La Ligan parhaan maalivahdin palkinto tunnetaan nimellä Zamora-palkinto. Nimensä on saanut todellisen maalivahtilegendan Ricardo Zamoran mukaan. Zamora valittiin vuoden 1934 MM-kisojen parhaaksi maalivahdiksi, ja IFFHS:n äänestyksessä Espanjan 1900-luvun parhaaksi maalivahdiksi sekä maailman viidenneksi parhaaksi torjujaksi. Zamora kuoli vuonna 1978 ollessaan 77 vuotta vanha.

Barcelonassa syntynyt Zamora edusti urallaan kolmen kauden ajan Barcelonaa (vuosina 1919-1922) ja kuuden kauden ajan (1930-1936) Real Madridia. Pisimpään hän oli kuitenkin kasvattajaseurassaan Espanyolissa, jota hän edusti kaikkiaan 15 vuoden ajan. Näistä neljä vuotta hän toimi 1950- ja 1960-luvuilla Espanyolin valmentajana.

Zamora sai joulukuun alussa uuden post-mortem tunnustuksen, kun hänen näköispatsaansa tuotiin Barcelonan vahakabinetin uuteen näyttelyyn. Jalkapallofanien silmiin pisti kuitenkin heti se seikka, että miehen paidassa oli FC Barcelonan, eikä Espanyolin logo. Espanyolin fanit nostivat asiasta heti somessa metakan, ja myös seura otti asiaan kantaa. Niinpä joulun jälkeen vahakabinetti korjasi erehdyksensä ja vaihtoi Barcelonan logon Espanyolin vastaavaan.

Espanyol julkaisi Twitterissä laajan reportaasin Zamoran saavutuksista seurassa, ja onnistui kääntämään vahakabinetin vastuullisten päät. Samalla se muistutti Zamoran asemasta, sillä monien mielestä hän oli espanjalaisen jalkapalloilun ensimmäinen ehta ikoni.

Zamora pelasi vuosikymmeniä ennen internetiä ja sosiaalista mediaa, mutta silti hänen uraltaan jäi muistoksi myös avoin kirje, jossa hän myönsi katuvansa siirtoaan Barcelonaan 18-vuotiaana vuonna 1919. Kolmen kauden jälkeen hän palasi takaisin Espanyoliin, ja halusi heti osoittaa kiintymyksensä Papukaijojen faneja kohtaan.

– Jotkut väittävät, että raukkamaiset ja epäurheilijamaiset kiinnostukset toivat minut takaisin seuraan, josta minun ei olisi pitänyt koskaan lähteä. Kuitenkin ne runsaat kiintymyksen osoitukset, jotka olen saanut paluuni jälkeen, saavat minua kaipaamaan kipeästi aikaa, kun en ollut Espanyolissa. Ja jos he valehtelevat noin, niin kuinka valehtelevatkaan he, jotka luulevat minun voivan antaa periksi FC Barcelonan alhaiselle flirttailulle, Zamora kirjoitti tuolloin.

Lähde: AS