France Footballin maanantaina kaikkien aikojen tähdistöjoukkueeseensa valitsema Xavi oli vakavasti Barcelonan vokottelujen kohteena viime tammikuussa. Barcelona etsi uutta valmentajaa Ernesto Valverden tilalle, mutta koska Xavi kieltäytyi kunniasta, annettiin pesti Quique Setiénille, joka on myös sittemmin jo entinen Barca-valmentaja.

40-vuotias Xavi on todellinen Barcelona-legenda isolla L:llä. Hän edusti urallaan ainoastaan Barcelonaa ennen kuin siirtyi vuonna 2015 qatarilaiseen Al Saddiin. Myös Qatarissa Xavi on ollut seurauskollinen mies. Hän pelasi ensin neljä vuotta Al Saddissa, ja kun ura toukokuussa 2019 päättyi, siirtyi Xavi suoraan saman joukkueen päävalmentajaksi.

Jälki valmentajana on ollut hyvää, sillä reilun puolentoista vuoden aikana Xavi on jo ehtinyt voittaa Al Saddissa Qatarin cupin ja Supercupin, ja tällä hetkellä Al Sadd keikkuu Qatarin liigan kärjessä. Hyvin monet uskovat, että tulevina vuosina Xavi tullaan näkemään myös Barcelonan valmentajana, ja onhan muun muassa seuran puheenjohtajaksi mielivä Victor Font puhunut avoimesti Xaville suunnittelemastaan roolista Barcelonassa.

Al Sadd tavoittelee seuraavaa pokaaliaan perjantaina, kun se kohtaa Qatarin Emiirin Cupissa Al Arabin. Myös Al Arabissa vaikuttaa La Masian kasvatti, 28-vuotias toppari Marc Muniesa. Muniesa tavoitteli turhaan läpilyöntiä Barcelonan edustusjoukkueeseen, mutta on tehnyt sittemmin mukiin menevän uran Stokessa ja Gironassa. Qatariin hän siirtyi kesällä 2019.

Xavin kanssa Muniesa on säännöllisissä tekemisissä, ehkä jo maan pienuudenkin takia.

– Totta kai pidämme paljon yhteyttä. Olemme naapureitakin. Asumme samassa asuinkompleksissa, Muniesa kertoi AS:n haastattelussa.

– Olen jo sanonut Xaville, että heidän pitäisi antaa meidän voittaa Emiirin Cup, koska Al Sadd voittaa liigan varmasti. Heidän pitäisi jättää muillekin jotain.

Muniesa kertoo olevansa vakuuttunut Xavin nopeasta kehityksestä valmentajana, sekä siitä, että miehen tulevaisuus on menneisyyden tavoin Camp Noulla.

– Siitä ei ole epäilystäkään. Xavi on oppinut Pep Guardiolan ja Luis Enriquen kaltaisilta valmentajilta. Minulla on onnea asua hänen lähellään. Kaikki hänen valmennusryhmänsä jäsenet ja kollegansa sanovat, että hän on ottanut ison harppauksen viime kaudesta.

[readmore from=Xavi]

– Xavi tietää, että hän valmentaa jonain päivänä Barcaa. Katsotaan, miten tämä kausi menee ja mitä (Barcelonan puheenjohtajan) vaaleissa tapahtuu. Minusta hän on kuitenkin valmis.

– Hän on sitä paitsi seuran mies. Kaikki arvostavat häntä. Hän tuntee Barcan ja rakastaa Barcaa. Se on eri juttu, miten homma toimii. Se riippuu siitä, miten hän pääsee joukkueeseen sisään ja millaisia tulokset ovat. Ennemmin tai myöhemmin hän kuitenkin valmentaa Barcaa. Olen siitä varma, Muniesa pamautti.