Kun Cibelesin (suomeksi Kybele) suihkulähde rakennettiin Cibelesin aukiolle Madridiin 1782, Real Madridista ei ollut tietoakaan.

239 vuotta myöhemmin Cibelesin suihkulähde ja Real Madrid ovat kiinteässä yhteydessä toisiinsa. Kun Los Blancos voittaa mestaruuden, koko seurayhteisö tietää, missä juhlat järjestetään.

On palattava hieman ajassa taaksepäin, sillä tarinaan liittyy myös Real Madridin paikallisvastustaja Atlético.

Moni Real Madridin kannattaja on varmaankin nähnyt, miten joukkue juhlii Cibelesin suihkulähteellä. Vaan tietävätköhän samaiset kannattajat, että se oli yleisen käsityksen mukaan itse asiassa alun perin Atléticon juhlapaikka?

Kun Atleti voitti Euroopan cup-voittajien cupin kaudella 1961-62, seuran kannattajat painelivat juhlimaan mestaruutta Cibelesin suihkulähteelle. Juuri Cibelesille todennäköisesti siksi, että se sijaitsee hyvin keskeisellä paikalla Madridissa.

Seuraavan 20 vuoden ajan sekä Atletin että Real Madridin kannattajia nähtiin säännöllisen epäsäännöllisesti Cibelesillä mestaruuksia juhlimassa. 1980-luvulla Cibelesin suihkulähde alkoi siirtyä Real Madridin ”haltuun”. Atleti eli melko vaisua ajanjaksoa, kun taas Real Madrid tykitti viisi liigamestaruutta putkeen Quinta del Buitren johdolla.

Lopullinen sinetti suihkulähteen kohtalolle saatiin 90-luvun alussa. Atlético voitti pari Copa del Reyn mestaruutta, mutta juhlia ei järjestettykään Cibelesillä, vaan 500 metrin päässä olevalla Neptunon (suomeksi Neptunus) suihkulähteellä. Cibeles oli jätetty vain ja ainoastaan Real Madridin käyttöön.

Kun Real Madrid voittaa, joukkueen kapteenisto pukee Cibelesin seuran väreihin. Kapteeni Sergio Ramos on vuosien mittaan muodostanut patsaaseen ja suihkulähteeseen unohtumattoman suhteen.

– Se on vähän kuin näkisi äitinsä kuukausien tauon jälkeen. Aina kun ajan suihkulähteen ohi, tuijotan patsasta valojen vaihtumiseen saakka, Ramos sanoi Movistarin Informe Robinson -ohjelman jaksossa.

Alla olevista kuvista saa hieman osviittaa siitä, miltä Real Madridin juhlissa Cibelesin aukiolla näyttää.

Cibelesin aukiolla valmistaudutaan Real Madridin joukkueen saapumiseen (valkoinen bussi oikeassa laidassa). Kuva: LaLiga
Cibelesin aukiolla sijaitsee myös Palacio de Comunicaciones -rakennus (kuvassa), jonka tiloissa toimii Madridin kaupungintalo. Kuva: LaLiga
Cibelesin suihkulähteen keskellä on itse Cibeles (suomeksi Kybele), joka on fryygialaisten luonnon ja hedelmällisyyden jumalatar. Kuva: LaLiga
Mestaruuden hetkellä Real Madridin kannattajat tietävät, missä juhlat järjestetään. Kuva: LaLiga
Tapoihin kuuluu, että joukkueen kapteenisto pukee Cibelesin patsaan Real Madridin väreihin. Kuva: LaLiga