Ei ole tippaakaan liioiteltua sanoa, että Valencia CF pelaa tiistai-iltana kauden tähän asti tärkeimmän ottelunsa. Pelin henki on varsin selvä. Jos Valencia onnistuu kaatamaan vieraskentällä Ajaxin, etenee se 16 parhaan joukkoon, ja kaiken lisäksi lohkovoittajana.

Tappiolla ja tasapelillä on luultavasti tyytyminen Eurooppa-liigan pudotuspeleihin, ellei sitten Chelsea kompuroi kotikentällään lohkojumbo Lilleä vastaan. Jos Chelsea häviää, on Valencia jatkossa tappiollakin. Lille ei Valenciaa voi kiinni saada, joten eurokausi jatkuu joka tapauksessa ainakin Eurooppa-liigan pudotuspeleissä.

Valencian urakkaa ei lainkaan helpota se, että joukkue matkasi Amsterdamiin pahasti siipirikkoisena. Poissaolijoiden lista on pitkä: argentiinalaistoppari Ezequiel Garay on pelikiellossa ja loukkaantumisten vuoksi sivussa ovat ykköstorjuja Jasper Cillessen – entinen Ajaxin maalivahti – sekä Goncalo Guedes, Kang-In Lee, Geoffrey Kondogbia, Denis Tsheryshev, Cristiano Piccini, Rubén Sobrino sekä viimeisimpänä ruodusta pudonnut Maxi Goméz.

Deportes COPE Valencia

@DepCOPEValencia
|Noticia VCF|🦇

Convocatoria de Celades para el #AjaxValencia

✅Mangala

🚀Rivero, Bernard, Esquerdo y Pablo Gozalbez viajan del filial.

🚑Cillessen, Guedes, Kangin, Kondogbia, Cheryshev, Piccini y Sobrino.

❌Maxi fuera por unas molestias en el gemelo.
❌Garay por sanción.

Ei Ajaxinkaan tilanne aivan optimaalinen ole, sillä poissa ovat vahvan syksyn pelanneet David Neres ja Quincy Promes. Joka tapauksessa viime kevään semifinalistin tilanne on huomattavasti vieraitaan parempi.

Pyyhettä ei Valenciassa ole silti kehään heitetty, vaan joukkueeseen yritetään valaa uskoa kaikin keinoin. Alla on kaksi perättäistä derby-voittoa, ja Mestarien liigan pudotuspelipaikka seitsemän vuoden tauon jälkeen on joka tapauksessa omissa käsissä.

”Amsterdamin ihmettä” tavoitellaan poikkeuksellisen vahvasti omien poikien voimin, sillä runsaiden poissaolijoiden takia joukkueeseen on nostettu apuvoimia kakkosjoukkueesta. Peräti yhdeksän Amsterdamiin matkannutta pelaajaa on syntynyt Valencian alueella ja kolme heistä jopa Valencian kaupungissa.

Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen Mestallalla päättyi Ajaxin 3-0 -voittoon. Valmentaja Albert Celades onkin todennut, että neljännesvälieriin päästäkseen Valencian täytyy pelata ”lähes täydellinen peli”.

Barcelonalla B-miehistö kehissä

Tiistai-illan toisella espanjalaisjoukkueella FC Barcelonalla ei ole mitään pelattavaa. Barcelona on jo varmistanut sekä jatkopaikkansa että lohkovoittonsa. Milanon-reissulta jäivät kotiin muun muassa Lionel Messi ja Gerard Piqué. Maalissa Barcelona-debyyttinsä tekee kakkosvahti Neto. Kentällä nähtäneen muun muassa Moussa Wagué, Jean-Clair Todibo, Samuel Umtiti, Ansu Fati, Riqui Puig ja mahdollisesti jopa Carles Aleña, joka ei ole pelannut sitten La Ligan avauskierroksen.

Näytönpaikkoja ja vastuuta on siis tarjolla monelle nuorukaiselle. Barca-luotsi Ernesto Valverde on vakuutellut Barcelonan tavoittelevan aina voittoa, mutta Antonio Conten Internazionalelle vähän löysempikin yritys riittäisi. Jos Inter voittaa, etenee se varmuudella pudotuspeleihin.

[readmore from=Mestarien-liiga]

Huonompikin tulos riittää jatkopaikkaan, jos Borussia Dortmund ei saa kotipelistään Slavia Prahaa vastaan Interiä enemmän pisteitä. Lähtökohta antaa joka tapauksessa odottaa kotijoukkueelta vähän enemmän puristusta ja nälkää kuin katalonialaisvierailta.

Sekä ottelut Ajax-Valencia että Inter-Barcelona alkavat kello 22 Suomen aikaa. Molempia pelejä voi seurata C Moren kanavilta.