Kaksi maalia Manchester Unitedin verkkoon, ja Barcelona Mestarien liigan välieriin. Siinä Lionel Messin tiistai-ilta lyhykäisyydessään. Nuo kaksi maalia saattoivat sinetöidä Ballon d’Orin kohtalon.

Viime Ballon d’Or meni Luka Modricille. Se aiheutti jonkin verran porua. Messin kannattajat eivät olleet tyytyväisiä. Cristiano Ronaldon kannattajat eivät olleet tyytyväisiä. Antoine Griezmanninkaan kannattajat eivät olleet tyytyväisiä.

Tietyllä tapaa Modricin palkitseminen oli perusteltua. Hän on vuosien ajan ollut Real Madridin tärkeimpiä pelaajia, johti omalta osaltaan joukkueen viime keväänä kolmanteen peräkkäiseen Mestarien liigan voittoon ja hinasi vielä kesällä Kroatian MM-finaaliin.

Ehkä kaikkein humoristisinta oli se, että Messi oli Ballon d’Or -äänestyksen viides. Gaalan yhteydessä Arsenal-luotsi Unai Emery tiivisti melko monen mietteet:

– Me kaikki tiedämme, että Messi on paras. On kuitenkin hyvä, että muutkin pelaajat saavat tilaisuuden nauttia oman palansa kakusta, Emery sanoi tuolloin.

Juuri nyt näyttäisi siltä, että Messiä ei voi toistamiseen jättää viidenneksi. Itse asiassa näyttää siltä, että Messi on matkalla suorastaan ylivoimaiseen Ballon d’Or -voittoon.

Tilastot ja kesä puoltavat

Tilastot ovat vahvasti Messin puolella tämän kauden osalta.

Argentiinalainen on takonut kuluvalla kaudella 33 maalia La Ligassa. Euroopan TOP 5 -sarjoissa vain PSG:n Kylian Mbappé (27 maalia) pääsee edes lähelle. Maalisyötöissä (12) Messi jakaa TOP 5 -sarjojen osalta kakkossijan yhdessä muutaman muun kanssa, Borussia Dortmundin Jadon Sancholla on yksi enemmän.

Maalipaikkoja Messi on luonut avoimessa pelissä (eli erikoistilanteet pois lukien) enemmän kuin kukaan muu ja maalipuihin Messi on kolistellut useammin (8) kuin kukaan toinen. Espanjassa Messi on johtamassa Barcelonaa La Ligan voittoon, ja kevään lopulla odottaa myös Copa del Reyn finaali.

Kansallisissa sarjoissa menestyminen ei toisaalta aina riitä. Onhan Messi ollut edellisilläkin kausilla hyvin vahva Espanjassa, ja Barca on pokannut kotimaisia pystejä. Silti Messi voitti Ballon d’Orin viimeksi vuonna 2015.

Siksi tiistai-illan pari maalia Man Unitedin verkkoon voivat osoittautua hyvin arvokkaiksi Ballon d’Oria ajatellen. Barcelona paineli välieriin, Juventus (ja siinä samalla Cristiano Ronaldo) putosi, ja muun muassa Real Madrid, PSG sekä Bayern München putosivat jo aiemmin. Nyt Messi pääsee mellestämään suhteellisen rauhassa turnauksen maalipörssissä (tässä vaiheessa tehot 10+3), kun esimerkiksi kahdeksan maalin Robert Lewandowski ja kuuden maalin Ronaldo eivät enää saldojaan paranna.

Kesäkin sataa lähinnä Messin laariin. Ohjelmassa ei ole MM- eikä EM-kisoja. Etelä-Amerikan Copa América sen sijaan pelataan.

Kuka voisi ohittaa Messin?

Tässä vaiheessa kysymys oikeastaan kuuluu: voiko Messi millään tavalla menettää Ballon d’Oria? Ja jos voi, kenelle?

Kenties ainoa ”keino” olisi se, että Barcelona onnistuisi tumpeloimaan La Liga -mestaruuden Atléticolle ja Mestarien liigan välierissä Liverpool (joka mitä todennäköisimmin kaataa Porton) tuhoaisi Barcelonan. Vieläpä niin, että Mohamed Salah tai Virgil van Dijk yltyisivät suoritukseen, jota maailman lehdistö ylistäisi päiväkaupalla. Sen olisi hyvin mahdollisesti oltava nimenomaan joko Salah tai van Dijk, koska Ballon d’Or -äänestykseen näyttäisi vaikuttavan peliesitysten ohella myös suureen yleisöön uppoava tarina.

[readmore from=Barcelona]

Salah on se suuren maailman silmissä vääryyttä viime kevään Mestarien liiga -finaalissa kokenut egyptiläinen, joka paukuttaa tarpeeksi tehoja ja johon Liverpoolin uusi tuleminen on sopivasti henkilöitynyt. Lisäksi Salah’n kotimaa isännöi Afrikan mestaruusturnausta tänä kesänä. Jos Salah johtaisi tehoillaan Liverpoolin ja Egyptin mestareiksi, Ballon d’Or voisi olla hänen.

Van Dijk on samalla tavalla tarjonnut kasvot Liverpoolin uudelle nousulle ja vuotavan puolustuksen tilkitsemiselle. Mutta koska van Dijk on puolustaja eikä tee maaleja (Ballon d’Orissa äänestävät arvottavat keskimäärin hyökkäävät pelaajat huomattavasti puolustavia pelaajia ylemmäs), hänen pitäisi jotakuinkin ratkaista Valioliiga ja Mestarien liiga Liverpoolille nousemalla kolmen metrin korkeuteen, lakoamalla kaikki maahan ja puskemalla pallo verkon läpi.

Salah vaikuttaisi siis juuri nyt olevan Messin suurin – ja ehkä ainoa haastaja. Mutta Salah’nkin voitto on epätodennäköinen. Paljon todennäköisempää on, että Messi voittaa – vieläpä aivan ylivoimaisesti.