Espanjan maaliskuun maaottelut eivät sujuneet erityisen vakuuttavissa merkeissä, mutta 22-vuotias keskikenttäpelaaja Dani Olmo nosti osakkeitaan entisestään EM-kisakaavailuja ajatellen. Olmo teki lisäajalla voittomaalin Georgiaa vastaan ja onnistui maalinteossa myös 3-1-voittoon päättyneessä kotipelissä Kosovoa vastaan. Kaikkiaan Olmo on nyt tehnyt 11 maaottelussa kolme maalia.

RB Leipizigissa tätä nykyä pelaavan Olmon urapolku on ollut hyvin poikkeuksellinen. Hän siirtyi pikkupoikana vasten tahtoaan Barcelonan akatemia La Masiaan, ja jatkoi sieltä vain 16-vuotiaana kroatialaiseen Dinamo Zagrebiin. Päättäväinen Olmo on ollut selvästi lapsuudesta lähtien. Hän kertoi The Players Tribunen tarinatuokiossa muun muassa siitä, kuinka hän ei olisi halunnut ottaa yhteiskuvaa Lionel Messin kanssa ollessaan kahdeksan vanha.

– Olin kerran isäni mukana Castelldefelsissä sillä aikaa, kun hän tuomaroi erästä ottelua. Olin 8-vuotias enkä ollut vielä liittynyt La Masiaan, Olmo aloitti kertomuksensa.

– Pelasin yksikseni ja iloisena, kun joku – luulen, että hän oli isäni ystävä – lähestyi minua ja sanoi: ”Hei, Dani, tule tänne! Et usko tätä. Saat ottaa kuvan Lionel Messin kanssa!”

– Vau, Messi Castelldefelsissä. Kukapa lapsi ei haluaisi ottaa kuvaa hänen kanssaan? No, minä! Sanoin hänelle: ”Ei kiitos. Haluan jatkaa pelaamista!” Kuitenkin vastoin tahtoani minut pantiin Messin viereen ja se kuva otettiin.

Vuotta myöhemmin Olmo siirtyi sitten La Masian akatemiaan, vaikka siitäkin hän oli yhtä vähän innostunut kuin selfiestä Messin kanssa.

– Olin yhdeksänvuotias ja halusin jäädä kavereideni kanssa Espanyoliin. Isäni päätti kuitenkin toisin. Nyt minun täytyy sanoa, että hän taisi lopulta tietää, että se oli omaksi parhaakseni.

– Minulla on uskomattomia muistoja La Masiasta, ja seuralla (Barcelonalla) tulee aina olemaan erityinen paikka sydämessäni. Olin etuoikeutettu saadessani pelata siellä. La Masia on esikuva koko jalkapallomaailmalle ja kuka tahansa lapsi antaisi mitä tahansa saadakseen pelata siellä, mistä niin monet suuret pelaajat ovat aloittaneet.

Olmo kertoo pelanneensa kertaalleen Camp Noulla, ”pyhällä maalla”, kunnes teki jälleen yhden ison päätöksen siirtyessään Dinamo Zagrebiin. Hyvin epätavallinen ratkaisu sekin.

– Kukaan ei lähde Barcelonasta Kroatiaan. Ei kukaan. Niin ei yksinkertaisesti tehdä. Minä kuitenkin tein niin.

– Kun isäni kertoi Dinamon tarjouksesta, sanoin hänelle heti: ”Lähden sinne”. Niin helppoa se oli. En ollut yhtä peloissani kuin silloin, kun vaihdoin Espanyolista Barcaan. En itkenyt. Olin jo asunut kaukana kotoa La Masiassa pelatessani. Minun piti poistua mukavuusalueeltani, ja se tuntui luontevalta askeleelta, vaikka olinkin vasta 16-vuotias, Olmo kertoi.

Ratkaisu puhutti jo tuolloin, sillä Olmo oli La Masiassa ikäluokkansa lupaavimpia pelaajia. Hän kuitenkin halusi nopeasti aikuisten pelien pariin, ja Dinamo Zagreb piti kaikki hänelle antamansa lupaukset.

– Isäni sanoi minulle: ”Dinamo Zagreb haluaa tehdä sinusta projektinsa. He haluavat satsata sinuun kaikkensa”. Muuta minun ei tarvinnut kuulla. Sillä ei ollut väliä, missä seura sijaitsi, eikä sillä, ettei se ollut yksi viidestä suuresta liigasta.

– En tiennyt Kroatiasta mitään, mutta tiesin, että Barcassa minulla olisi riski kadota systeemiin. Minusta voisi tulla jälleen yksi pelaaja, jolla ei olisi selvää polkua edustusjoukkueeseen. Olin Barcassa samaa ikäryhmää kuin Carles Aleña, Marc Cucurella ja Carles Pérez. Heistä vain Aleña jatkaa Barcassa, vaikka hänkin ollut lainoilla. Muut ryhmäni pelaajat pelaavat muissa seuroissa tai Barca B:ssä.

Olmon mukaan Dinamo Zagreb lupasi tehdä hänestä seurahistoriansa kalleimman pelaajan. Ennätystä piti aiemmin nimissään Luka Modric, jonka Dinamo möi Tottenhamiin 16 miljoonalla punnalla vuonna 2008. Tammikuussa 2020 lupaus toteutuikin, kun Olmo siirtyi 22 miljoonalla eurolla Bundesliigan RB Leipzigiin. Siellä häntä valmentaa yksi maailman arvostetuimmista valmentajista, vasta 33-vuotias Julian Nagelsmann.

– Nagelsmann soitti minulle henkilökohtaisesti vähän ennen siirtoani. Hän on yksi heistä, joka vakuutti minut siirtymään Saksaan. Hän on intensiivinen ja joskus vähän erikoinenkin tyyppi, Olmo kuvailee ”Baby-Mourinhoa”.

– Hän on kuitenkin erittäin älykäs ja intohimoinen ihminen, ja mahtava keskustelija. Suoraan sanottuna, en ole varma, millä adjektiivilla kuvailla häntä parhaiten. Hän on Nagelsmann. Täynnä intensiteettiä ja tunnetta.

[readmore from=Olmo-Dani]

– Kun hän soitti minulle, hän kertoi kuinka paljon laski minun varaani ja kuinka hän voisi auttaa minua kehittymään. Yksikään toinen seura ei tehnyt mitään vastaavaa. Se muistutti siitä, miten Dinamo toimi viisi vuotta aiemmin. Siitä tiesin, että Leipzig olisi minulle oikea projekti.

Kroatialla on edelleen tärkeä paikka Olmon sydämessä. Hän sanoo matkustavansa lomillaan joko Espanjaan perheensä luokse tai Kroatiaan ”toisen perheensä luokse”. Rakkaus Kroatiaa kohtaan näkyy myös siinä, kuinka Olmo osallistuu noin 160 muun jalkapalloilijan (ja muun muassa valmentaja Nagelsmannin) tavoin Juan Matan käynnistämään Common Goal -hankkeeseen, jossa pelaajat lahjoittavat yhden prosentin palkastaan hyväntekeväisyyskohteisiin.

– Common Goalin työ tukee juniorijalkapallo-ohjelmia viidessä maanosassa. Oma lahjoitukseni tukee erityisesti Balkanille keskittyvää projektia nimeltä Cross Cultures Projects Association. Se auttaa yhteisöä, jotka kärsivät edelleen sodan vaikutuksista. Tärkeintä on, että CCPA auttaa seudun lapsia paremman lapsuuden ja koulutuksen saamisessa, etnisestä taustasta ja sukupuolesta riippumatta.

Lähde: AS