Arsenalissa vuosina 2005-2008 loistanut keskikenttäpelaaja Aljaksandr Hleb siirtyi aikoinaan suurin odotuksin Barcelonaan kesällä 2008. Blaugrana maksoi Valko-Venäjän maajoukkuetähdestä silloin 17 miljoonaa euroa.

Hlebin aika Barcassa oli kuitenkin kaikkea muuta kuin menestys. Hän pelasi katalonialaisseurassa ainoastaan yhden täyden kauden. Pelaamissaan 36 ottelussa mies ei iskenyt yhtään maalia.

Kesällä 2009 hän lähti lainasopimuksella Stuttgartiin, ja siitä seurasi myös seuraavina vuosina lainasopimuksia eri seuroihin. Lopulta Hleb siirtyi pysyvällä siirrolla vuonna 2012 venäläisseura Samaraan ilmaisella siirrolla.

– Se oli täysin minun syyni [viitaten epäonnistumiseen Barcassa], ei Pep Guardiolan (valmensi silloin Barcelonaa). Hän teki kaikkensa, jotta sopeutuisin nopeasti uuteen ympäristöön ja pääsisin sisään joukkueeseen. Käyttäydyin kuin typerys. Kadun, etten opetellut espanjan kieltä, Hleb sanoi EFE:lle.

Hleb voitti ensimmäisellä kaudellaan Barcelonassa triplamestaruuden (La Liga, Mestarien liiga ja Espanjan Cup), mutta hän ei ollut esimerkiksi kokoonpanossa keväällä, kun joukkuen voitti Mestarien liigan.

– Guardiola on loistava valmentaja, se oli hänen ensimmäinen kautensa Barcelonassa päävalmentajana. Hän halusi nopeasti menestyä. Kun 11 pelaajaa pelaa loistavasti, silloin ei halua tehdä muutoksia kokoonpanoon, Hleb jatkoi.

Hleb kuitenkin nautti ajastaan Barcelonassa, vaikka aika katalonialaisseurassa jäikin lyhyeksi.

– Harjoittelu sellaisten pelaajien kanssa oli uskomatonta. Xavi ei tehnyt yhtään virhettä. Miten se on edes mahdollista? Barcelona oli maailman paras joukkue silloin, Hleb päätti.

Lähde: Marca