Cristiano Ronaldon Juventus-siirto sai sinettinsä tiistai-iltana (lue lisää tästä).

Useiden ensimmäinen ajatus siirrosta voi olla se, kuinka Real Madrid tulee pelillisesti toipumaan viisinkertaisen Ballon d’Or -voittajan lähdöstä. Vastauksen kysymykseen tulemme saamaan vasta ensi kauden aikana, mutta lähtökohtaisesti tilanne ei ole niin vaikea, mitä voisi luulla.

Ei missään nimessä tule unohtaa niitä kertoja, kun Cristiano on vetänyt ässän hihastaan ja lähes yksin onnistunut ratkaisemaan ottelun Los Blancosille kuin tyhjästä.

Mutta.

Nyt Real Madridille ja sen uudelle valmentajalle Julen Lopeteguille avautuu mahdollisuus, jossa se voi sekoittaa pakkaa kunnolla ja antaa entistä enemmän painoarvoa joukkueena tekemiselle.

Tapaus Neymar

Muistellaan hetki aikaa, kun Neymar lähti FC Barcelonasta. Joukkueen kannattajat pelkäsivät, että brasilialaistaiturin lähtö näkyisi Barcelonan pelaamisessa pelkästään negatiivisesti.

Lopulta Ernesto Valverde käänsi homman toisin päin. Neymar oli vapautuksia tarvitseva supertähti, jonka kentällä oleminen tarkoitti sitä, että tietyissä tilanteissa vastustajalle annettiin tasoitusta, sillä häneltä ei esimerkiksi aina puolustaessa vaadittu samaa osallistumista kuin muilta.

Viime kaudella Barcelonassa oli enää yksi vapautuksia tarvitseva supertähti ja tämä näkyi joukkueen pelaamisessa positiivisena asiana. Vaikka Lionel Messi ei osallistukaan kaikkiin pelin vaiheisiin, oli Barcelona viime kaudella tasapainoisempi joukkue kuin vuosiin, sillä nyt Messin lisäksi kentällä oli yhdeksän sijaan kymmenen pelaajaa, joita kaikkia valmentaja pystyi käyttämään tasapuolisesti tuloksen maksimoimiseksi.

Valverde onnistui tehtävässään ja lopulta Neymarin lähtö oli Barcelonalle positiivinen asia. Real Madrid -valmentaja Lopeteguin tulee nyt ottaa sama haaste vastaan.

Puhdas pöytä

Lopeteguilla on siis mahdollisuus rakentaa Real Madrid, joka ei ole riippuvainen Cristianon uskomattomista suorituksista hyökkäyspäässä, vaan jonka toiminta perustuu siihen, että kentällä on 11 pelaajaa, joita saa vapaasti käyttää lopputuloksen maksimoimiseen.

[readmore from=Ronaldo-Cristiano]

Jokaiselta pelaajalta voi siis vaatia samaa osallistumista sekä hyökätessä että puolustaessa.

Cristianon kohdalla oli tietenkin täysin perusteltua antaa hänelle hieman vapautuksia, sillä näin pelaajalle jäi enemmän paukkuja hyökkäämiseen ja tulosta tuli.

Nyt Lopeteguilla on edessään puhdas pöytä, joukkueellinen huippupelaajia, joista kaikki ovat samalla viivalla. Jos valmentaja osaa ottaa tilanteesta kaiken hyödyn irti, voidaan ensi kaudella nähdä pelillisesti fantastinen Real Madrid.

Jeremias Fisk
Twitter: @MonsieurFisk