Lionel Messi ei hetkeen pelaa. Hyökkääjä mursi käsivartensa värttinäluun viikonlopun ottelussa Sevillaa vastaan.

Barcelona tiedotti pian loukkaantumisen jälkeen, että sairausloma on arviolta kolme viikkoa. Jos arvio pitää paikkansa, Messiltä jää väliin kuusi ottelua. Kolmen viikon aikana Barcelona kohtaa La Ligassa Real Madridin, Rayo Vallecanon ja Real Betisin, Mestarien liigassa Internazionalen kahdesti ja Copa del Reyssä Cultural Leonesan. Edessä on siis otteluita, joiden vaikeustaso vaihtelee hyvin helposta äärimmäisen vaikeaan.

Päävalmentaja Ernesto Valverdelle ja Barcelonalle instituutiona Messin loukkaantuminen on jollain perverssillä tavalla hyvä juttu. Ei kukaan tietenkään toivonut Messin loukkaantumista. Mutta joskus koittaa se aika, kun Messi ei enää Barcelonassa pelaa. Samalla koko Barcelonan on pärjättävä ilman pelaajaa, jonka varaan on rakennettu jopa kohtuuton riippuvuussuhde (lue tästä kuinka monta pistettä Messi on tällä kaudella Barcelonalle pelastanut). Sikäli on hyvä, että taivas ei putoa kertaheitolla niskaan, vaan messitöntä Barcelonaa päästään kokeilemaan vähän aiemminkin – eli nyt.

Viidellä pelaajalla elämänsä tilaisuus

Barcelona on muutamassa viime siirtoikkunassa panostanut 31-vuotiasta Messiä selvästi nuorempiin pelaajiin. Ovista on tuotu sisään isolla rahalla Ousmane Dembélé (21-vuotias), Philippe Coutinho (26), Arthur (22) ja Malcom (21). Lisäksi lainakierre päättyi viime kesänä Munir El Haddadilta (23) ja Rafinhalta (25). Kaikki edellä mainitut pelaajat ovat profiililtaan sellaisia, että heidän vahvuutensa ovat pallollisessa pelissä.

Munir tuskin ”hyötyy” Messin loukkaantumisesta merkittävästi, sillä hänen pahin kilpakumppaninsa on Luis Suárez. Arthur taas on kasvattanut rooliaan merkittävästi jo ennen Messin loukkaantumista. Mutta Dembélélle, Coutinholle, Rafinhalle, Malcomille (ja Arturo Vidalille) Messin poissaolo tarkoittaa isoa näyttöpaikkaa – kullekin vähän eri syistä.

Näyttöpaikka 1: Ousmane Dembélé

Dembélé on pelaaja, jolta on nyt reilun vuoden ajan odotettu suuria. Viime kausi meni suurelta osin pilalle loukkaantumisen vuoksi, mutta kuluvan kauden ranskalainen aloitti vahvasti. Sittemmin on tapahtunut taantumista. Dembélé on suorastaan erinomainen 1v1-pelaaja, mutta liian usein hän valitsee väärän ratkaisun. Sevillaa vastaan kanssapelaajat ja Valverde näyttivät hyvin selviä tuskastumisen merkkejä, kun Dembélé haki aivan liian vaikeita ratkaisuja tilanteissa, joissa ei ollut oikeastaan mitään voitettavaa.

Messin poissaolon myötä Dembélén olisi nimenomaan oltava se pelaaja, joka kykenee haastojen kautta repimään aukkoja vastustajan muotoon. Pallonmenetyksiin ei korkean riskin alueilla ole kuitenkaan varaa – etenkään Real Madridia ja Internazionalea vastaan.

Näyttöpaikka 2: Philippe Coutinho

Coutinho on pelaaja, joka hankittiin korvaamaan puolittain Andrés Iniestaa ja puolittain Neymaria. Coutinho on enemmän palloa jakava dynamo kuin Neymar mutta toisaalta hyökkäävämpi pelaaja kuin Iniesta. Parhaimmillaan Barcelonalla voisi olla kymppitaskuissa kaksi sisään leikkaavaa pelaajaa, jotka molemmat kykenisivät sekä maalintekoon että murtavien syöttöjen antamiseen. Tähän asti Coutinho on pysynyt vahvasti Messin varjossa, vaikka brasilialainenkin onkin petrannut pikku hiljaa.

