Los Galácticos lempinimen 2000-luvun alussa suursiirroistaan saanut Real Madrid on ollut pitkään yksi jalkapallomaailman kovimmista rahankäyttäjistä. Seura on ollut lähes koko 2000-luvun ME-siirtojen hallitsija, rikkoen oman ennätyksen viidesti.

Viime vuosina tilanne on kuitenkin ollut toinen.

Muuttuneet markkinat

Markkinat ovat muuttuneet siihen suuntaan, että rahaa käytetään selvästi enemmän kuin koskaan aiemmin. Huomattavasti Real Madridia pienemmätkin seurat voivat nykyään tehdä kymmenien miljoonien eurojen ostoksia ja suurseurat saattavat käyttää yhden siirtoikkunan aikana satoja miljoonia euroja pelaajahankintoihin.

Vaikka törsäys on yleistynyt, on sen pioneeri vähentänyt sitä. Nimittäin vuodesta 2014 alkaen Real Madrid on tehnyt siirtomarkkinoilla 18,7 miljoonaa euroa voittoa. Se on ostanut pelaajia yhteensä 403 miljoonalla eurolla ja myynyt 421,7 miljoonalla eurolla.

Toki joukkue yhä käyttää paljon rahaa. Olisi hulluutta väittää 400 miljoonaa euroa pieneksi summaksi urheilumaailmassa, mutta jos seura käyttäisi nykymarkkinoilla suhteessa yhtä paljon rahaa kuin ennen, olisivat lukemat huomattavasti suurempia.

Kesällä 2014 madridilaisseura osti James Rodríguesin 75 miljoonalla eurolla, mutta tämän jälkeen 50 miljoonan euron raja ei ole ylittynyt kertaakaan.

Kilpakumppanit

On hyvä vertailla Real Madridin lukemia sen pahimpiin kilpakumppaneihin FC Barcelonaan ja Atlético Madridiin.

Samalla neljän vuoden ajanjaksolla Atlético on ostanut pelaajia 164 miljoonalla eurolla enemmän kuin paikallisvastustajansa ja se on tehnyt myynteihin nähden noin 125 miljoonaa euroa tappiota. Barcelonalla vastaavat luvut ovat vielä astetta isommat. Se on ostanut neljän vuoden aikana pelaajia yli 800 miljoonalla eurolla ja jäänyt pelaajakaupoistaan yhteensä 374 miljoonaa euroa tappiolle.

Ainakin toistaiseksi Real Madridin voi siis jättää laskuista pois, kun listataan rahan voimalla jyllääviä joukkueita. Megaostosten entinen valtias on muuttanut toimintatapojaan selvästi ja tulokset kentällä ovat olleet positiivisia.

Jeremias Fisk
Twitter: MonsieurFisk

Lähteet: Marca, Transfermarkt