Lokakuussa 60 vuotta täyttänyttä Diego Armando Maradonaa pidetään yleisesti yhtenä maailman kaikkien aikojen jalkapalloilijoista. Maradona johdatti ikimuistoisesti Argentiinan vuoden 1986 maailmanmestariksi, ja pelasi loistokkaan uran Napolissa. Myös Barcelonaa hän edusti kahden kauden ajan.

Maradonan historia olisi kuitenkin voinut olla toisenlainenkin. Jalkapallohistoria on täynnä toteutumattomia ”läheltä piti” -siirtoja, jotka kariutuivat joskus hyvin erikoisistakin syistä. Maradonan kohdalla tällainen ”rinnakkaistodellisuus” liittyy Celta Vigoon.

Tällä hetkellä La Ligassa jumbosijalla majaileva Celta Vigo olisi voinut hankkia Maradonan kesällä 1977. Maradona oli tuolloin vasta 16-vuotias, mutta oli jo herättänyt suurta huomiota Atlantin molemmilla puolilla.

Maradona pelasi tuolloin Argentinos Juniorsin joukkueessa, jonka paidassa hän teki pääsarjadebyyttinsä vain viidentoista vanhana. Maradona teki Argentiinan korkeimmalla sarjatasolla kaksi maalia jo debyyttikaudellaan, ja niinpä Celta Vigo harkitsi vakavasti nuoren superlupauksen hankintaa.

Celta Vigo oli pudonnut La Ligasta kauden 1976-1977, putoamisen ratkettua vasta kauden päätöskierroksella. Seura tavoitteli mahdollisimman nopeaa paluuta pääsarjaan, ja etsi joukkueeseen uutta hyökkääjää Segundan kautta varten. Argentiinalainen yhteyshenkilö tarjosi Celtalle kahta vaihtoehtoa: nuorta 16-vuotiasta Maradonaa tai kokeneempaa Juan Carlos Nania. Celta päätyi jälkimmäiseen, koska etsi pelaajaa, joka auttaisi joukkuetta heti. Päätöstä on melko varmasti kaduttu sen jälkeen monta kertaa raskaasti.

Kaksikon välillä käytiin kiivasta debattia, sillä nuori ihmepoika oli tehnyt Argentiinassa suuren vaikutuksen. Toisaalta muun muassa Boca Juniorsissa kannuksiaan hankkineen Nanin värväykseen sisältyisi pienempi riski.

Celta valitsi Nanin, ja maksoi hänestä nykyrahassa mitattuna noin 50 000 euroa. Suurta vaikutusta hän ei tehnyt, sillä Nani teki 18 Celtassa pelaamassaan ottelussa vain kaksi maalia.

Maradona puolestaan viimeisteli vuonna 1977 Argentiinan pääsarjassa 19 osumaa ja vuotta myöhemmin 26. Maradona debytoi A-maajoukkueessakin jo 16-vuotiaana, ja oli jo 17-vuotiaana hyvin lähellä paikkaa Argentiinan vuoden 1978 MM-kotikisajoukkueessa, jääden kuitenkin kalkkiviivoilla rannalle.

[readmore from=Maradona-Diego]

Maradona teki Argentinos Juniorsille viiden vuoden aikana 116 maalia, kunnes siirtyi helmikuussa 2001 Boca Juniorsiin. Sieltä matka jatkui vuoden 1982 MM-kisojen jälkeen Barcelonaan silloisella ME-siirtosummalla, viidellä miljoonalla punnalla.

Vaikka Celta Vigon valinta ei mennytkään nappiin, onnistui seura kuitenkin nousutavoitteissaan ja palasi La Ligaan kaudeksi 1978-1979. Johtoporras on varmasti saanut siitä huolimatta katua ratkaisuaan usein.

Lopulta Maradona pelasi Celta Vigon kotistadionilla Balaídosilla vain kerran, 23. marraskuuta, 1992. Tuolloin hän edusti Sevillaa ja ratkaisi hienolla vapaapotkumaalillaan 2-1-voiton Celta Vigosta.

Lähde: AS