Real Madrid julkaisi tiistai-iltana odotetun uutisen, kun se tiedotti Santiago Solarin jatkavan joukkueen päävalmentajana vakituisesti.

Vaikka tieto oli odotettu, oli siihen liittyvä yksityiskohta valtava yllätys. Argentiinalaisluotsi sai kahden viikon testijaksonsa perään yli 2,5 vuoden jatkosopimuksen, joka ulottuu kesään 2021 asti.

Useat odottivat, että Solari olisi vastuussa vain kuluvan kauden loppuun asti. Tämä olisi ollut kaikin puolin järkevä ratkaisu, sillä kesällä olisi ollut enemmän otantaa arvioida, onko hän oikea henkilö tehtävään.

Yli kahden ja puolen vuoden sopimus ei ole luontainen jatkumo kahden viikon testijaksolle. Mikä sai Real Madridin seurajohdon päätymään kyseiseen ratkaisuun? Tuohon kysymykseen on vaikea keksiä järkevää selitystä.

Neljä ottelua, neljä voittoa

On helppo katsoa Real Madridin tuloksia Solarin alaisuudessa ja todeta hänen käyttäneen testijaksonsa parhaalla mahdollisella tavalla. Neljästä ottelusta saldona oli neljä voittoa maalierolla 15-2.

Nykyjalkapallossa pitäisi kuitenkin osata nähdä myös tulosten taakse. Ensimmäisenä tulee nostaa esiin, että kaksi Solarin Real Madridin tähänastisista vastustajista on ollut täysin eri tasoa Los Blancosin kanssa (Melilla ja Viktoria Plzen). Seuraavana asiana esiin nousee, että muita kahta joukkuetta, Real Valladolidia ja Celta Vigoa, vastaan pelaaminen ei ollut täysistä pisteistä huolimatta vakuuttavaa. Kolmas ja kenties tärkein asia on se, että enempää pointteja ei ole, sillä otanta on niin pieni, että siitä ei tulisi tehdä suuria johtopäätöksiä.

Toki lokakuun tuloksien jälkeen Real Madridin ei todellakaan tule huolehtia tyylipisteistä vaan ainoastaan tuloksista. Pitkässä juoksussa tulokset tulevat kuitenkin vastaamaan peliesitystä ja tästä syystä madridilaisseuran olisi pitänyt nähdä Solarissa muutakin kuin sadan pinnan voittoprosentti.

Siihen seurajohto ei kuitenkaan kyennyt.

Askelia taaksepäin

Miltä Solarin Real Madrid on siis pelillisesti näyttänyt? Ainakin selvästi enemmän Zinédine Zidanen kuin potkut saaneen Julen Lopeteguin Real Madridilta.

Joukkue oli kesällä jo kääntynyt uudelle polulle, joka oli matkalla kohti modernimpaa jalkapalloa, jossa pelaaminen on organisoitu viimeistä yksityiskohtaa myöten. Nyt se kuitenkin kääntyi takaisin ja palasi tutulle ja turvalliselle reitille, kun uudella polulla tuli vastaan ensimmäinen este.

Real Madrid ei ole enää pyrkinyt viime otteluissaan rakentamaan pelaamistaan pallonhallinnan ja pitkien hyökkäysten varaan kuten varsinkin Lopeteguin alkuaikana. Myös hyvin organisoitu koko joukkueen prässääminen on loistanut poissaolollaan.

Muun muassa pallonhallintaan nojaavan hyökkäyspelaamisen tilalle näyttää jälleen tulleen sekavampi ”milloin mitenkin” -vaihe. Tällä tarkoitan sitä, että joukkue pyrkii murtautumaan maalintekopaikoille todella monella eri tavalla. Ja ei, kyse ei tässä tapauksessa ole monipuolisuudesta, sillä monipuolisen hyökkäämisenkin tukipilarina pitäisi olla jokin selkeä päätyyli ja sen pitäisi mielellään olla hyvin organisoitua. Nyt kyse on enemmänkin sekavuudesta.

Solarin Real Madrid on siis toistaiseksi hyökännyt jokaisella eri tavalla. Ja kuten tiedetään, jokaiselle jotakin on ei mitään kellekään.

Zidanen resepti ei toimi ilman Zidanea

Useita Real Madrid -kannattajia ei varmasti haittaa, kun he kuulevat joukkueen palaavan lähemmäksi Zidanen pelityyliä. Menestyihän joukkue hänen alaisuudessaan todella hyvin, kun puolestaan Lopeteguin lyhyt ajanjakso oli kokonaisuutena pahasti miinusmerkkinen.

Lopputuloksesta huolimatta Lopeteguin ajatusmaailmaa ei pitäisi syyttää ja heittää roskakoriin. Ongelmana oli ajatusmaailman sijaan muun muassa liian vähäinen aika muutoksen toteuttamiseen.

Zidanen Real Madridin menestyksen pohjana olivat muut asiat kuin viimeiseen yksityiskohtaan asti hiotut taktiset nyanssit. Sen pohjana toimi valmennusnäkökulmasta Zidanen valtava karisma ja erinomaiset sosiaaliset taidot, joilla se sai ryhmän puhaltamaan yhteen hiileen.

Tuo tapa tuotti tulosta varsinkin Mestarien liigassa, mutta nuo eivät ole asioita, joiden varaan suurseuran tulisi rakentaa pitkän tähtäimen menestyssuunnitelmaansa. Varsinkin kun niiden suhteen varsin keskeinen henkilö, Zidane, ei enää ole peräsimessä.

Edessä on (liian?) kova haaste

Solarissa on valmentajana paljon samaa kuin Zidanessa, mutta menestyksekkäästä pelaajaurastaan huolimatta hänellä ei ole ympärillään aivan samanlaista auraa kuin ranskalaislegendalla ja tämä vaikeuttaa taktisten vajavaisuuksien paikkaamista persoonalla.

Solari on saanut paljon kritiikkiä Real Madrid Castillankin päävalmentajana. Nyt tulospaineet ovat moninkertaiset, haaste kovempi ja aikaa projektin raiteille saamiseen vähän – kuten Lopeteguin kohdalla huomattiin. Nyt häntä testataan valmentajana sellaisella tavalla, jota hän ei ole vielä urallaan kokenut.

Solari voi tulevaisuudessa osoittaa olleensa luottamuksen arvoinen, mutta alku ei tuloksista huolimatta lupaa hyvää. Ilmassa on liikaa kysymysmerkkejä, joten päätös pitkästä jatkosopimuksesta on varsin riskialtis.

Jos nähtävissä ei ole selkeämpää taktiikkaa ja paremmin organisoitua joukkuetta kuin nyt, ei Solarilla ole mahdollisuuksia selvitä sopimuskauttaan loppuun asti.

Jeremias Fisk
Twitter: @MonsieurFisk