Espanja joutui viime kesän MM-turnauksen jälkeen uuteen tilanteeseen. Maajoukkueen takalinjoilla oli nähty vuosikausien ja useiden arvoturnausten ajan topparikaksikko Sergio RamosGerard Piqué, mutta kesällä Piqué ilmoitti lopettavansa pelit maajoukkuepaidassa.

32-vuotias Piqué pelaa tällä hetkellä Barcelonassa yhtä koko uransa parhaista kausista. Ramos puolestaan on panenka-rankkareineen maajoukkueelle entistäkin tärkeämpi pelaaja. Johtajatyyppi pitkäaikainen kapteeni on ollut jo pitkään, mutta valmentaja Luis Enriquelle aiheuttaa yhä päänvaivaa se, kenestä leivotaan tulevaan EM-turnaukseen 32-vuotiaalle Ramosille topparipari?

Espanja on pelannut MM-kisojen jälkeen seitsemän maaottelua, neljän eri maaottelutauon aikana. Näihin otteluihin Luis Enrique on kutsunut jo kahdeksan eri keskuspuolustajaa.

Ramos on pelannut otteluista kuusi ja on epäilemättä koko joukkueen ensimmäinen pelaaja, jonka nimen valmentaja kokoonpanoonsa rustaa. Paikka Ramosin rinnalla on sen sijaan yhä täyttämättä. Alkusyksystä Ramosin vierellä pelasi seuratoveri Real Madridista, Nacho, mutta Nacho pelaa Los Blancosissa liian epäsäännöllisesti, eikä häntä valittu lainkaan tuoreimpaan maajoukkueeseen.

[readmore from=Espanja]

Viikonlopun ottelussa Norjaa vastaan keskuspuolustuksessa pelasi Athletic Bilbaon Iñigo Martínez, joka näyttäisi olevan tällä hetkellä paalupaikalla kamppailussa paikasta avaukseen. Minuutteja Luis Enriquen aikakaudella toppareista ovat saaneet lisäksi Marc Bartra (Real Betis), Raúl Albiol (Napoli), Diego Llorente (Real Sociedad) ja Mario Hermoso (Espanyol). Maaliskuun maaotteluihin valittiin lisäksi ensikertalainen Sergi Gómez (Sevilla), mutta Gómez ei vielä ole tehnyt debyyttiään.

Tuoreimpaan maajoukkueryhmään Bartraa, Albiolia ja Llorentea ei valittu, ja Albiolin kausi onkin polvileikkauksen vuoksi jo ohi. Joka tapauksessa näyttää vahvasti siltä, että toisen keskuspuolustajan paikasta tullaan käymään EM-karsintojen aikana vielä kovaa kilpailua, ja ehdokkaita voi nousta esille vielä enemmänkin.