Wolverhamptonin laitahyökkääjä Adama Traoré valittiin tällä viikolla BBC:n äänestyksessä kuluvan Valioliiga-kauden suurimmaksi yllättäjäksi.

Espanjaa nuorten maajoukkueissa edustanut Traoré, 24, on noussut tämän kauden esityksillään suurseurojen huulille. Hänen tavaramerkkeihinsä kuuluvat jalkapalloilijalle poikkeukselliset jättimuskelit sekä räjähdysmäinen nopeus, joiden avulla hän on tehtaillut kuluvalla sesongilla kuusi osumaa ja kymmenen maalisyöttöä.

Traoré siirtyi kahdeksanvuotiaana Barcelonan organisaatioon, jossa hän vietti yli kymmenen vuotta, muttei ikinä murtautunut toden teolla katalonialaisten edustusjoukkueeseen. Kaikkiaan hän esiintyi Blaugranan ykkösmiehistössä neljässä ottelussa ennen kuin siirtyi Englantiin.

Barcelonan entisen juniorivalmentajan Jordi Vinyalsin mukaan Traoré oli jo nuorempana kaikkia nopeampi ja vahvempi, mutta hänen pelikäsityksensä ei ollut riittävä.

– Adamalla oli paras fysiikka koko toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, vaikka hän ei ollut silloin yhtä lihaksikas. Hän oli nopein ja vahvin pelaaja, kommentoi Vinyals Goalille.

– Hänen ongelmansa oli se, että hän ei ollut taktisesti nykyisellä tasollaan. Monet vastustajat tiesivät täsmälleen, miten hänet voisi taktisesti pysäyttää, vaikka hän oli fyysisesti ylivertainen.

– Olen iloinen, että hän on kehittynyt niin paljon Englannissa.