Athletic Bilbao teki tiistai-iltana täyden päivätyön jatkopaikkansa eteen Copa del Reyn neljännesvälierissä. Segundassa putoamistaistoa käyvä Tenerife pakotti Athletic Bilbaon aina rankkarikisaan asti, mutta lopulta kahdeksan parhaan joukkoon eteni Baskimaan ylpeys.

Suuren huomion ottelussa sai Athletic Bilbaon monivuotinen luottopelaaja Iñaki Williams. 25-vuotias Williams sai viikonlopun sarjaottelussa Espanyolin vieraana osakseen rasistista huutelua, joka poiki 12 Espanyol-kannattajalle elinikäisen porttikiellon suosikkijoukkueensa peleihin. Kannattajista yhdeksän on seuran jäseniä ja kausikortin haltijoita.

Teneriffalla Williamsin ei tarvinnut rasismista murehtia, vaan vastaanotto oli ensiluokkainen. Kotiyleisö sulatti hyökkääjän sydämen ja jätti hienon kuvan itsestään.

– Kiitos Tenerife, kiitos. Olette täysi kymppi. En unohda tätä iltaa ikinä. En vain itseni takia, vaan kaikkien niiden ihmisten, jotka kärsivät sellaisesta joka päivä. Toivottavasti näemme pian La Ligassa, Williams twiittasi pelin jälkeen.

IÑAKI WILLIAMS

@Williaaams45
GRACIAS TENERIFE GRACIAS. SOIS UN 10. Nunca olvidaré esta noche, no solo por mí, sino por toda la gente que lo sufre en el día a día. Ojalá nos veamos pronto en Primera! ❤👏🏿 @CDTOficial @LaLiga

Katsomossa nähtiin Williamsia tukeneita ja rasismia vastustaneita lakanoita. Ne liikuttivat pelaajaa vielä pelinjälkeisissä haastatteluissakin.

– Yleisön kunnianosoitus oli hyvin tunteikas hetki. Voin vain kiittää siitä, Williams sanoi Copen haastattelussa.

Athletic-pelaaja antoi samalla kannatuksensa Espanyolin langettamille radikaaleille sanktioille.

– Se, mitä koemme näinä päivinä, on nyrkinisku rasismille. Se (sanktio) ei ole minun päätökseni, mutta niiden 12 henkilön ei pitäisi enää palata jalkapallostadionille.

Ennen peliä Athleticin koko joukkue osoitti näkyvästi tukensa Iñaki Williamsille. Ottelun kuluessa katsomosta puolestaan kuultiin äänekkäitä ”No al racismo”, ”Ei rasismille”-huutoja.

@CDTOficial
📸🤝Porque no puede ser de otra forma. Tolerancia cero con el racismo.

🏟El #HRL grita hoy #NoAlRacismo
🤚🏿🤚🏼

¡Todo nuestro apoyo @Williaaams45! 💙 #TodosSomosIñakiWilliams

#TenerifeAthletic
#CopadelRey🏆
#TufidelidadXbandera

Itse otteluun kotijoukkue Tenerife sai lentävän lähdön. Athletic joutui alivoimalle jo toisella minuutilla, kun maalivahti Iago Herrerín ajettiin suoralla punaisella ulos. Tolppien väliin asteli 23-vuotias Jokin Ezkieta, joka ei ole La Ligassa vielä minuuttiakaan pelannut.

Seuraavan takaiskun Athletic sai illan hahmon Iñaki Williamsin myötävaikutuksella. VAR-tarkistus osoitti Williamsin pelanneen palloa omalla rangaistusalueella kädellään, joten pallo vietiin pilkulle. Rankkarin ampui onnistuneesti maaliin vain muutamaa päivää aiemmin Tenerifeen Real Oviedosta lainalle siirtynyt Joselu. Peliä oli pelattu kahdeksan minuuttia.

17. peliminuutilla Athletic nousi tasoihin Iñaki Williamsin maalilla, mutta tauolle mentiin Tenerifen johdossa Joselun tehtyä illan toisen maalinsa vain neljä minuuttia myöhemmin. Williams ei kuitenkaan jäänyt pekkaa pahemmaksi, vaan teki 54. minuutilla niin ikään illan toisen maalinsa vieden ottelun jatkoajalle. Williamsin maali syntyi Tenerifen puolustuksen virheen seurauksena.

Jatkoajalla puntit tasoittuivat, kun Tenerifen 36-vuotias kapteeni Carlos Ruíz ajettiin toisen varoituksen myötä ulos. Ruíz oli saanut ulosajon myös edellisessä sarjaottelussaan kolme päivää aikaisemmin.

Tenerife sai kuitenkin pian illan toisen rankkarinsa, ja siirtyi jatkoajan ensimmäisen puoliskon päätteeksi jälleen johtoon. Nyt pilkun upotti jatkoajan alkajaisiksi kentälle vaihdettu Daniel Goméz. Johto ei kuitenkaan pitänyt kolmannellakaan kerralla, vaan kaksi minuuttia ennen jatkoajan päättymistä Yuri Berchiche viimeisteli komealla laukauksella numeroiksi 3-3.

[readmore from=Copa-del-Rey]

Rangaistuspotkukilpailun vierasjoukkue Athletic voitti maalein 4-2, ja lunasti sitten piletin puolivälieriin. Tenerifelta epäonnistuivat Joselu ja yhdysvaltalaispuolustaja Shaquell Moore, ja Athleticilta puolestaan vain Iñigo Martínez. Ratkaisevan rankkarin ampui maaliin Williamsin jatkoajalla korvannut Asier Villalibre.

Keskiviikkoiltana Espanjassa pelataan peräti viisi Copa del Reyn neljännesvälieräpeliä. Otteluohjelmassa ovat Cultural Leonesa-Valencia ja Rayo Vallecano-Villarreal kello 20 alkaen, sekä Badajoz-Granada, Real Sociedad-Osasuna ja Real Zaragoza-Real Madrid kello 22 alkaen.