Suomen kaikkien aikojen jalkapalloilija Jari Litmanen avasi mietteitään La Ligasta Unibetin Kuninkaan Puhe -podcastissa. Litmanen edusti Barcelonaa 1999-2001.

La Liga käynnistyy koronatauon jälkeen uudestaan torstai-iltana, kun Sevilla kohtaa Real Betisin. Litmanen muistelee tuoreessa jaksossa aikaansa Espanjassa. Litmanen kertoo jaksossa Barcelona-kannattajien kriittisyydestä.

Kaudella 1999-2000 Barcelona eteni Mestarien liigan välieriin sekä Copa del Reyn välieriin. Sarjassa joukkue sijoittui toiseksi. Kannattajien suhtautuminen kauteen kertoo paljon siitä, kuinka kova tarve menestykselle Barcelonassa on joka kausi.

– Sehän oli kannattajille katastrofikausi! Silloin oli protestia seuran puheenjohtajaa, valmentajaa ja ulkomaalaispelaajia vastaan, Litmanen kertoo.

Litmanen koki Camp Noun vihan niskassaan kyseisellä kaudella. Barcelona kohtasi kotikentällään Valencian Mestarien liigan välierien toisessa osaottelussa. Ensimmäinen kohtaaminen oli päättynyt Valencian 4-1-voittoon. Litmanen tuli toisessa osaottelussa kentälle 77. minuutilla ja sai kuulla kannattajien raivon.

– Pelasimme kotona Mestarien liigan välierän toista ottelua Valenciaa vastaan. Olimme hävinneet ensimmäisen pelin vieraissa 4–1, ja olimme 0–1 tappiolla kun tulin vaihdosta sisään, ja sain hirveän vihellyskonsertin.

Lopulta Barcelona voitti ottelun 2-1, mutta se ei riittänyt finaaliin. Valencia nappasi finaalipaikan yhteismaalein 5-3. Välieriin jääminen ei varsinaisesti ollut Barcelonassa kovin korkealle arvostettava saavutus.

– Oli siinä kiva mennä sisään kentälle. Me oltiin lopulta kuitenkin vain kahden maalin päässä jatkoajasta, ja Mestarien liigan finaalista, Litmanen toteaa.

Espanjassa jalkapallomedia on vahvasti jakautunut kahteen leiriin. Lyhyesti sanottuna on olemassa katalonialainen lehdistö ja madridilainen lehdistö. Jalkapallosta kirjoitetaan joka päivä sivutolkulla. Se oli uutta Litmaselle, joka huomasi myös, että kaikki uutiset eivät aina olleet sieltä luotettavimmasta päästä.

– Uutisia pitää olla paljon. Ja jos uutisia ei ole, niin niitä keksitään. Se on hyvin harmaata aluetta, että mikä pitää paikkansa ja mikä ei.