Espanjaa ja Kataloniaa ovat syksyn aikana kuohuttaneet Katalonian poliittisten johtajien saamat pitkät vankeustuomiot. Kansaa lähti kaduille tuhatmäärin osoittamaan mieltä, ja sekava tilanne johti muun muassa El Clásicon siirtoon lokakuulta joulukuulle.

Barcelonan luottotoppari Gerard Piqué tunnetaan hyvällä itseluottamuksella varustettuna miehenä, joka ei ujostele ilmaista kantojaan vaikeissakin asioissa. Siksi El País Semanal päättikin jututtaa puolustajaa myös poliittisen kriisin tiimoilta.

Piqué on monien muiden katalonialaisten futisvaikuttajien, kuten Manchester Cityn valmentajan Pep Guardiolan tavoin tyrmistynyt poliitikkojen vankeustuomioista. Hänen mielestään syyllisiä löytyy kiistan molemmilta puolilta, mutta vain katalaanijohtajat kantavat seurauksia.

– Poliitikot eivät ole hoitaneet tehtäviään, mutta eräät ovat vankilassa ja toiset eivät, Piqué totesi.

Piqué tähdensi, että on aina puolustanut vankkumattomasti päätöksenteko-oikeutta, eikä ole piilotellut kantojaan koskaan. Silti hän ei ole ikinä sanonut ajavansa Katalonian itsenäisyyttä. Hän myös ihmettelee, miksi jalkapalloilijoilta penätään avoimesti näiden poliittisia kantoja.

– Kun mennään äänestämään, se tehdään salassa. Miksi pelaajia pakotetaan asettumaan jollekin puolelle?

Usein sanotaan, ettei politiikkaa pidä sekoittaa urheiluun. Piqué on tästä täysin toista mieltä.

– Voin puolustaa demokratiaa kuten olen puolustanut maajoukkueen värejä 14 vuotta. Urheilu ja politiikka kulkevat aina käsi kädessä.

– Espanjan Cupin nimi on Copa del Rey, se on nimetty kuninkaan mukaan. Maaotteluissa soitetaan kansallishymnejä, ja sekin on politiikkaa. Miksi urheilijat eivät saisi ottaa kantaa? Meillä on samat oikeudet olla kansalaisia kuin muillakin.

Piqué on katalaanijohtajien tuomioista pahoillaan etenkin siksi, että itsenäistymisliikettä on pyritty ajamaan väkivallattomasti. Siksi vuosien vankeustuomiot tuntuvat hänestä erittäin ankarilta.

– Asiat voitaisiin järjestää niin monella eri tavalla. Se onnistuu vain, kun poliitikot tekevät työnsä. Nyt se vastuu on annettu tuomareille, ja he langettivat tuomiot.

– Jokaisella on tuomioista oma mielipiteensä. Joidenkin mielestä se on liian kevyt, joidenkin mielestä liian ankara ja joidenkin mielestä sopiva. Mutta meidän ei olisi tarvinnut tulla tähän pisteeseen, Piqué harmittelee.

Puolustaja kertoo politiikan olevan läsnä myös Espanjan maajoukkueessa.

– Olemme puhuneet politiikasta maajoukkueessa tuhat kertaa, ja sen jälkeen menneet kentälle pelaamaan.

Lähde: AS