Kauden ensimmäinen El Clásico pelataan tänään illalla. Ottelussa kohtaavat La Ligan ykkönen Barcelona ja kakkonen Real Madrid. Peli pelataan Barcelonassa.

Molemmat joukkueet aloittivat sarjakautensa takellellen, mutta sittemmin tahti on normalisoitunut. Real Madrid on hävinnyt viimeksi lokakuun puolessa välissä ja Barcelona marraskuun alussa. Jos ihmeitä ei tapahdu, Zinedine Zidanen ja Ernesto Valverden joukot tulevat ratkaisemaan Espanjan sarjamestaruuden keskenään.

Sarjataulukon takana on kuitenkin pelillinen tarina, mikä antaa odottaa pelillisesti heikkoa ottelua.

Barcelona on Lionel Messin ja muiden taitavien yksilöidensä improvisointikyvyn varassa enemmän kuin koskaan. Barcelonan yhteenlaskettu maaliodote on vain 29 maalia, mutta se on viimeistellyt maalipaikoistaan ja puolittaisista maalipaikoistaan peräti 43 maalia. Kaava on yksinkertainen: peli on tukkoista, ja sitten Messi luo puolittaisen maalipaikan ja voittaa pelin Barcelonalle.

Messin tilastot ovat jälleen kerran käsittämättömät. Viiden maalin maaliodotteesta argentiinalaistaikuri on tehnyt peräti 12 maalia. Messi on tehnyt peräti neljä maalia suorista vapaapotkuista, vaikka ne ovat äärimmäisen epätodennäköisiä maalipaikkoja. Ja huomionarvoista on siis se, ettei pelin rakenne tue Messiä tällä hetkellä kovinkaan paljon.

Barcelonan puolelta on odotettavissa tänään paljon sitä, että kollektiivinen pelaaminen ajautuu sormi suussa Messille. Hän sitten yrittää seinäkombinaatioilla tai omilla tempokuljetuksillaan luoda epätasapainoa Real Madridin nippuun. Antoine Griezmann ja Luis Suarez kärkkyvät Messin oivalluksia ja toimivat palloseininä.

Real Madrid on joutunut hakemaan kollektiivisempaa pelaamista, kun Eden Hazard loukkaantui, mutta ongelmia on paljon. Gareth Bale neppailee juomapulloja tylsistyneenä vaihtopenkillä, eikä Rodrygon tai Vinícius Júniorin liikkuminen osana Real Madridin hyökkäyspeliä ole synkronoitua. Valenciaa vastaan Real Madrid pelastui viime hetken kulmapotkumaalilla, kun Karim Benzema iski pallon maalin kattoon.

Ongelma on ollut vähän se, että Zidane laski Hazardin varaan hurjan paljon. Hän istutti joukkueeseen 4-4-2-timanttimuotoa, jossa Benzema ja Hazard liikkuivat laajalla säteellä pelattavaksi. Peli alkoi olemaan jo ihan kohtalaisesti synkronoitua, mutta sitten Hazard loukkaantui. 4-3-3-muoto, jossa on iso rooli molempien laitojen yhteistyöllä, ei ole lähtenyt toimimaan yhtä hyvin. Siksi Real Madridin pelaamisessa on ollut viimeisten muutamien viikkojen aikana hakemisen maku, vaikka voittoja onkin tullut.

Real Madridin 4-3-3-muodossa oleellista on se, miten laitapuolustajan ja laitahyökkääjän yhteistyö toimii, kun Toni Kroos tai Luka Modric levittävät sisäkaistoille. Jos Barcelona pystyy pysäyttämään tämän, on se vahvoilla.

Real Madrid on rakenteellisesti hieman Barcelonaa edellä, mutta Hazardin puuttuminen syö tehoja. Pitkien hyökkäysten päätteeksi syntyvät maalipaikat saattavat olla ottelussa kortilla. Real Madridin ei parane antaa Messille vastaiskun paikkoja. Ottelusta tullee tasainen ja se tulee todennäköisimmin ratkeamaan Messin improvisointiin tai Real Madridin erikoistilannemaaliin.

Pelillisesti ja rakenteellisesti mielenkiintoisempia El Clásicoja on nähty. Toki Lionel Messin show’kin on katsomisen arvoinen.