Näkökulma: Kroatian tähtipelaaja ansaitsee Kultaisen pallon – Messin ja Ronaldon voittoputki vihdoin poikki?

© Kuva: Getty Images

Live Stream: Katso Copa del Reyn matsit ilmaiseksi!

  • Torstai-illan herkkupala klo 22.30: FC Barcelona vs Levante

Ballon d’Or eli Kultainen pallo on palkinto, joka on jaettu vuodesta 1956 alkaen maailman parhaalle miesjalkapalloilijalle.

Palkintogaala on ollut viimeisen kymmenen vuoden ajan Lionel Messin ja Cristiano Ronaldon juhlaa, sillä edellisen kerran joku muu on voittanut kyseisen palkinnon vuonna 2007 (Kaká) ja tuolloinkin himmeämmillä mitaleilla olivat Cristiano ja Leo.

On ollut jo pitkään selvää, että Ballon d’Orin kohtaloa eivät ratkaise pelkästään pelikentillä tapahtuvat asiat, sillä muun muassa medianäkyvyydellä on jopa valitettavan iso merkitys.

Tämän kirjoituksen tarkoituksena ei kuitenkaan ole ottaa kantaa palkinnon todelliseen merkitykseen vaan siihen, että vuoden 2018 voittajan ei tulisi olla Ronaldo tai Messi.

Luka Modrićin vuoro

Tänä vuonna kyseisen palkinnon ansaitsisi Real Madridin ja Kroatian keskikentän kapellimestari Luka Modrić, joka on kiistatta yksi 2010-luvun parhaista pelaajista.

32-vuotias Modrić nousi huipulle Tottenhamissa, josta hän matkasi Santiago Bernabéulle kesällä 2012. Hänen alkunsa Madridissa oli todella vaikea, mutta kun homma lähti rullaamaan, nousi hän pian Los Blancos -kannattajien suurimpien suosikkien joukkoon.

Kroatialaisella on ollut yksi suurimmista rooleista muun muassa Real Madridin neljässä Mestarien liigan voitossa, jotka ovat tulleet viiden vuoden sisällä.

Modrićin vahvuuksia voitaisiin luetella vaikka kuinka pitkään, mutta nostetaan esiin muun muassa hänen fantastinen peliälynsä, monipuolinen syöttövalikoimansa, taito kuljettaa itsensä pois ahtaista tiloista, kaukolaukaukset ja MM-kisojenkin aikana esiin noussut kova työmoraali, joka on yhdistetty väsymättömään juoksukuntoon.

Miksi nyt?

Miksi Modrić tulisi valita maailman parhaaksi miesjalkapalloilijaksi juuri nyt?

Syitä on kaksi. Ensimmäinen niistä on, että kilpailun jo mainitut kestosuosikit Messi ja Ronaldo eivät kumpikaan ole latoneet aivan vastaavia näyttöjä tiskiin kuin yleensä viime vuosina.

Messi oli La Ligassa täysin ylivoimainen, mutta hänen osinkojaan pienentää Barcelonan heikko menestys Mestarien liigassa ja täysin penkin alle menneet MM-kisat. Ronaldo oli puolestaan uskomattomassa maalivireessä Mestarien liigassa, mutta La Ligassa takkuili ja MM-kisoissa Portugalin tie katkesi myös jo neljännesvälierissä.

Toinen syy siihen, että huipputasolla jo vuosia ollut Modrić tulisi valita juuri tänä vuonna on siinä, miten hän on menestynyt sekä seura- että maajoukkueessa. Kenelläkään muulla ei ole lyödä tänä vuonna tiskiin vastaavia näyttöjä.

Real Madridin paidassa hän oli jälleen yksi tärkeimmistä lenkeistä, kun joukkue voitti viime kaudella Mestarien liigan, seurajoukkueiden MM-kisat sekä Espanjan ja Euroopan Supercupit.

Näiden lisäksi Modrić on ollut MM-finaaliin itsensä pelanneen Kroatian tärkein yksittäinen pelaaja yhdessä Ivan Rakitićin kanssa. Kapteenin nauhaa kantanut Modrić on ollut joukkueen johtaja pelillisesti ja myös henkisesti.

MM-kulta ratkaisisi pelin lopullisesti

Modrić on jo nyt noussut vedonlyöntiyhtiöiden listoilla yhdeksi suurimmista suosikeista Ballon d’Orin suhteen.

Hänen osakkeensa nousisi entisestään, jos Kroatia onnistuisi voittamaan MM-kullan, sillä tuolloin hän saavuttaisi yhdessä Mateo Kovačićin kanssa niin sanotun ”kultaisen tuplan” eli sekä suurimman seurajoukkuekilpailun voiton että suurimman maajoukkuekilpailun voiton samana kesänä.

Toki kaksikosta Modrić on ollut selvästi suuremmassa roolissa molempien joukkueiden matkassa.

Kävi MM-finaalissa miten tahansa, ansaitsisi Modrić omasta mielestäni seuraavan Ballon d’Orin. Voi kuitenkin olla, että hänen medianäkyvyytensä ja markkina-arvonsa eivät tule riittämään.

Jeremias Fisk
Twitter: @MonsieurFisk

Liity Jalkapallon olohuoneen sisäpiiriin!
⚽ Klikkaa itsesi Facebookiin TÄSTÄ.
⚽ Liity jäseneksi ja odota hyväksyntää

Katso FC Barcelona – Levante ilmaiseksi!

  • Näe kaikki Copa del Reyn matsit ilmaiseksi