Athletic Bilbao oli vuosi sitten huipulla. Alas voi pudota nopeasti, eikä kurssin kääntymisestä vieläkään ole varmuutta.

Viime kausi

Athletic lähti kauteen Eurooppa-liigan ja Copa del Reyn finalistina. Hienot voitot olivat muisto vain, kun riitoja alkoi syntyä siellä täällä. Fernando Llorente ei suostunut tekemään jatkosopimusta ja tärkein palanen, keskikentän Javi Martínez, myytiin Bayern Müncheniin.

Kauden alkuun Athletic murskasi HJK:n Eurooppa-liigan karsinnoissa. Lohkovaihetta pidemmälle Athletic ei edennyt, mikä oli suuri pettymys edellisen kauden finalistille. Copa del Reyssä kävi niin ikään huonosti, joten jäljelle jäi liiga.

Koko sarjakausi oli alusta loppuun täyttä vuoristorataa. Athletic onnistui parhaimmillaan voittamaan kaksi ottelua putkeen. Loppukauden viiden ottelun tappioton putki auttoi sentään nostamaan baskiseuran 12:nneksi.

Kaiken kaikkiaan Athletic palasi unelmaretkeltään maan pinnalle. Pettymystä lisäsi molemmissa baskiderbyissä kärsityt tappiot Real Sociedadille.

Siirtoikkunapoimintoja

Marcelo Bielsa -> Ernesto Valverde

Aloitetaan ehkäpä merkittävimmästä yksittäisestä muutoksesta. Marcelo ”El Loco” Bielsan sopimus päävalmentajana päättyi kesä-heinäkuun vaihteessa, eikä sitä jatkettu. Tilalle hankittiin entinen Valencia-luotsi Ernesto Valverde. Valverde palauttaa rauhan pukukoppiin ja muuttaa pelityylin Bielsan aikaa tasapainoisemmaksi. Valverdellä on kokemusta menestymisestä kolmen Kreikan mestaruuden myötä. Lisäksi Valverden valintaa tuki hänen aiempi pestinsä Athleticissa vuosituhannen alussa.

Fernando Llorente

Nyt on lopullisesti yksi baskiseuran historian parhaista pelaajista lähtenyt. Lopullisesti siksi, että Llorenten toinen jalka oli koko viime kauden muualla. Vuosi sitten hän ei halunnut jatkaa sopimustaan ja siirtyi kauden päätteeksi vapaana agenttina Juventukseen. 28-vuotias sentterikolossi iski viime kaudella puolivaloilla neljä sarjamaalia, joten sikäli Llorenten siirto ei tuo suurta muutosta alkavaan kauteen.

Kike Sola

Sola hankittiin Osasunasta paikkaamaan Llorenten jättämää aukkoa. Kohtuullisen kookas (185 cm) keskushyökkääjä viimeisteli viime kaudella yhdeksän maalia 31 ottelussa. Maaleistaan kolme Sola iski päällä, joten 27-vuotias pelaaja tuo pääpelivoimaa Athleticin hyökkäykseen. Siirtosumma arviolta neljä miljoonaa euroa.

Beñat Exteberria

26-vuotiaalla Beñatilla on takanaan erinomainen kausi Real Betisissä. Keskikentän keskustan pelaaja nousi jopa Espanjan maajoukkueeseen, mitä voi pitää keskikenttäpelaajalle melko huikeana saavutuksena. Noin kahdeksan miljoonaa euroa maksaneella Beñatilla on edessään suuri vastuu Athleticissa, jonka viimeisin dominoiva keskikaistan pelaaja oli Javi Martínez.

Joukkueen vahvuus

Athletic on periaatteiden seura, äärimmäisyyksiin asti. Joukkueeseen ei edelleenkään kelpuuteta kuin baskijuuria omaavia pelaajia, mikä on samaan aikaan sekä vahvuus että heikkous.

Vahvuudeksi voitaneen nostaa myös Bielsan erinomaisesti opettama lyhytsyöttöpeli, jossa Athletic on sarjan parhaita. Kunhan siitä(kin) ei pidetä liian tiukkaan kiinni, on syöttöpelaaminen ehdottomasti Athleticin vahvuus.

Joukkueen heikkous

Viime kaudella puolustus oli reikäjuustoa. Athletic päästi sarjassa neljänneksi eniten maaleja (65). Vaikka maaleja syntyisi myös toiseen päähän, ei noin heikolla saldolla pitkälle pötkitä. Todennäköisesti Valverde tiivistää ensi töikseen joukkueen puolustuksen kuntoon.

Seuraa häntä

Iker Muniain

Viime kauden piti olla 20-vuotiaan taskuraketin juhlaa. Ei ollut. Hyökkäyksen keskellä ja vasemmassa laidassa viihtyvä Muniain iski yhden ainoan maalin. Yksi maali 2 200 minuutin aikana ei ole sitä, mitä Athleticin ykköshyökkääjiltä odotetaan. Muniainin on parannettava rutkasti, jotta Athleticilla olisi mahdollisuus menestyä. Ei ole mitään syytä olettaa, etteikö Muniain onnistuisi petraamaan.

Arvio

Ensin juhlakausi, sitten välikausi. Nyt tilanne on normalisoitunut. Ongelmaksi noussut Llorente on poissa. Hullu Bielsa on poissa. Athletic voi keskittyä taas siihen, mitä se osaa. Kiusaamaan isompiaan ja pyrkimään europaikoille. Barcelonaa ja Real Madridia lukuun ottamatta suuret ovat heikentyneet, joten Athleticilla on saumaa yltää jopa viiden joukkoon. Todennäköisempi sijoitus on kympin sakissa.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Gorka Iraizoz
13 Iago Herrerín

Puolustajat

3 Jon Aurtenetxe
4 Aymerick Laporte
6 Mikel San José
15 Andoni Iraola
16 Xabier Etxeita
18 Carlos Gurpegi
22 Enric Saborit
23 Borja Ekiza
24 Mikel Balenziaga
Unai Albizua

Keskikenttä

5 Erik Morán
7 Beñat Exteberria
8 Ander Iturraspe
10 Óscar de Marcos14 Markel Susaeta
17 Iñigo Pérez
21 Ander Herrera

Hyökkääjät

2 Gaizka Toquero
9 Kike Sola
11 Ibai Gómez
19 Iker Muniain
20 Aritz Aduriz