La Liga palaa muiden sarjojen tavoin maajoukkuetauolta. Tänään perjantaina otetaan jo varaslähtö viikonloppuun, ja kierros päättyy sunnuntai-iltaan.

Mitään mahdottoman suuria kohtaamisia ei ole luvassa. Pelin henki on etenkin isojen näkökulmasta se, että varaa kompurointiin ei ole.

Millaisen vastaanoton Gareth Bale saa?

Real Madrid isännöi kierroksen ehkäpä kovimmassa ottelussa Real Sociedadia. Ennen viikonlopun otteluita Real Madrid on sarjassa, joskin tasapisteissä Barcelonan kanssa. Real Sociedad taas löytyy sijalta viisi. Joukkue on kahden pisteen päässä Barcasta ja Los Blancosista.

Yksittäisistä asioista ehkäpä mielenkiintoisin on se, miten Santiago Bernabéu toivottaa Gareth Balen tervetulleeksi takaisin maajoukkuereissulta. Moni La Ligan seuraaja on varmaankin jo ehtinyt kuulla tempauksesta, jonka Bale teki Walesin paidassa. Walesin joukkue juhli EM-kisapaikkaa suuren maan lipun kera. Ei lipussa muuten mitään, mutta kun siinä luki: ”Wales. Golf. Real Madrid. Siinä järjestyksessä.”

Bale ei ole oikeastaan missään vaiheessa ollut Realin kannattajien suosiossa. Hänelle on vihelletty vuosien saatossa monta kertaa, mutta nyt nähtiin jotain sellaista mitä ei aiemmin ole nähty. Tuoreen tapauksen myötä Balea tuskin puolustavat enää nekään fanit, jotka tähän asti ovat olleet miehen tukena.

Symbolisesti mielenkiintoista on sekin, että vierasjoukkueen riveissä itseään on lopullisesti lyömässä läpi Real Madridin sopimuspelaaja Martin Ødegaard. Norjalainen on iskenyt tällä kaudella 11 sarjaottelussa tehot 2+3. Maalipaikkoja hän on luonut keskimäärin peräti 2,5 ottelua kohden – ylivoimaisesti eniten La Realin pelaajista.

Ennen pitkää on hyvin mahdollista, että Ødegaard pelaa Real Madridissa Balen tilalla.

Millaisella hyökkäystriolla Barcelona avaa?

Barcelona pelaa huomenna lauantaina päiväpelin Leganésia vastaan. Lähtökohtaisesti ottelun pitäisi olla Barcan heiniä. Leganés on sarjajumbo, joka on voittanut 13 ottelustaan vain yhden. Joukkueen maaliero on 7-22.

Barcelona vastaavasti on sarjakärki, joka on takonut 33 maalia 12 peliin. Toisaalta Barca ei ole sarjakärjen statuksestaan missään vaiheessa vakuuttanut, ja päävalmentaja Ernesto Valverde on jo joutunut vastailemaan potkuhuhuihin. Moni Barca-kannattaja myös muistanee, että viime kaudella juuri tämä samainen kohtaaminen päättyi Leganésin 2-1-voittoon.

Barcan kohdalla on mielenkiintoista seurata tiettyjä pelaajavalintoja. Puolustuksen laidoilla ykkösvaihtoehdot ovat sivussa. Saako Moussa Wagué näyttöpaikan? Entä pelaako Júnior Firpo?

Keskikenttä: onko Ivan Rakitic edelleen koirankopissa? Entä Carles Aleñá? Hyökkäys: ketkä muodostavat avauksen trion? Lionel Messi lienee avauksessa, mutta miten kaksi muuta paikkaa jaetaan Luis Suárezin, Antoine Griezmannin ja Ousmane Dembélén kesken? Vai annetaanko Ansu Fatille ja Carles Pérezille vastuuta nyt, kun ensi keskiviikkona Barcelonalla on Mestarien liigassa äärimmäisen tärkeä ottelu Borussia Dortmundia vastaan?

Joko Real Betis herää?

Real Betis on avannut kautensa todella heikosti – etenkin materiaaliinsa nähden. 13 ottelusta on kertynyt vain 13 pistettä. Tehtyjä maaleja on 15 ja päästettyjä peräti 23 – eniten koko sarjassa.

Betisillä on allaan kaksi isoa ottelua: Real Madridia vastaan joukkue punnersi tasapelin ja Sevillan derbystä tuli 1-2-tappio. Nuo pelit antoivat jonkin verran aihetta positiivisuuteen. Sevillan derbyssäkin Betis voitti maalintekoyritykset 18-10.

Nyt tulee kolmas kova ottelu putkeen, kun Benito Villamarínille saapuu vierailemaan Valencia. Positiivisen pelaamisen pitäisi pikku hiljaa alkaa näkyä tuloksina.

Valencialla oli lokakuussa neljän ottelun voitoton putki, kun kaikki kilpailut lasketaan mukaan, mutta marraskuussa joukkue on voittanut kaikki kolme peliään. Lepakoilla on valtava määrä tärkeitä pelaajia epävarmassa tilanteessa pelikunnon suhteen. Sikäli vaakakuppi kääntyy Betisin hyväksi. Mutta jos Valencian ”epävarmat” pystyvät pelaamaan, Betis voi olla pulassa.

La Ligan 14. kierros

Perjantai
Levante-Mallorca klo 22

Lauantai
Leganés-Barcelona klo 14
Real Betis-Valencia klo 17
Granada-Atlético Madrid klo 19.30
Real Madrid-Real Sociedad klo 22

Sunnuntai
Espanyol-Getafe klo 13
Osasuna-Athletic Bilbao klo 15
Eibar-Deportivo Alavés klo 17
Villarreal-Celta Vigo klo 19.30
Real Valladolid-Sevilla klo 22