Lienee sallittua todeta Getafen olevan tähän mennessä ehdottomasti kuluvan La Liga -kauden suurin yllättäjä. Getafe on sensaatiomaisesti La Ligassa neljännellä sijalla, eli viimeisellä Mestarien liigaan oikeuttavalla paikalla.

Yksi mies nosti seuran Segundan pohjalta taisteluun paikasta Mestarien liigassa

Madridin esikaupunkialueelta ponnistava seura nousi takaisin pääsarjaan viime kaudeksi.

Getafe oli tippunut vuotta aiemmin ensimmäistä kertaa varsin lyhyen seurahistoriansa aikana Segundaan. Syyskausi Segundassa sujui suorastaan surkeasti. Seurajohto päätti reagoida ja nimitti José Bordalásin päävalmentajakseen. Bordalásin saapumishetkellä Getafe oli Segundassa putoamisviivan alapuolella. Bordalás onnistui tekemään suoranaisen ihmeen ja nosti Getafen silti vielä saman kauden aikana takaisin La Ligaan.

Saavutus on huima, mutta miten siihen päästiin?

Jalkapallo on peli, jota voi pelata monella tavalla. Bordalás tunnetaan valmentajana, joka ei laske tyylipisteitä tai ajattele, millaiselta hänen peluuttama jalkapallo näyttää ulkopuolisen silmissä. Bordalás pelaa riskitöntä ”maalinestojalkapalloa”, jonka tarkoitus on antaa vastustajalle ottelun aikana mahdollisimman vähän maalintekopaikkoja. Samalla Bordalásin Getafe on pelannut loistavaa, nopeaa ja monipuolista vastahyökkäysjalkapalloa. Oiva kombinaatio, joka toimiessaan tuo tuloksia.

Bordalás nosti Getafen Segundan putoamisviivan alapuolelta La Ligan kärkitaistoihin. Kuva: Getty

Bordalás pelaa vain ja ainoastaan voitosta. Jalkapallo on loppujen lopuksi tulosurheilua. Tulokset merkkaavat ja Getafe on onnistunut siinä alicantelaisvalmentajan alaisuudessa paremmin kuin kukaan osasi odottaa. Getafen kannattajia tuskin haittaa sen suuremmin se, ettei Bordalás edes yritä pelata kaunista pallonhallintajalkapalloa, sillä seura on ylittänyt kaikki odotukset selvästi.

Viime kaudella Getafe päästi sarjanousijana kolmanneksi vähiten maaleja La Ligassa. Vain Atlético ja Barcelona päästivät vähemmän maaleja kuin Getafe.

Puolustuspeli onkin Bordalásin Getafen suurin yksittäinen vahvuus. Tiivis neljän puolustajan linja, joita keskikentän kaksi pohjapelaajaa tukevat jatkuvasti. Puolustajien työ ei ole rakentaa peliä pallonriiston jälkeen, vaan laukoa ja pitää peliväline mahdollisimman kauas omalta maaliltaan. Helposti selitettynä kyseessä on varsin yksinkertainen pelitapa, mutta loppupeleissä kenties vaikein toteutettava lopputuloksen kannalta. Yksikin virhe – eli päästetty maali – saattaa olla kohtalokas, sillä Getafe ei luo juurikaan ylimääräisiä maalipaikkoja, joita olisi varaa tuhlailla.

Pienellä palkka- ja pelaajabudjetilla operoidessa oltava luova

Getafella on La Ligan viidenneksi pienin palkkabudjetti 39 miljoonalla eurollaan. Silti Getafe on taistellut läpi kauden sarjan kärkipäässä seurojen kanssa, joiden palkkabudjetit ovat jopa 10-20 kertaa suuremmat. Erot ovat valtavia, pitkässä juoksussa kestämättömiä. Silti Getafe on onnistunut taistelemaan todennäköisyyksiä vastaan koko Bordalásin ajanjakson ajan.

Getafe on panostanut pelaajatarkkailuun. Ei ole helppoa olla luova pelaajamarkkinoilla siinä vaiheessa, kun käytettävissä olevat summat ovat minimaalisia verrattaessa jopa seuran omiin kilpakumppaneihin.

