Villarrealilla oli torstai-iltana juhlan paikka. Sen otteluparin avausosassa hankkima 2-1-voitto kesti Eurooppa-liigan välierissä loppuun asti, sillä Lontoossa pelatussa toisessa osassa ei maaleja nähty (lue raportti ottelusta). Arsenal jäi nuolemaan näppejään, kun Villarreal lunasti 98-vuotisen seurahistoriansa ensimmäisen loppuottelupaikan missään kilpailussa. Viisi kertaa aiemmat välierät olivat päättyneet tappioon.

Loppuottelu pelataan Gdanskissa 26. toukokuuta, ja vastustajana on Manchester United. Villarrealin finaalipaikka varmisti sen, ettei molemmissa eurokilpailujen loppuotteluissa nähdä pelkästään englantilaisseurojen jäsentenvälisiä.

Gdanskiin finaaliin suunnitellaan päästettävän 9 500 katsojaa, joista mahdollisesti 2 000 voisi olla Villarrealin omia faneja. Lisäksi ”Keltaisen sukellusveneen” takana lienee koko Espanja, sillä Villarreal on ainoa europeleissä yhä mukana oleva espanjalaisjoukkue.

Eurooppa-liigan finaali on hyvin tuttu kokemus Villarrealin valmentaja Unai Emerylle. Emery voitti Eurooppa-liigan kolme kertaa Sevillan valmentajana, mutta hävisi edellisen finaalinsa eilisen vastustajan Arsenalin peräsimessä. Nyt edessä on miehelle jo viides Eurooppa-liigan loppuottelu.

– Tiesin Gdanskin finaalista, mutta en halunnut kuulla siitä mitään. Pelasimme erittäin hyvät aiemmat vaiheet, mutta finaaliin päästäksemme meidän piti voittaa yksi suosikeista. Tiesimme tästä illasta tulevan vaikean, Emery analysoi torstain ottelua pelin jälkeen AS:n mukaan.

– Tiesimme, että jos tekisimme maalin, olisimme varmasti finaalissa, ja jos emme, meidän pitäisi kärsiä. Arsenal oli pelannut tiukkoja pelejä kotikentällään, ja siksi me yritimme estää heitä käyttämästä vahvuuksiaan.

– Moni kilpailun suosikeista on pudonnut matkalla, joten me ansaitsemme olla loppuottelussa. Manchester on finaalin suosikki, Emery kommentoi loppuottelun asetelmia.

Emery nosteli Eurooppa-liigan voittopokaalia Sevillassa siis kolmesti, muttei usko, että häntä hankittiin Villarrealiin viime kesänä juuri tätä varten.

– En usko, että se siitä johtui. Onhan siitä matkan varrella puhuttu, mutta ei Eurooppa-liigassa menestymiseen ole valmista mallia. Menestys on pelaajien juttu. Halusimme näyttää, mikä Villarreal on.

– Omistimme välierävoiton seuran puheenjohtajalle, koska hän ansaitsee sen. Englantilaisten hegemonian rikkominen oli välitön haaste. Minä olen kuitenkin aina puolustanut espanjalaista jalkapalloa täällä ollessani. Teemme työtämme ylpeydellä. Sääli, ettei Madrid päässyt loppuotteluun.

AS haastatteli myös entistä Espanjan maajoukkuepelaajaa Bruno Sorianoa, joka pelasi koko pelaajauransa Villarrealissa. 36-vuotias Soriano lopetti pelaajauransa viime kauteen.

– Olen hyvin iloinen tästä illasta, sillä he ansaitsivat sen. Minä yritin koko elämäni yltää tähän tilanteeseen, mutta olen erittäin ylpeä heistä kaikista, Bruno totesi.

– Samalla tuntuu vähän oudolta, koka mielessäni oli aina yrittää voittaa jokin pokaali Villarrealin kanssa. Katsotaan, saako Villarreal paljon ihmisiä finaaliin.

– Itkin, kun näin Pau Torresin haastattelun. Hän on Vila-Realin oma poika ja tiedän, miltä hänestä tuntuu, sillä pelasin täällä monta vuotta. Olen erittäin ylpeä kaikista joukkueen pelaajista, ja toivottavasti he voivat nostaa pokaalin ilmaan.

Luottotoppari Torres antoikin pelin jälkeen liikuttuneen haastattelun:

– Nämä ovat tunteikkaita kyyneliä. Ne kertovat monista vuosista, jolloin Villarreal jäi täpärästi oven taakse. Kotikaupunkini väki ansaitsi tämän. Erityisesti seuran puheenjohtaja ja sekä tämän että viime kauden joukkue, joita ilman emme olisi tässä.

– Nyt nautimme finaalista ja valmistaudumme siihen hyvin. Tämä on historiallinen finaalipaikka, mutta emme halua pysäyttää tähän. Haluamme tehdä todellista historiaa, Torres lupaili.

– Kohtaamme finaalissa taas mahtavan joukkueen, mutta emme halua asettaa itsellemme rajoja. Yhdessä ottelussa voimme voittaa kenet tahansa.

[readmore from=Villarreal]

Myös Villarrealin puheenjohtaja, 73-vuotias miljardööri Fernando Roig saatiin pelin jälkeen mikrofonin eteen.

– Kolmas kerta toden sanoi, sillä tämä oli kolmas Eurooppa-liigan välierämme. On hienoa, että finaalissa pelaa myös espanjalainen joukkue, jotta kaikki eivät ole englantilaisia. Kolme englantilaista, ja aito espanjalainen nimeltään Villarreal, Roig myhäili.

– Tämä on erittäin monen ihmisen ja monien pelaajien työn tulosta. Mieleeni tulee nyt monia ihmisiä, jotka ovat auttaneet meitä kehittymään Segundasta pääsarjaan. Olen ylpeä ollessani Eurooppa-liigan finaalissa pelaavan seuran puheenjohtaja.