La Liga -organisaation edustajat ja Espanjan pelaajayhdistys AFE kokoustivat maanantaina jo viidennen kerran koronaviruskriisin alettua. Puhuttavaa on riittänyt, sillä viruspandemia vaikuttaa paljon muun muassa talouteen. Seurojen talous on kovilla, ja joissain seuroissa pelaajien palkkoja onkin päätetty tilapäisesti laskea. Yhteistä säveltä kaikkien seurojen ja pelaajayhdistyksen kesken ei kuitenkaan löytynyt maanantainakaan.

Kompromissiratkaisuna tuoreimmassa kokouksessa päätettiin, että pelaajat voivat neuvotella henkilökohtaisesti oman seuransa kanssa palkanalennuksista. Yhteistä linjaa ei vedetä.

Palaverissa keskusteltiin siitä, miten pelaajien ansioihin vaikuttaa se, jos kautta ei voida loppuun. Siitä koituisi La Ligalle satojen miljoonien eurojen tulonmenetyksiä. AFE ehdotti, että pääsarjapelaajien palkkoja laskettaisiin 20 prosenttia ja Segundan pelaajien palkkoja 8 prosenttia, jos kausi jäisi kesken. Jos kautta pelataan vielä, ei jokaisen pelaajan kattavaa yleistä palkkaleikkausta tehtäisi lainkaan. Tulevilla kausilla voitaisiin vastavuoroisesti nostaa palkkoja 10 prosenttia, jos tämä kausi jäisi kesken.

Näkemykset olivat erittäin kaukana toisistaan, sillä La Liga ehdotti palkkojen leikkaamista 46-49 prosentilla, jos tällä kaudella ei enää pelaamaan päästäisi.

Espanjalaisseuroilla on laillinen oikeus hyödyntää niin sanottua ERTE-pykälää, ja leikata pelaajien ja muun henkilöstön palkkoja omalla päätöksellään poikkeustilan aikana. La Liga on kuitenkin toivonut, että seurat pääsisivät palkkaleikkauksista pelaajien kanssa neuvottelemalla sopuun.

Yhteisymmärrystä ei ole löytynyt myöskään terveyshuolien ratkaisemisen suhteen. La Liga pyrkii siihen, että kausi pelataan loppuun – mitä luultavimmin ilman katsojia stadioneilla – mutta keskeistä on varmistaa, ettei pelaajien terveys ole uhattuna.

Kiistakapulana on La Ligan ehdottama malli suljetuista harjoitusleireistä uusien koronatartuntojen välttämiseksi. Pelaajat hyväksyvät harjoitusleirit ikään kuin lyhyenä kaudenalusleirinä, mutta eivät halua sulkeutua leireille koko kauden loppuun saakka. Tällaista mallia on pohdittu myös Englannissa paikallisen median tietojen mukaan.

[readmore from=Koronavirus]

AFE:n videopuhelupalaveriin osallistuivat kaikkien kahden ylimmän sarjatason seurojen kapteenit. Pelaajat korostivat julkilausumassaan, että terveys tulee etusijalla. Jotkut kapteenit haluaisivat mieluummin, ettei kautta enää pelattaisi loppuun.

Tiedotteessa todetaan, että sarja voi jatkua vain, jos terveysviranomaiset antavat sille puoltonsa, ja silloinkin tiukasti pandemia-asiantuntijoiden toimintaohjeita noudattaen.

Lähteet: Marca ja AS