Samalla rahat ovat käytettävä nimenomaan sellaisiin pelaajiin, jotka sopeutuvat ja kykenevät noudattamaan Bordalásin vaativaa pelitapaa. Getafe on onnistunut siinäkin loistavasti – jälleen todennäköisyyksien vastaisesti.

Seura sopi jo aikaisin viime kaudella Jaime Matan kanssa siirrosta. Mata iski viime kaudella Segundassa Valladolidin riveissä ällistyttävät 33 maalia ja oli nostamassa seuraa pääsarjaan. Getafe tiesi Matan kyvyt boksin sisällä ja sai maalintekijän ilmaisella siirrolla Madridin esikaupunkialueelle. Mata on vastannut huutoon, tehnyt Getafelle jo 15 maalia ja 30-vuotiasta kärkeä vaaditaan jo Espanjan A-maajoukkueeseen. On huomionarvoista, että kyseessä on Matan uran ensimmäinen kausi pääsarjatasolla.

Jaime Mata ja Jorge Molina pelaavat uransa parasta jalkapalloa. Kaksikko on tehnyt kuluvalla kaudella yhteensä jopa 27 maalia, kun lasketaan kaikki kilpailut mukaan. Vaikuttava saldo. Kuva: Getty

Samaan aikaan kokenut Jorge Molina pelaa uransa parasta kautta. Matan kärkipari on tehnyt jo kymmenen maalia La Ligassa ja on enää kolmen maalin päässä pääsarjauransa maalirikkaimmasta kaudesta. Ei paha suoritus ensi kuussa 37 vuotta täyttävälle voimahyökkääjälle.

Kärkipari ei ole ainoa yksittäinen onnistuminen. Getafella on myös yksi La Ligan parhaimmista laitapuolustajapareista – ellei kärjistetysti todettuna juuri se paras. Damián Suárez ja Vitorino Antunes ovat Bordalásin tuki ja turva. Kaksi äärimmäisen fyysistä, sopeutumiskykyistä ja ennen kaikkea nopeaa yksilöä auttavat Getafea elintärkeissä vastahyökkäyksissä.

Djené on nostanut itsensä La Ligan ehdottomien kärkitoppareiden joukkoon, eikä Getafe suostu myymään avainpelaajaansa alle 35 miljoonalla eurolla. Samaan aikaan Mauro Arambarri on löytänyt jalkapalloilullisen kotinsa Bordalásin huomasta ja se näkyy. Vastuu on huomattavaa ja jatkuva kehittyminen sitäkin suurempaa.

Kausi on nyt jo onnistunut – kävi europaikan suhteen miten tahansa

Getafe taistelee tosissaan paikasta Mestarien liigan lohkovaiheessa, kun kausi on jo edennyt maaliskuun puoliväliin. 11 ottelua on pelaamatta ja Getafe on varmistanut jo sarjapaikkansa.

On syytä muistaa, että putoamisen välttäminen oli Getafen ainoa tavoite kuluvalla kaudella.

Suoritus on mullistava ja erikoinen. Mestarien liigaan pääseminen olisi Getafen kaltaiselle seuralle etenkin taloudellisesti sellainen lottovoitto, josta kukaan – edes seuran kannattajat, seurajohto tai omistaja Ángel Torres – eivät voineet edes uneksia. Bordalásin projektin jatkuvuuden kannalta se olisi paras asia, mitä seurahistoriassa on koskaan tapahtunut.

On myös hyvin mahdollista, ettei Getafe selviä ensi kaudeksi Mestarien liigaan tai edes Eurooppa-liigaan. La Liga -kausi on ollut ennätyksellisen tasainen ja viimeisestä Mestarien liiga -paikasta taistelee useampi seura. Bordalás totesi viime viikolla Huesca-voiton jälkeen, ettei seura ajattele mahdollista selviytymistä Mestarien liigaan, vaan menee nöyrästi ottelu kerrallaan eteenpäin.

Se on ainoa oikea tapa. Eteenpäin samalla tavalla kuin aiemminkin. Muut saavat vapaasti jatkaa Getafen pelitavasta valittamista. Bordalás ja Getafe puhuvat mielummin kentän puolella.

Tuukka Ikkeläjärvi
https://twitter.com/tuukka_21