Maanantain myöhäisottelussa Espanja-Ruotsi nähtiin EM-kisojen ensimmäinen maaliton tasapeli. Yrityksestä maali ei jäänyt kiinni, sillä Espanja voitti maalintekoyritykset 17-4 ja laukaukset kohti maalia 5-0. Ruotsin maalivahti Robin Olsen olikin joukkueensa suurin sankari useilla loistavilla torjunnoillaan.

Espanjan on pelätty kärsivän viimeistelyongelmista, sillä maan kärkimiestilanne ei ole erityisen loistokas. Varsinkin, kun vuosikausien ajan Espanjan tehokkaimpiin hyökkääjiin kuulunutta Iago Aspasia ei edes harkitu kisajoukkueeseen.

Sekä espanjalainen että kansainvälinen media löysivät maalittomuuteen suurimmaksi syypääksi Juventuksen Álvaro Moratan. Morata pelasi ottelussa 66 minuuttia ja hukkasi siinä ajassa useita maalipaikkoja. Muut hyökkääjät eivät toki sen paremmin onnistuneet.

Tylyn tuomion EM-kisastartista antoi muun muassa italialainen El Corriere della Sera.

– Turnauksen ensimmäinen 0-0 vahvisti tunteen: Luis Enriquen vallankumouksesta ensimmäisessä suuressa turnauksessaan valmentajana ei tule helppoa. Jo päätös olla ottamatta ketään Real Madridin pelaajaa, Sergio Ramosista aloittaen, mukaan joukkueeseen, oli synnyttänyt porua. Huono koronarokotusten hoito ja joukkueen kokemattomuus eivät auttaneet, italialaislehti kirjoitti.

– Pettymyksen tuonut startti mutkisti kaiken: lauantaina Puolaa vastaan Espanja ei saa epäonnistua, olkoonkin että Robert Lewandowskilla joukkueineen on sama tarve. Saa nähdä, jatkaako Morata kentällä, sillä eilen hän oli katastrofaalinen ja toivoton häntä tukemattoman yleisön edessä. Álvarolla on taas heikko vaihe, kuten on käynyt liian usein hänen urallaan.

– Paras maalipaikka tuli Moratalle, joka ei hyödyntänyt (Marcus) Danielson virhettä päästyään yksin maalivahtia vastaan. Hän laukoi pallon uskomattomasti maalin ohi. Sensaatiomaista virhettä seurasi vihellyskonsertti.

Juurikaan armollisempi ei ollut torinolainen Tuttosport. Lehden mukaan Morata ”haluaisi unohtaa avausottelun”, jonka avausjaksolla ”hän hukkasi mahtavan maalipaikan”.

La Repubblica haikaili Espanjan saamattomuuden jälkeen vanhojen maajoukkuesankarien perään.

– Espanja aloitti EM-näyttämöllä vihellysten saattelemana. Ja fiaskojen. Sekä Morata että hänet korvannut Gerard Moreno saivat meidät kaipaamaan vanhoja pommittajia kuten David Villaa ja Fernando Torresia. He näyttivät, ettei heillä ei ole vaadittua tappajan vaistoa viimeisillä metreillä, lehti kirjoitti.

Kritiikiltä ei vältytty Espanjan rajojen sisäpuoleltakaan. Näin ottelua analysoi El País:

– Espanjalta ei jäänyt pisaraakaan jalkapalloilusta esittelemättä, mutta kourallinen maalipaikkoja ei riittänyt pelkkään puolustamiseen rajoittunutta Ruotsia vastaan. Espanjan kansa sai Moratasta Rojan pääpahiksen. Madridilainen ei onnistunut maalipaikoissaan, mutta eivät onnistuneet häntä kentällä seuranneet Gerard Moreno, Mikel Oyarzabal tai Pablo Sarabiakaan.

[readmore from=Espanja]

– Morata jäi tyhjin käsin päästyään kasvotusten maalivahti Olsenin kanssa. Yleisö antoi Juventuksen hyökkääjän kuulla kunniansa. Espanjan onneksi vastustajan valmentaja Jan Andersson otti kentältä Alexander Isakin muutamaa minuuttia myöhemmin kuin Luis Enrique Moratan. Polut olivat risteävät: kannattajat buuasivat espanjalaiselle kuten aiemminkin, mutta Isak vastasi yleisön aplodeihin poistuessaan kentällä.

El Mundo kuvaili Moratan iltapuhdetta ”kammottavaksi illaksi”. Mundo Deportivo puolestaan kysyi otsikossaan tylyn suoraan: ”Mitä oikein teit, Morata?”

Lähde: AS