Neymar haluaa palata Barcelonaan! Barcelona-johto on avoin Neymarin paluulle! Barcelona aikoo yrittää Neymarin takaisinostoa, jos Ernesto Valverde sitä pyytää!

Siinä Mundo Deportivon tämän päivän Neymar-paketti lyhykäisyydessään.

Sinänsä mielenkiintoista, mikäli Neymar tosiaan haluaisi palata ja mikäli Barcelona-johto olisi haudannut sotakirveen Neymarin suhteen. Joka tapauksessa selvää on se, että siirto olisi hyvin monimutkainen ja mahdollisesti jopa mahdoton tehtävä. Fantasioidaan silti. Kuvitellaan tilanne, jossa siirto olisi mahdollinen. Miksi Barcelonan kannattaisi painaa siirron suhteen kaasua ja miksi jarrua?

Neymarin tasoisia ei montaa ole

Neymar on hyvin tunteita jakava hahmo. Uskomattoman taitava, mutta myös kaveri, jota moni pitää ylimielisenä ja itsekkäänä.

Barcelonassa Neymar ei ollut – ainakaan kentällä – mahdottoman itsekäs. Ylimielinen kyllä aika ajoin, muttei niinkään itsekäs. Neymar ymmärsi roolinsa Lionel Messin aseenkantajana, ja se toimi. MSN-trio teki muutaman vuoden ajan murhaavaa jälkeä. Transfermarktin tilastoinnin mukaan Neymar iski Barcelonassa 186 ottelussa yhteensä 105 maalia ja antoi 77 maalisyöttöä.

Neymar on myös pelaaja, jollainen Barcelonalta puuttuu. Brasilialainen kykenee tempo- ja rytmikuljetuksiin. Hän pystyy kuljettamaan pallon hyvin lähelle vastustajaa menettämättä pelivälinettä. Viime hetkellä Neymar kykenee joko haastamaan tai syöttämään pallon omille. Suomeksi sanottuna hän imee puolustajia itseensä, jolloin muille (lue Messille) jää enemmän tilaa.

Neymar on toisaalta myös pelaaja, joka osaa tehdä maaleja. Siinäkin suhteessa hän veisi taakkaa pois Messin harteilta. PSG:ssä Neymar on iskenyt 39 maalia 41 ottelussa. Brasilian maajoukkueessa mies on jo nyt maan kaikkien aikojen kolmanneksi paras maalintekijä (59 maalia 94 ottelussa).

Neymar on kaikesta ristiriitaisuudestaan huolimatta maailman ehdottomasti parhaita hyökkääviä pelaajia. Vasempien laitahyökkääjien joukossa hän on todennäköisesti maailman paras. Sikäli Neymar siis vahvistaisi Barcelonaa.

Aukko joka paikattiin jo

Barcelona oli ongelmissa, kun Neymar lähti. Rahaa saatiin 222 miljoonaa euroa, mutta reaalirahaa ehkä vain noin 100 miljoonaa. Tarkoitan sillä sitä, että kaikki muut seurat tiesivät Barcelonan saaneen valtavan kasan käteistä, mikä nosti saman tien Barcelonaan myytävien pelaajien hintaa.

Barcelona päätyi paniikissa ostamaan Ousmane Dembélén Borussia Dotmundista. Rahaa on tuohon siirtoon palanut nyt 115 miljoonaa euroa. Lisäksi Barca hankki viime talvena Philippe Coutinhon, jonka hankkimiseen on tässä vaiheessa palanut 130 miljoonaa. Siihen vielä päälle 41 miljoonaa maksanut Malcom, niin Neymar-rahat onkin tehokkaasti poltettu – vieläpä korkojen kera.

Oleellista on, että Barcelona on nyt jo paikannut Neymarin jättämän aukon. Monista syistä hyvin vaikean avauskauden jälkeen Dembélé on alkanut väläytellä taitojaan. Coutinhosta on jo tullut tärkeä osa Barcelonaa, ja ehkä Malcomkin joskus kehittyy vähintään rotaatiopelaajaksi.

Jatkossa Coutinhoa todennäköisesti tarvitaan yhä vähemmän keskikentällä, sillä Barcelona on löytänyt Arthurista hyvän trion täydentäjän Sergio Busquetsille ja Ivan Rakiticille. Tällöin kolmannesta hyökkäystrion paikasta kilpailevat Coutinho ja Dembélé. Jos tuohon soppaan heittäisi vielä Neymarin, joku ihan hyvän tason pelimies putoaisi pois. Ja se joku ei olisi Neymar, sillä hänestä tulisi siirron hetkellä saman tien koskematon.

Parempi tasapaino ilman Neymaria

Barcelonan ongelma Neymarin kanssa oli se, että seitsemän kenttäpelaajaa puolusti kun kolme käveli keskiympyrässä. MSN-triolla oli hyvin paljon vapauksia puolustuspelaamisen suhteen. Syy oli todennäköisesti se, että pelaamisen piti olla taloudellista, jotta MSN kykeni pelaamaan lähes jokaisen ottelun.

[readmore from=Barcelona]

Päävalmentaja Ernesto Valverde on tuonut Neymarin lähdön myötä Barcelonaan sellaista pelillistä tasapainoa, jota Neymarin aikana ei ollut. Ensin pelattiin 4-4-2:lla ja tällä kaudella on palattu taas 4-3-3:een. Nyky 4-3-3:ssa puolustuspelaamiseen osallistuu kuitenkin vähintään kahdeksan pelaajaa, välillä yhdeksän tai jopa kymmenenkin. Muut eivät enää joudu puolustuspelaamisessa samalla tavalla paikkaamaan hyökkääjiltä jääviä aukkoja.

Toisaalta, toisaalta

Kuten sanottu, Neymarin paluu Barcelonaan saattaa hyvinkin olla utopiaa. PSG ei rahaa tarvitse, eikä sillä välttämättä ole minkäänlaista syytä päästää Neymaria pois.

Jos Neymar kuitenkin olisi saatavilla, aiheuttaisi se Barcelonassakin jonkinasteisen dilemman. Mies lienee oman pelipaikkansa paras, mutta olisiko Neymarille kuitenkaan tarvetta? Ainakaan niin paljon, että koko muuta pakkaa oltaisiin valmiita sekoittamaan ja vielä lisäksi palaisi rahaa satoja miljoonia.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila