Valencialainen Levante UD täytti syyskuun alussa kunnioittavat 110 vuotta, mutta jahtaa edelleen ensimmäistä virallista titteliään missään kilpailussa. Levante on voittanut jokusen alueellisen mestaruuden ja on juhlinut sarjanousua toisen ja kolmannen sarjatason parhaana joukkueena, mutta arvostetut tittelit antavat yhä odottaa itseään.

Menestysjano on kuitenkin kova, eikä mielikuvituksen käyttöäkään laisteta. Siksi Levante vaatiikin nyt Espanjan jalkapalloliitto RFEF:ltä cup-mestaruutensa virallistamista. Kyseisestä cup-voitosta on kulunut jo 82 vuotta.

Espanjan Cupia, joka tunnetaan nykyisin nimellä Copa del Rey, on pelattu vuodesta 1903 lähtien ja se on Espanjan vanhin jalkapallokilpailu. Vuosina 1937 ja 1938 cup jäi kuitenkin pelaamatta Espanjan sisällissodan vuoksi. Espanjan valtion tavoin myös Espanjan jalkapalloliitto jakautui noina vuosina kahtia, ja tasavaltalaisten alueiden ja joukkueiden kesken pelattiin tuolloin kilpailu nimellä ”Vapaan Espanjan cup”.

Kilpailuun oli määrä osallistua edelliskauden neljän parhaan joukkueen, mutta näistä FC Barcelona lähti mieluummin varojenkeruukiertueelle Meksikoon ja Yhdysvaltoihin. Näinpä edelliskauden vitoselle Levantelle avautui paikka mukaan. Muut joukkueet olivat Valencia, Espanyol ja Girona.

Kilpailussa pelattiin kaksinkertainen sarja (kuusi ottelua/joukkue), ja yksiosainen, Barcelonassa pelattu finaali. Siinä Levante kukisti paikallisvastustaja Valencian 1-0 ja juhli siten historiallista mestaruuttaan. Seuran sinnikkäästä, vuosikymmeniä jatkuneesta yrityksestä huolimatta mestaruudelle vain ei ole ikinä myönnetty virallista statusta.

Levante ei kuitenkaan luovuta. El Mundon mukaan seura on löytänyt todisteita FIFA:n arkistoista. Näiden mukaan rinnakkaisten turnausten esiintymiselle täytyy antaa virallinen status, kun maa ja sen jalkapalloilu on jakautunut kahtia. Niinpä Levante vaatii jälleen RFEF:ltä seuran historian ensimmäistä cup-mestaruutta, heinäkuulta 1937.

Kyseessä ei ole Levanten kohdalla ensimmäinen kerta. Se anoi mestaruuden virallistamista jo vuonna 2009, mutta tuolloin RFEF antoi anomukselle kielteisen päätöksen. Nyt seura vaatii asian ottamista uudelleen käsittelyyn. FIFA:n dokumentti asiaa koskien on päivätty marraskuulle 1937, ja sen mukaan rinnakkaisille kilpailuille Espanjan sisällissodan aikaan pitäisi antaa virallinen status.

[readmore from=Levante]

Kun sisällissota alkoi vuonna 1936 ja armeija vyöryi maan pääkaupunkiin, Madridissa sijainneen Espanjan jalkapalloliiton toiminta pantiin tilapäisesti jäihin. Jalkapallotoiminta jakautui kahteen eri jaostoon, joista toinen sijaitsi Barcelonassa ja toinen San Sebastiánissa. Levante voitti tuolloin mestaruuden Barcelonassa päämajaansa pitäneen liiton alaisuudessa.

Vuonna 1939, sisällissodan päätyttyä, kenraali Franco yhdisti jalkapalloliitot jälleen yhdeksi yhtenäiseksi liitoksi ja cup jatkui virallisena kilpailuna tuttuun tapaan.

Mikäli Levanten anomus hyväksytään ja tähän asti ystävyysotteluina käsitellyt ottelut tulkitaankin jatkossa virallisiksi kilpailuiksi, saa yhden uuden cup-mestaruuden tililleen myös Sevilla FC, joka voitti sisällissodan päättymisen aikoihin pelatun ”Espanjan kansallisen turnauksen”.

Lähde: AS