Barcelonan päävalmentaja Ronald Koeman ei ujostellut lähettää viestiä Lionel Messille, kun hän totesi maanantaisessa lehdistötilaisuudessa, että ”Messi voisi pelata paremminkin”.

Koeman teki samalla hetkellä selväksi, ettei ole Messistä huolestunut – mutta ehkä hänen pitäisi olla? 33-vuotiaan argentiinalaisen tilastot koronatauon jälkeen ovat nimittäin olleet selvästi vaisummat verrattuna siihen, mitä Messiltä on totuttu näkemään.

Barcelonan keväinen, koronapandemian aiheuttama pelitauko kesti yli kolme kuukautta, ennen kuin joukkue palasi tositoimiin Mallorcalla 13. kesäkuuta. Sen jälkeen Barcelona on pelannut 17 kilpailullista ottelua, joista se on voittanut vain kymmenen. Tappiot joukkue on kärsinyt Osasunalle, murskaavaan tapaan Bayern Münchenille sekä viimeksi lauantaina Getafelle.

Usein Messi on noussut joukkueen pelastajaksi silloin, kun muulla ryhmällä on ollut vaikeaa, mutta viime kuukausina hänkin on vaikuttanut tavalliselta kuolevaiselta. Messi on pelannut näissä Barcelonan 17 ottelussa täydet peliminuutit jokaisessa, mutta maaleja hän on tehnyt ”vain” kahdeksan. Vain yhdessä pelissä Messi teki kaksi maalia, viime kauden päätöskierroksella Alavésia vastaan.

Kenties vieläkin huolestuttavampaa on se, että Messin kahdeksasta maalista vain neljä on syntynyt pelitilanteesta. Kolmesti hän on osunut rangaistuspotkusta ja kerran vapaapotkusta.

Samoissa otteluissa Messi on toki antanut yhdeksän maalisyöttöä, joten keskimäärin hän on ollut edelleen osallisena yhdessä maalissa per peli. Messin ”epävire” olisi siis loistokkuutta lähes kelle tahansa muulle.

Messin tilastoja pyörittelevä AS nostaa vertailukohtana esiin Barcelonan koronataukoa edeltäneet 17 ottelua. Niiden aikana Messin tehot nimittäin olivat 13 maalia ja sama maalisyöttöjen määrä kahdeksan. Pelitilannemaaleja Messi teki noissa peleissä 12, eli kahdeksan enemmän kuin koronatauon jälkeisissä 17 ottelussa.

Barcelona vaihtoi viime kauden jälkeen valmentajaa, joten Ronald Koemanin alaisuudessa Messi on pelannut näistä otteluistaan vain neljä. Tänä aikana Messin tilastot eivät kuitenkaan ole kohentuneet, vaan pikemminkin päinvastoin.

Messi on tehnyt alkukauden neljässä ottelussa vain yhden maalin, rankkariosuman Villarrealia vastaan sarjan avauskierroksella. Maalisyöttöjä Messillä ei ole vielä yhtään. Vertailun vuoksi viime kauden neljässä ensimmäisessä sarjaottelussaan Messi teki viisi maalia ja syötti kolme.

Messin alavireestä kielivät laskusuhdanteet myös muissa tilastoissa, joihin AS käyttää lähteenään Sofascorea. Messi on laukonut tämän kauden sarjapeleissä keskimäärin 3 kertaa per peli (viime kauden keskiarvo 3,5 laukausta/peli). Pallokosketuksia hänellä on ollut 80,3/peli (viime kaudella 87,4/peli) ja ”avainsyöttöjä” 1,5/peli (viime kaudella 2,7/peli).

[readmore from=Messi-Lionel]

Kauden ensimmäisen neljän pelin aikana Messi on luonut vain yhden hyvän maalipaikan. Viime kaudella pelaamissaan 33 La Liga -ottelussa Messi loi hyviä maalipaikkoja 36. Harhautuksia Messi on tehnyt tällä kaudella keskimäärin 2,8/peli (viime kaudella 5,5 harhautusta/peli). Myös kaksinkamppailuja hän on hävinnyt viime kautta enemmän.

Kun Messi lopulta jäi Barcelonaan parin viikon dramaattisen huhumyllyn jälkeen, jotkut epäilivät miehen henkisen tilan kestävyyttä lähtöhalujen jäätyä toteutumatta. Alkukauden tilastot eivät näitä epäilyjä varsinaisesti hälvennä.