Espanjalla on mahdollisuus lunastaa paikkansa ensi kesän EM-turnauksessa jo lokakuussa. Espanja on voittanut toistaiseksi kaikki kuusi peliään, joten matka on sujunut hyvin. Nyt sillä on kuitenkin edessään haastava Skandinavian kiertue, sillä ensin lauantaina asettuu vastaan vieraissa Norja ja sitten tiistaina Ruotsi.

Norjaa valmentaa tätä nykyä ruotsalainen Lars Lagerbäck, joka on kokenut valmentajana jo kuusi arvoturnausta – viisi Ruotsin ja yhden (EM-kisat 2016) Islannin valmentajana. 71-vuotias Lagerbäck on myös Espanja-pelin alla täynnä itseluottamusta. Uskoa hän hakee omasta henkilökohtaisesta historiastaan.

– Mikään ei ole mahdotonta. Totta puhuen en ole ikinä hävinnyt Espanjaa vastaan kotikentällä. Olen kohdannut Espanjan kotona maajoukkueen kanssa kahdesti. Kerran voitimme ja kerran pelasimme tasan, Lagerbäck sanoi Norjan maajoukkueen lehdistötilaisuudessa Eurosportin mukaan.

Lagerbäckin mainitsemat kohtaamiset pelattiin vuosina 2000 ja 2007. Kesäkuussa 2000 pelatussa ystävyysottelussa Ruotsi ja Espanja pelasivat Göteborgissa 1-1 -tasapelin, ja vuonna 2007 Tukholmassa Ruotsi oli parempi maalein 2-0.

Kokeneen valmentajan mielestä Norjan yllätysmahdollisuudet perustuvat pitävään puolustuspeliin.

– Jos haluamme lyödä Espanjan, puolustuksen täytyy onnistua. Siinä meillä on eniten parannettavaa Valencian otteluun verrattuna, Lagerbäck jatkaa.

Espanja voitti kotipelinsä Norjaa vastaan Valenciassa 2-1, mutta hallitsi peliä selkeästi.

Lagerbäckin miehistön haastetta ei helpota se, että syksyllä ällistyttävän komeassa maalivireessä ollut Erling Braut Håland ei ole ottelusssa käytettävissä loukkaantumisen takana. Sen sijaan Real Sociedadissa loistanut Martin Ødegaard on pelikunnossa.

– Ødegaard on ottanut ison askeleen eteenpäin ja on kehittynyt edelleen. Hänellä on korkea henkilökohtainen taitotaso, mutta hän on parantanut myös pallotonta pelaamistaan. Hänen pelaamisensa on nyt kokonaisvaltaisempaa, Lagerbäck kuvaili.