pelin jälkeen.

Arvio: 1. Juventus, 2. Real Madrid, 3. Galatasaray, 4. FC Kööpenhamina

C-lohko

Benfica, PSG, Olympiakos, Anderlecht

Lähtökohtaisesti myös tässä lohkossa jatkajat ovat jo ennakkoon selvillä. PSG oli viime kaudella vahva. Pariisilaisjoukkue hävisi puolivälierissä Barcelonalle vierasmaaleilla. Benfica pelasi pykälää alempana Eurooppa-liigassa, mutta pääsi siellä loppuotteluun asti.

Olympiakos hävisi Eurooppa-liigan ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Levantelle. Oman mausteensa lohkoon tuo Anderlecht, joka edustaa belgialaisten maailmanvalloitusta.

Vaikka PSG:n kone on hieman yskinyt alkukaudesta, se jyrää puhtaasti materiaalillaan lohkovoittoon. Benfica etenee myös jatkopeleihin. Anderlecht ja Olympiakos taistelevat pääsystä Eurooppa-liigaan.

Arvio: 1. PSG, 2. Benfica, 3. Anderlecht, 4. Olympiakos

D-lohko

Bayern München, TsSka Moskova, Manchester City, Viktoria Plzen

Jupp Heynckesin Bayernille alkulohko olisi ollut suupala. On mielenkiintoista nähdä, miten pakkaa sekoittanut Pep Guardiola selvittää alkulohkon haasteet.

Manchester Cityllä on paljon näytettävää. Asiaa voi pyöritellä miten päin vain, mutta viime kauden Mestarien liiga -seikkailu oli yksi suuri katastrofi.

Viktoria Plzeniä pidetään lohkon heittopussina, mutta tshekkiläisryhmä voi hyvinkin lyödä ratkaisevat kapulat isompien rattaisiin. Viime kaudella Plzen oli Eurooppa-liigassa 16 parhaan joukossa. Pudotuspeleissä kaatui Napoli.

TsSka Moskova on vielä Plzeniä kovempi. Joukkueesta löytyvät mm. erikoistilannespesialisti Keisuke Honda, Alan Dzagoev, Seydou Doumbia ja maalilta Igor Akinfeev. Ja muistetaan se Moskovan talvi. Helmikuun vieraspeli Moskovassa hyydyttää kummasti pelihalut.

Bayern München jyrää lohkovoittajana jatkoon. Sitten onkin tasaista. Manchester City vai TsSka Moskova? Viktoria Plzen jäänee jumboksi.

Arvio: 1. Bayern München, 2. TsSka Moskova, 3. Manchester City, 4. Viktoria Plzen

E-lohko

Chelsea, Schalke, Basel, Steaua Bukarest

Chelsea on toinen englantilaisseura, jolla on todisteltavaa. Lontoolaisjoukkueen onni on se, että José Mourinho on erinomainen turnausvalmentaja. Portugalilaisluotsi osaa keittää käärmekeitot nimenomaan yksittäisiä vastustajia ajatellen.

Schalke ei ole parhaassa mahdollisessa jamassa. Joukkueen ykköshyökkääjä Klaas-Jan Huntelaar on loukkaantunut, joten maalinteko voi tuottaa vaikeuksia.

Lohko on sikäli mielenkiintoinen, että Chelsea kohtasi viime kaudella Eurooppa-liigassa sekä Baselin että Steauan. Ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Ajaxin voittanut Steaua taipui Chelsealle neljännesvälierissä. Baselin Chelsea kaatoi välierissä. Ennen välierävaihetta Basel ehti pudottaa jatkosta nimekkäät Pietarin Zenitin ja Tottenhamin.

Jos Basel ja Steaua saavat viime kauden Eurooppa-liigan hurmiovaihteen päälle, lähes mitä vain voi tapahtua. Jos eivät, Schalke menee molempien kustannuksella jatkoon. Kävi miten kävi, Chelsea voittaa lohkon.

Arvio: 1. Chelsea, 2. Schalke, 3. Basel, 4. Steaua Bukarest

F-lohko

Arsenal, Marseille, Borussia Dortmund, Napoli

Äärimmäisen kova ja tasainen lohko. Napoli menetti Edinson Cavanin, mutta hankki tilalle Real Madridin kolmikon Gonzalo Higuaínin, José Callejónin ja Raúl Albiolin.

Mesut Özil vahvistaa Arsenalin vastahyökkäyspelaamista. Ironista on, että lohkossa on kaksi kovempaa vastahyökkäysjoukkuetta. Borussia Dortmund on lajissaan maailman paras, eikä Napolikaan huono ole.

Viime vuoden finalisti Dortmund voittanee lohkon. Joukkue on paukuttanut siihen tahtiin maaleja, että vastustajien puolustuslinjat joutuvat jokaisessa ottelussa koville.

Arsenal ja Napoli taistelevat kynsin hampain toisesta jatkopaikasta. Jonkun on oltava viimeinen. Tässä lohkossa se on Marseille.

Arvio: 1. Borussia Dortmund, 2. Arsenal, 3. Napoli, 4. Marseille

G-lohko

Porto, Atlético Madrid, Zenit, Austria Wien

Joku voisi kutsua tätä lohkoa harmaaksi. Ei ole Barcelonaa, Chelseaa tai Bayernia. Katsotaan pintaa syvemmälle.

Atlético on ollut alkukaudesta Espanjan paras joukkue. Siis parempi kuin Barcelona ja Real Madrid. Zenitistä löytyy lukuisia nimimiehiä, kuten Axel Witsel, Danny, Andrei Arshavin ja Hulk.

Lisäksi löytyy europelien vakiokävijä Porto, jonka hyökkääjä Jackson Martínez on aina seuraamisen arvoinen.

Atlético on näyttänyt niin vahvoja otteita, että se on pakko sijoittaa lohkokärkeen. Kärkikolmikko (Porto, Zenit, Atlético) on kuitenkin hyvin tasainen. Keskinäinen järjestys voi olla mikä tahansa. Austria Wien on selvästi heikompi.

Arvio: 1. Atlético Madrid, 2. Porto, 3. Zenit, 4. Austria Wien

H-lohko

FC Barcelona, AC Milan, Ajax, Celtic

Vaikka kaksi on ylitse muiden, lohkossa riittää jännitettävää. Niklas Moisander vääntää Ajaxin ja Teemu Pukki Celticin paidassa.

Viime kaudella Celtic näytti, miten Barcelona nollataan. Skottijoukkue pani Barcan todella ahtaalle molemmissa alkulohkon otteluissa. Nyt vastahyökkäyspelaamiseen löytyy vielä Pukin kaltainen nopea hyökkääjä.

Ajax puolestaan sijoittui hienosti kolmanneksi lohkossa, jossa pelasivat Borussia Dortmund, Real Madrid ja Manchester City.

AC Milan selvitti viime kaudella tiensä jatkopeleihin, joissa se oli pudottaa Barcelonan. Lionel Messi -shown myötä Barca paineli kuitenkin jatkoon.

Vaikka suomalaisten otteita kelpaa katsella, jatkopeleihin jatkavat Barcelona ja AC Milan. Tässä järjestyksessä. Ajax on lähtökohtaisesti kolmas ja Celtic neljäs.

Arvio: 1. FC Barcelona, 2. AC Milan, 3. Ajax, 4. Celtic