Tämän kauden La Liga -otteluissa Coutinho on syöttänyt keskimäärin 56 kertaa ottelua kohden. Messin vastaava lukema on 62. Merkittävä ero tulee murtavissa syötöissä. Messi on luonut keskimäärin 3,2 maalipaikkaa per peli, kun Coutinho on jäänyt lukemaan 1,8. Samaan aikaan Messi on syöttänyt viisi maalia, Coutinho yhden. Ja maaleja Messi on tehnyt seitsemän Coutinhon kolmea vastaan. Peliminuuteissa ei kuitenkaan kovin suurta eroa ole (691-650), joten tilastot ovat aika lailla vertailukelpoisia.

Messin sairausloman aikana Coutinho pääsee näyttämään, onko hänestä Messin rooliin. Kykeneekö Coutinho olemaan taskuissa edes jossain määrin sellainen uhkatekijä, joka Messi on vuosikaudet ollut?

Näyttöpaikka 3 ja 4: Rafinha ja Arturo Vidal

Moni luuli Rafinhan Barcelona-tarun olevan jo lopussa. Ehkä pelaaja itsekin luuli niin. Lopulta ostajaa ei kuitenkaan löytynyt (ainakaan Barcelonan määrittelemällä hinnalla), ja Rafinha jäi. Ratkaisu on ollut brasilialaisen kannalta kehno, sillä peliaikaa on tullut kaikki kilpailut mukaan lukien vain 111 minuuttia.

Arturo Vidalin kohdalla moni taas oli hämmästynyt, kun hänet Barcelonaan hankittiin. Tällä hetkellä hämmästynein – ja pettynein – lienee Vidal itse. Peliaikaa on tullut yhteensä huimat 176 minuuttia. Se on melko vähän meritoituneelle pelaajalle, josta Barcelona maksoi 18 miljoonaa euroa.

Rafinhalle ja Vidalille Messin sairausloma voi olla ”yhdentekevä” tai ”hyvä” uutinen. Mahdollinen hyvä uutinen perustuu lähinnä dominoefektiin. Eli nyt kun Messi ei ole käytettävissä, Coutinho pelannee vakituisemmin hyökkäystriossa. Se avaa yhden lisäpaikan keskikentän trioon. Edessä on otteluruuhka, joten Ivan Rakitic tuskin pelaa jokaista ottelua. Tuskin Arthurkaan kaikkia pelejä pelaa. Tällöin avautunee näyttöpaikkoja sekä Rafinhalle että Vidalille. Tilanne voi olla aika lailla kerrasta poikki. Kun sauma tulee, se on myös syytä käyttää.

Näyttöpaikka 5: Malcom

Viides, joka voi hyötyä Messin sairauslomasta, on Malcom. 21-vuotiaasta brasilialaisesta maksettiin kesällä peräti 41 miljoonaa euroa. Peliaikaa on annettu 25 minuuttia. Ei ihme, että lehdissä on jo alettu puhua Malcomin lähdöstä.

Barcelonan kolmen miehen hyökkäyksessä on kaksi koskematonta pelaajaa: Messi ja Suárez. Kun kolmannella paikalla ovat kisanneet Malcomin lisäksi Dembélé ja Coutinho, Malcomin tilanne on ollut mahdoton.

[readmore from=Barcelona]

Nyt on yksi koskematon vähän aikaa poissa. Lähtökohtaisesti Barcelonan hyökkäystrion muodostanevat Coutinho, Dembélé ja Suárez, mutta tuskinpa Coutinho ja Dembélé jokaista ottelua pelaavat. Nyt jos koskaan on Malcomin sauma näyttää.

Laitahyökkääjä väläytteli harjoituskaudella, mutta nyt ei ole vastuuta tullut moneen kuukauteen. Pelituntuma voi olla aika lailla kadoksissa, mutta sen taakse ei oikein voi piiloutua. Malcomin on kerta kaikkiaan pakko onnistua, mikäli näyttöpaikka aukeaa. Dembélé ja Coutinho kun eivät ole pitkään aikaan lähdössä Barcelonasta pois.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila