Celta Vigo piti sarjapaikkansa pisteen erolla viimeiseen putoajaan. Lisäksi maalitykki Iago Aspas lähti. Onko Celtan haaste tällä kaudella liian suuri?

Viime kausi

Celta Vigo lähti kauteen Paco Herreran alaisuudessa. Alkukauteen mahtui muutama voitto, mutta pääosin joukkue täytti sarjataulukossa saraketta tappiot. Helmikuussa Celta valahti putoajakolmikkoon. Herrera sai lähteä, tilalle astui Abel Resino. Tulokset eivät muuttuneet sen paremmiksi.

Jostain Celta löysi vielä viimeisen selviytymisvaihteen kahteen viimeiseen otteluun, joissa se voitti Real Valladolidin ja Espanyolin. Kuuden pisteen myötä Celta Vigo nousi kellarikerroksesta pisteen viimeisenä pudonneen Mallorcan edelle.

Copa del Reyssä näytti hetken aikaa siltä, että Celta aiheuttaisi jymy-yllätyksen. Neljännesvälierien ensimmäisessä osaottelussa se kaatoi kotonaan Real Madridin 2-1, mutta Santiago Bernabéulla tuli takkiin 0-4.

Siirtoikkunapoimintoja

Abel Resino -> Luis Enrique

Luis Enrique allekirjoitti kesäkuun alussa sopimuksen Celta Vigon kanssa. Myöhemmin kesällä Enriquestä spekuloitiin Tito Vilanovan seuraajaa Barcelonaan, mutta katalaanijätti päätyi Gerardo Martinoon.

Palataan Enriquehen. Kysymyksiä on enemmän kuin vastauksia. Peliura oli huikea, mutta valmentajana tie ei ole ollut täysin mutkaton. Barcelona B:ssä valmennusuransa aloittanut Enrique onnistui Pep Guardiolan manttelinperijänä erinomaisesti.

Kaksi vuotta sitten Enrique siirtyi Romaan. Tuloksellisesti heikko kausi ja riitoja pelaajien kanssa. Yksi vuosi sai riittää.

Kysymyksiä siis riittää. Onko Enrique niin barcalainen, että muualla onnistuminen on liki mahdotonta? Vai oliko Roman pelaajisto Francesco Tottin johdolla liian vastahakoinen muuttumaan?

Iago Aspas

Celtan kassa karttui arviolta kahdeksalla miljoonalla eurolla Liverpoolin kustannuksella Aspasin vaihdettua maisemaa. Joukkueen maalinteko-osastolle Aspasin myynti oli myrkkyä. 26-vuotias espanjalainen iski viime kaudella 12 maalia ja antoi kuusi maalisyöttöä. Toisin sanoen Aspas oli mukana käytännössä joka toisessa Celtan maalissa joko tekijänä tai syöttäjänä.

Charles

Aspasin paikkaajaksi hankittiin Charles, joka nosti Almerían viime kauden päätteeksi pääsarjaan. 29-vuotiaassa brasilialaisessa on ehdottomasti potentiaalia. Hän tykitti viime kaudella peräti 32 osumaa kakkostasolla. Siirrossa on pari muutakin tärkeää faktaa Celtan kannalta. Ensinnäkin Charles oli edullinen, Celta pulitti hyökkääjästä vain noin miljoona euroa. Lisäksi Celta vei Almerían parhaan maalintekijän. Almerían, joka kilpailee samoista sijoista Celtan kanssa.

Rafinha, Nolito, Andreu Fontàs

Nyt alkaa näyttää Enriquen joukkueelta. Koko yllä mainittu kolmikko on lähtöisin Barcelonasta. Toki vasen laituri Nolito vietti pari viime kautta Benficassa, mutta sitä ennen hänkin pelasi Barca B:ssä Enriquen alaisuudessa.

Keskikentän keskustassa operoivan Rafinhan Celta sai vain lainalle. 20-vuotias Thiago Alcântaran veli kun kuuluu vielä Barcelonan edustusjoukkueen suunnitelmiin. Fontàs puolestaan vahvistaa Celtan keskuspuolustusta.

Kolmikon panos voi olla yllättävän suuri Celtan pelissä. Kaikki osaavat syöttää ja pelata pallon omille myös ahdistettuina. Ei puhuta mistään sateentekijöistä, mutta hyvistä peruspelaajista kylläkin.

Joukkueen vahvuus

Viime kaudella Celta Vigo toimi tiiviinä pakkana, jonka maaliin tehtiin kahdeksanneksi vähiten maaleja. Se on ehdottomasti hyvä tilasto sarjanousijalle. Nyt puolustus on hienoinen kysymysmerkki. Peluuttaako Enrique Celtaa barcalaiseen tyyliin ajoittain naiivisti tiettyjen periaatteiden mukaan? Jos vastaus on kyllä, omissa soi viime kautta useammin.

Joukkueen heikkous

Viime kaudella Celta Vigo teki liigassa surkeat 37 maalia eli alle maalin per ottelu. Lisäksi terävin syömähammas Aspas lähti Englantiin. Charles, Nolito ja Rafinha tulivat tilalle, joten parhaassa tapauksessa hyökkäys paranee viime kaudesta. Varmaa se ei kuitenkaan ole.

Seuraa häntä

Rafinha

Rafinha on pelaaja, jonka potentiaalista on puhuttu jo muutaman vuoden ajan. Vasta parikymppinen pelintekijä ei ole saanut Barcelonan edustusjoukkueessa kunnollista tilaisuutta, mutta nyt vastuuta varmasti tulee. Rafinhan sopeutumista helpottaa vanha valmentaja, joka tietää nuorukaisen kyvyt.

Arvio

Vaikka Celta menetti Aspasin, on joukkue vahvistunut tasaisesti joka puolelta. Celta on parempi kuin viime kaudella, joten se säilyttänee sarjapaikkansa.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Sergio Álvarez
13 Yoel Rodríguez

Puolustajat

2 Hugo Mallo
3 Andreu Fontàs
5 Andrés Túñez
12 Gustavo Cabral (lainalla Arsenal de Sarandísta)
16 Carlos Bellvís
21 Samuel Llorca
28 Jonny Castro

Keskikenttäpelaajat

4 Borja Oubiña
6 Jonathan Vila
7 Rafinha (lainalla Barcelonasta)
8 Álex López
17 Levy Madinda
23 Michael Krohn-Dehli
24 Augusto Fernández

Hyökkääjät

9 Mario Bermejo
10 Nolito
11 Charles
18 David Rodríguez
19 Fabián Orellana
20 Toni