Gaizka Mendieta kuului vuosituhannen vaihteessa Espanjan parhaimpiin keskikenttäpelaajiin.

Mendieta edusti yhdeksän vuoden ajan Valenciaa, jossa Espanjan A-maajoukkueessa 40 kertaa esiintynyt Mendieta voitti Copan ja Supercopan.

Valenciasta matka jatkui hurjalla 48 miljoonan euron siirtosummalla Lazioon, mutta Italiassa Mendieta ei saanut itsestään parasta irti. Mendieta pelasi Barcelonassa lainalla Laziosta, ja siirtyi lopulta Middlesbrough’n paitaan.

Real Madrid oli hankkinut aiemmin Valenciasta Predrag Mijatovicin maksettuaan serbialaiskärjen 14 miljoonan euron ulosostopykälän.

Valencia suuttui Real Madridille pahemman kerran Mijatovicin ulosostopykälän aktivoimisesta, ja katkaisi täysin välit madridilaisseuraan. Real Madrid oli kiinnostunut myös Mendietasta, mutta Mendieta tiesi jo valmiiksi, ettei siirtoa tapahtuisi.

– Pitää paikkansa, että Real Madrid halusi hankkia minut, mutta tiesin jo valmiiksi, ettei siirtoa tapahtuisi. Seurat eivät olleet väleissä, eikä Valencia antaisi senttiäkään alennusta, koska välit olivat tuhoutuneet Mijatovicin vuoksi. Teimme Valencian kanssa yhdessä päätöksen Lazio-siirrosta, koska uskoimme sen olleen paras ratkaisu kaikille, Mendieta kertoi AS:lle.